19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialRezidentiat pe post, pentru cabinete din zonele izolate

Rezidentiat pe post, pentru cabinete din zonele izolate

De anul viitor, absolventii de medicina care nu prind un loc la concursul national de rezidentiat pot opta pentru rezidentiatul pe post, asigurand astfel personal medical specializat in unitatile din zonele care nu au mare cautare.

La intalnirea ministrilor Educatiei, Cercetarii si Tineretului si Sanatatii Publice cu rectorii si decanii universitatilor de medicina si farmacie, discutiile s-au centrat pe problema rezidentiatului. Concluzia – responsabilitatea formarii medicilor prin rezidentiat presupune o dubla implicare din partea ambelor ministere. Participantii la discutii au stabilit ca este necesar ca pana la finele acestei luni sa se infiinteze centre regionale de perfectionare care sa coordoneze organizarea si desfasurarea rezidentiatului, in colaborare cu Centrul National de Perfectionare in Domeniul Sanitar si departamentele de studii postuniversitare din universitatile de medicina. De asemenea, s-a discutat despre reintroducerea concursului de rezidentiat pe post, care sa fie organizat ulterior concursului national de rezidentiat pe locuri. In prezent, in fiecare an Ministerul Sanatatii Publice scoate la concurs un anumit numar de locuri pentru rezidentiat, la care numarul candidatilor este mereu mai mare.
Prin concursul de rezidentiat pe posturi, cei care nu au prins un loc au sansa de a face rezidentiat cu conditia ca dupa ce termina studiile de rezidentiat sa se prezinte la postul respectiv. Formula de rezidentiat pe post a functionat inainte de 1989, atunci rezidentiatul numindu-se secundariat, dar si in urma cu trei ani.
O mare problema pe care o intrevad rectorii vizeaza contractul, care trebuie sa fie conceput in asa fel incat dupa rezidentiat medicul respectiv chiar sa se prezinte la post. Specialistii cred ca acest concurs va fi mai putin competitiv decat rezidentiatul pe locuri. Cu toate acestea, important este ca pana la urma si in zonele izolate sau necautate vor fi medici specialisti.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă