2.9 C
București
luni, 2 decembrie 2024
AcasăSpecialCine sunt „patrioţii“ români care au felicitat Rusia pentru anexarea Crimeii

Cine sunt „patrioţii“ români care au felicitat Rusia pentru anexarea Crimeii

„Comitetul Român pentru Cinstirea Eroilor vă transmite dvs. și, prin dvs., populației regiunii Crimeea și orașului Sevastopol felicitările noastre cu prilejul istoricului eveniment, întoarcerea la patria-mamă.” Acest fragment face parte din scrisoarea trimisă ambasadorului Federației Ruse la Bucureşti, Oleg Sergheevici Malginov, la data de 28 martie 2014, de o organizaţie neguvernamentală din România, condusă de Daniel Iancu, unul dintre cei mai vocali protestatari din iarna lui 2012.

Scrisoarea de felicitare a fost semnată şi de preşedintele „Federației Societatea Civilă Românească“, Petre Răcănel. Cele două ONG-uri, care afişează o atitudine contrară poziţiei oficiale a României şi a NATO în problema ucraineană, fac parte din Consiliului Național al Societății Civile, ce întrunește 56 de organizații neguvernamentale, apropiate de PSD și de Dan Voiculescu.

În discursul său rostit în fața Came­relor reunite ale Parlamentului Rus, președintele VLADIMIR PUTIN declara: NE AFLĂM AICI PENTRU UN MOMENT DE IMPORTANȚĂ ISTORICĂ. PE DATA DE 16 MARTIE, ÎN CRIMEEA A AVUT LOC UN REFERENDUM CARE A CORESPUNS CRITERIILOR INTERNAȚIONALE. APROAPE 90% DINTRE CEI CARE AU VENIT LA VOT AU VOTAT PENTRU ALIPIREA LA RUSIA.”

Acesta este textul felicitării trimise ambasadorului Federației Ruse la Bucureşti, Oleg Sergheevici Malginov, la data de 28 martie 2014, de către ­Comi­tetul Român pentru Cinstirea Eroilor. Cine este totuşi această organizaţie care a felicitat Rusia pentru o acţiune condamnată oficial de România şi aliaţii ei din NATO?

Printre semnatarii felicitării se află Daniel Iancu, președintele “Comitetului Român pentru Cinstirea Eroilor”, și Petre Răcănel, președintele “Federației Societatea Civilă Românească”. Cele două ONG-uri sunt membre ale Consiliului Național al Societății Civile, ce întrunește 56 de organizații neguvernamentale, apropiate de PSD și de Dan Voiculescu. Aceste organizaţii au fost în fruntea mitingurilor de protest din ianuarie – februarie 2012 împotriva guvernului condus de Emil Boc şi a preşedintelui Traian Băsescu. Perso­najul cel mai vocal din rândul celor 56 de organizaţii a fost colonelul Mircea Dogaru, apropiat al fondatorului ­Antenelor, Dan Voiculescu. Printre cei care au incitat la violenţe în timpul protestelor a fost Petre Răcănel, chiar unul dintre semnatarii felicitării de acum adresate Rusiei cu ocazia anexării ­Crimeii.

Diplomați ruși, decoraţi de organizaţiile lui Iancu şi Răcănel

În decembrie 2011, chiar înainte de începerea protestelor violente antiguvernamentale, organizaţiile „Comitelul Român pentru Cinstirea Eroilor” (Daniel Iancu) şi „Federaţia Societatea Civilă Românească” (Petre Răcănel) au acordat diplome de excelenţă unor diplomaţi ruşi precum Victor Makovskiy, Natalia Muzhennikova şi Alexander Churilin. În afară de cei doi preşedinţi, diplomele au mai fost semnate de: “Alianța Națională Antidrog” – președinte Pavel Abraham, fost general de Poliție, fost ofițer de Miliție, implicat în dosarul mineriadei sângeroase din iunie 1990; “Asociația Națională a Veteranilor de Război” – președinte general de armată Marin Dragnea; “Veteranii Revoluției din Decembrie 1989” – președinte Cătălina Maria Henț, vicepreședinte Iuliana Starcz; “Asociația pentru siguranță comunitară antidrog din Republica Moldova” – președinte Igor Gasciuc.

Daniel Iancu: “Servim umanitatea, chiar dacă e făcută cu tancuri și mitraliere”

Am încercat să aflăm de la Daniel Iancu și Petre Răcănel de ce au felicitat agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, încurajând astfel continuarea agre­siunilor și împotriva Republicii Moldova. Daniel Iancu, președintele Asocia­ției “Comitetul Român pentru Cins­tirea Eroilor” spune că a felicitat Rusia deoarece această anexare a fost făcută în urma unui referendum. “Eu nu sunt cu occidentalii în țara mea; servim Rusia ortodoxă, servim umanitatea, chiar dacă e făcută cu tancuri și mitraliere” – ne-a spus ­autoritar Daniel Iancu.

El este convins că Rusia va aduce României “pâine și bomboane”.

Daniel Iancu este atât de pornit împotriva “trădătorilor de țară”, “a jurnaliștilor dezinformatori” deoarece pe vremea lui Ceaușescu a fost muncitor necalificat, dar a muncit. Acum, însă, nu are loc de muncă.

Revoluționarii care îl cunosc ­(Daniel Iancu a figurat ca revoluționar la Asociația 16-22) susțin, însă, că ar fi școlit, iar în anul 1994 ar fi fost chiar consilierul lui Ion Iliescu la Cotro­ceni. Daniel Iancu a negat.

Cine îndrăznește să-l întrebe de ce a semnat o felicitare trimisă Rusiei, nu poate fi decât agent al puterilor ­occidentale, plătit cu bani mulți de acestea, spune Iancu.

L-am întrebat dacă, urmând logica sa, el este plătit de ruși. Domnia sa ­mi-a răspuns cu o amenințare: dacă eu, ca jurnalist, nu-mi servesc țara, pot să o și pățesc deoarece “o să vedem noi ce e și cu dvs”. Nu mi-a spus cine mai e inclus în cuvântul “noi”, în afară de domnia sa. A preferat să închidă telefonul.

Petre Răcănel, fost atașat la ­Teheran: “Am semnat pentru că era patriotic”

La rândul său, domnul Petre Răcănel, președintele Federației “Societatea Civilă Românească” susţine că a semnat felicitarea Rusiei pentru ­anexarea Crimeeii și Sevastopolului din patriotism (“Am semnat pentru că era patriotic să o fac și era în urma unui referendum”) și pentru că l-a rugat Daniel Iancu. Printre țările admirate de Răcănel, care este şi cetăţean german, se află Rusia și China.

Petre Răcănel ne-a povestit că pe vremea lui Ceaușescu a făcut o școală tehnică de comerț“ exterior și apoi Facultatea de Comerț Exterior “de cinci ani”, că știe franceza, engleza, germana, că a fost atașat comercial pe la vreo cinci ambasade ale României, inclusiv la Teheran, că este patriot.

A recunoscut faptul că a fost la ­mitingurile de pe străzile Capitalei din ianuarie-februarie 2012, ba chiar a incitat la violențe. Mi-a prezentat scuze deoarece am fost victima sa în urma unor astfel de incitări.

Acum, domnul Răcănel este consilier al unor firme, oferind consultanță. În urma sfaturilor sale, un consorțiu de mai multe firme – spune el – a câștigat o licitație de peste 25 de ­milioane de lei la Complexul Energetic Turceni.

Presa a relatat că acest consorțiu, care ar fi controlat de Răcănel, “fost ofițer de Securitate”, nu și-a înde­plinit obligațiile contractuale. De asemenea, că imediat după începerea derulării contractului, la CET Turceni a avut loc un incendiu despre care Răcănel spune că a fost “sabotaj”. Domnul Răcănel ne-a mai relatat că fiul său, Emanuel Răcănel, este reprezentantul firmei Austria ­Energy, care derulează contracte cu CET Turceni.

Petre Răcănel nu a protestat doar ­împotriva guvernelor Boc și Ungu­reanu, ci și împotriva extragerii gazelor de șist, care ar conferi independență energetică României față de Rusia. În acest moment se ridică întrebarea legitimă: de ce este important că nişte organizaţii neguvernamentale au simţit nevoia să felicite Rusia într-un astfel de moment? Importanţa vine din faptul că aceste ONG-uri se bucură de o oarecare recunoaştere din partea statului român. Astfel, “Comitetul Român pentru Cinstirea Eroilor” poate fi regăsit, printre multe aso­cieri foarte interesante și la depunerea de coroane la Cimitirul eroilor ruși, din București, care a avut loc, în iunie anul trecut, cu ocazia vizi­tei secretarului Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Nikolai Patrusev. Mai mult chiar, lui Răcănel i-a fost recunoscută oficial de către USL contribuția la răsturnarea guvernului PDL, având în vedere că a fost invitat să facă parte din delegația Mișcării de Protest “Piața Universității/Km Zero – 13 ianuarie 2012”, care a negociat, în noiembrie 2012, cu Marian Liviu Pop, ministrul delegat pentru dialog social la vremea aceea, revendicările pe care le aveau foștii protestatari.

Petre Răcănel, diplomat până în ’89, filorus, militând împotriva gazelor de șist

Daniel Iancu (dreapta) crede că Rusia va aduce României „pâine și bomboane“ … Vedeți documente și informații pe Turturica.ro.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă