20 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialRezervatia de la Bezdin, distrusa de turisti

Rezervatia de la Bezdin, distrusa de turisti

Parcul natural Lunca Muresului din judetul Arad a devenit de importanta internationala dupa ce fost desemnat „sit Ramsar” si inclus pe Lista zonelor umede, in special ca habitat al pasarilor de apa. Patrimoniul natural, cultural si stiintific deosebit din Lunca Muresului reclama o gestionare speciala din partea administratorilor ei, care au inaintat, in decembrie 2001, Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, un Memorandum de finantare a amplului proiect „Protejarea si Promovarea Luncii Muresului”.
Mai mult, Regia Nationala a Padurilor face demersurile necesare pentru declararea zonei drept parc natural. Aici se afla unul dintre cele mai importante coridoare ecologice din Vestul Romaniei, cu rol deosebit in conservarea biodiversitatii, spatiu in care are loc deplasarea libera a speciilor in aval si amonte. De asemenea, Lunca Muresului este cunoscuta ca zona de cuibarire si pasaj pentru numeroase specii de pasari, multe dintre ele aflate in regim strict de protectie pe plan international.
Tot in zona se afla Manastirea ortodoxa sarbeasca „Bezdin”, langa care se gaseste balta cu acelasi nume, formata dintr-un brat mort al Muresului, unde apa fluctueaza in functie de nivelul raului. In urma cu cativa ani, aici cresteau nuferi albi si galbeni, pe suprafete intinse, al caror numar, din pacate, s-a redus la o suprafata de cativa metri patrati. Cand Muresul se revarsa pe acest teritoriu, balta se populeaza cu peste.
Astfel ca, inca din anul 1982, pe o intindere de 37,1 hectare, Bezdin a devenit rezervatia cinegetica pentru speciile de egreta mica si starc cenusiu. In colaborare cu Administratia parcului si sub indrumarea sa au loc periodic actiuni de ecologizare, amenajare si marcare turistica, excursii si concursuri cu teme turistice si ecologiste.
Din pacate, eforturile acestora sunt rapid anihilate de „vizitatori” necivilizati care se relaxeaza distrugand padurea sau pescuind in zone protejate unde acest lucru este interzis. Membrii organizatiei de protejare a naturii au instalat panouri informative si de avertizare, au amenajat locuri de popas si belvedere in jurul beltii cu nuferi.

Cele mai citite

Dacia reduce prețurile pentru majoritatea modelelor, în contextul unei piețe auto în declin

Prețurile modelelor Dacia pe piața din România au fost ajustate în contextul provocărilor economice și al scăderii cererii de automobile noi, cu reduceri semnificative...

Pilonul II de pensii: Ce trebuie să știe participanții despre retragerea fondurilor și continuarea investițiilor

Contribuția la Pilonul II de pensii este reglementată prin lege și reprezintă un procent din salariul brut al fiecărui angajat. În prezent, aceasta este...

Impact între un microbuz și un autobuz, în Gorj. Zece persoane au fost rănite

În aceasta dimineață la ora 5.50, polițiștii au fost sesizați prin apelul 112, cu privire la faptul că, în comuna Runcu, sat Răchiți, din...
Ultima oră
Pe aceeași temă