30.3 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecialRezervatia Sulina, in circuitul turistic

Rezervatia Sulina, in circuitul turistic

» Primaria Sulina a pus stapanire pe plaja salbatica aflata in administrarea ARBDD si a transformat-o in obiectiv turistic.

» Autoritatile de mediu, in loc sa-i sanctioneze pe cei care distrug habitate aflate sub protectie stricta, se fac ca nu observa realitatea.

Cu toate ca are statut de arie ecologica protejata, plaja din orasul Sulina a fost amenajata de primaria din localitate si a intrat in circuitul turistic. Cele aproximativ 100 de hectare pe care se intinde aceasta plaja au, conform Legii 82/1993 a Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, statut de domeniu public de interes national aflat sub conducerea Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD).
Amintim ca aceasta plaja este revendicata de Primaria Sulina. Astfel, in 2003 primaria a trecut-o in domeniul privat al orasului si a scos peste 40 de hectare la vanzare catre persoane fizice si juridice care intentionau sa construiasca o megastatiune turistica. Primarul orasului Sulina (de atunci si de acum), Aurel Dimitriu (PD-L), si-a motivat decizia prin "necesitatea dezvoltarii turistice a orasului". In 2004, planul primarului Dimitriu a fost blocat de guvernatorul de atunci al Deltei, Virgil Munteanu. Fostul guvernator a sesizat procurorii anticoruptie, care au declansat o ancheta. In scurt timp, primarul Dimitriu a fost pus sub urmarire penala pentru abuz in serviciu. Dosarul primarului Sulinei nu a ajuns insa in instanta, desi Dimitriu nu a fost scos de sub urmarire penala. DNA a comunicat ca dosarul plajei Sulina, dupa ce a fost declinat de mai multe ori de la unitatea centrala la sectia teritoriala din Constanta, a ajuns in urma cu cateva luni la Parchetul Tribunalului Tulcea, unde este in asteptare.

Anul trecut, Primaria Sulina si Consiliul Judetean Tulcea au initiat un proiect pentru amenajarea turistica a respectivei zone. Cele cateva milioane de euro pentru aceste investitii sunt asigurate de Autoritatea Nationala pentru Turism. ARBDD nu a emis autorizatie de mediu pentru acest proiect si, ca urmare, fondurile guvernamentale alocate nu pot fi cheltuite. Pentru a iesi din impas, Primaria Sulina a investit anul acesta din propriul buget sau a apelat la constructori din oras pentru a reusi sa introduca plaja salbatica in circuitul turistic.

Aurel Dimitriu a declarat ca "plaja apartine orasului si din acest motiv nu avem nevoie de autorizatie de la ARBDD pentru a realiza constructii turistice si pentru a asigura servicii civilizate turistilor care isi petrec vacanta in localitatea noastra".
Amintim ca in urma cu doua luni comisarii Garzii de Mediu au constatat ca SC Deltacons Tulcea a amenajat pe plaja protejata ecologic o imensa balastiera. Conform actului de control, nisipul excavat a fost utilizat la repararea unui dig, la amenajarea unui drum de acces spre plaja, dar si la realizarea unor case de vacanta amplasate pe malul marii. Aceste constructii turistice, desi nu au autorizatie de mediu, au fost autorizate de Primaria Sulina si sunt utilizate acum la intreaga capacitate.

Desi comisarii Garzii de Mediu au propus sanctionarea administrativa si penala a directorului firmei Deltacons, Alexandru Stroe, si a primarului Sulinei, Aurel Dimitriu, pentru prejudicul de mediu produs, conducerea Comisariatului ARBDD al Garzii de Mediu nu a agreat aceasta propunere. A primit o amenda de 50.000 lei doar seful punctului de lucru din Sulina al firmei Deltacons, care a declarat ca ar fi actionat pe plaja Sulina din proprie initiativa. In prezent, chiar daca balastiera nu mai functioneaza, pe plaja strict protejata, care gazduieste zeci de specii de pasari si de plante aflate pe lista rosie din cauza raritatii acestora, s-a construit si dupa descinderea comisarilor de mediu. Dupa ce au fost ridicate case de vacanta, restaurante, foisoare pentru observarea peisajului, Primaria Sulina a declarat, zilele trecute, plaja deschisa circuitului turistic. Pe plaja au fost aduse si ATV-uri care misuna pe cele 100 de hectare, unde ar trebui sa fie o liniste profunda specifica habitatelor salbatice periclitate.

Lucian Simion, prefectul judetului Tulcea, a declarat ca plaja din Sulina nu a fost autorizata sa functioneze: "Aceasta plaja nu va primi autorizatie de la Autoritatea Navala pentru siguranta imbaierii pentru ca terenul are statut de arie protejata ecologic. Ca urmare, autoritatile sanitare nu vor putea elibera aviz de functionare".
Paul Cononov, guvernatorul ARBDD, sustine ca nu detine informatii ca plaja Sulina s-ar fi deschis circuitului turistic: "Primaria Sulina nu a solicitat emiterea unei autorizatii de mediu pentru activitati turistice pe aceasta plaja. Primarul Dimitriu este foarte voluntar, el se considera stapanul plajei si crede ca nu are nevoie de vreo autorizatie pentru a face turism pe teritoriul administrativ al localitatii".

Complicitate
Romulus stiuca, directorul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunarii, a declarat ca "pe plaja Sulina se conjuga foarte multe interese care aduc prejudicii majore mediului salbatic aflat sub protectie ecologica. Actuala conducere a ARBDD dovedeste o pasivitate suspecta privind protejarea habitatelor din aceasta zona unica a Europei. Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii a lasat Primaria Sulina sa construiasca ilegal infrastructura turistica pe aceasta plaja, desi singurul administrator legal este ARBDD".

Cele mai citite

Maia Morgenstern, evreică din România, le urează “Sărbători fericite” prietenilor musulmani

Actrița Maia Morgenstern, evreică din România, le urează "Sărbători fericite" musulmanilor, în ziua în care, pentru musulmani, începe "Sărbătoarea Sacrificiului". "Eid Mubarak! Sărbători fericite tuturor...

Europarlamentarul Eugen Tomac despre alegerile din România: “Un milion de voturi anulate și mii de procese verbale măsluite”

Europarlamentarul Eugen Tomac, președintele PMP, susține că la alegerile din 9 iunie 2024, în România s-au consemnat "un milion de voturi anulate și mii...

Mai mulți deținuți au fost uciși în Rusia, după ce luaseră ostatici din rândul gardienilor

Forțele de intervenție au ucis în Rusia mai mulți deținuți, care luaseră ostatici câțiva gardieni. Incidentul s-a produs la un centru de arest preventiv din...
Ultima oră
Pe aceeași temă