» Comisia prezidentiala pentru invatamant a lansat strategia de aplicare a Pactului National pentru Educatie, asumat in aceasta primavara de toate partidele parlamentare. Desi au fost invitate sa colaboreze, PSD, PNL si PC au tacut malc.
» Strategia elaborata la Cotroceni isi propune sa modernizeze din temelii sistemul de invatamant. Una dintre masuri ar fi ca Guvernul sa deschida un cont bancar cu 500 de euro pentru fiecare nou-nascut.
Dupa ce toate partidele parlamentare au semnat in martie 2008 un Pact National de Modernizare a Educatiei, Comisia prezidentiala pentru invatamant, condusa de fostul ministru Mircea Miclea, a lansat strategia de punere in aplicare a acestuia. Documentul, care a primit sustinerea presedintelui Traian Basescu, ar trebui asumat de viitorul guvern si implementat printr-un pachet de legi care sa aduca invatamantul romanesc la nivel european. Cateva din ambitiile acestei strategii sunt ca performantele elevilor romani sa ajunga printre primele zece din lume, ca trei universitati romanesti sa intre in top 500 la nivel mondial, fiindca pana acum nu exista nici una, iar accentul educatiei sa fie mutat de pe cantitatea informatiilor pe dezvoltarea unor competente-cheie ale elevilor si ca profesorii sa devina o elita profesionala.
In cifre, strategia isi propune ca pana in 2013 Educatia sa aiba asigurat un buget de 7% din PIB, iar salariul mediu al unui profesor din invatamantul preuniversitar sa fie de 700 de euro.
Partidele care au semnat Pactul pentru Educatie nu par insa dispuse sa paseasca pe drumul de la vorbe la fapte. In perioada verii, desi au fost invitate toate sa participe la elaborarea strategiei pentru aplicarea Pactului, doar PD-L, UDMR si PRM au venit cu propuneri. PSD, PNL si PC nu au participat, desi au semnat pactul. "Au semnat, apoi si-au pierdut suflul. Am sunat toata vara dupa ei. Toate cele sase partide parlamentare au semnat pactul, iar liderii lor au cerut elaborarea unei strategii la care sa participe toate, ca sa nu para ca este un lucru impus de la Cotroceni", ne-a explicat Cristian Preda, consilierul prezidential pentru educatie. Chiar si dupa acest semnal negativ, Preda spune ca strategia va deveni realitate: "Dupa alegeri, ne asteptam ca Guvernul sa-si asume aceasta strategie si, daca partidele sunt rationale, ar trebui sa dubleze acest efort cu un pachet de legi. Pana atunci pot dezbate si amenda acest document.
Chiar daca vor veni cu alta varianta, tot trebuie sa vina cu ceva". La observatia ca partidele din Romania au dat rareori dovada de ratiune, consilierul prezidential ne-a replicat: "Daca ignora aceasta problema, isi inchid singuri poarta la Cotroceni. Presedintele a girat aceasta strategie, si-a asumat niste termene. Daca nu vor juca acest joc al coerentei, partidele vor pierde. Au semnat un pact, au cerut o strategie".
In domeniul universitar, strategia isi propune ca "mediocritatea sa nu mai fie finantata din bani publici". Evaluarea universitatilor nu se va mai face la nivel institutional, ci din punctul de vedere al programelor de studiu. Astfel, finantarile se vor face in functie de performanta programelor, pe langa sistemul clasic "bani pe cap de student". Toate universitatile vor fi evaluate de Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS), iar cele cu programe de slaba calitate nu vor mai primi bani.
Daca PSD va ajunge la guvernare, "nu este imposibil" sa sutina aceasta strategie elaborata la Cotroceni, ne-a declarat deputata Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educatiei. Totusi, primul lucru subliniat de Andronescu a fost ca "PSD a lansat deja o strategie pentru educatie, acum doua luni". Acest lucru nu inseamna ca strategia lui Mircea Miclea, asumata de Traian Basescu, va fi respinsa de PSD, spune Andronescu: "Noi suntem pentru o reforma de continut a educatiei. Exista posibilitatea ca Parlamentul sa elaboreze sau Guvernul sa propuna un pachet legislativ care sa sustina aceasta strategie".
Nu la fel de optimist este vicepresedintele PNL, Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii. Desi partidul sau a semnat Pactul pentru Educatie, Iorgulescu spune ca "una este pactul, alta este strategia. Cred ca aceasta actiune este grabita, a fost facuta precipitat. Erau necesare niste demersuri mult mai sistematice pentru a asigura o capacitate de implementare". Iorgulescu nu ne-a explicat de ce PNL nu a vrut sa participe la elaborarea strategiei.
» Preuniversitar
Strategia prezidentiala prevede ca invatamantul gimnazial sa includa si clasa a IX-a, ca scolile sa se grupeze in consortii geografice care sa permita libera circulatie a cadrelor didactice sau ca pana in 2010 toate scolile sa fie dotate cu calculatoare conectate la internet. Programele scolare nu vor mai fi centrate pe abundenta informatiilor, ci pe dezvoltarea a opt competente-cheie: comunicarea in limba materna si in doua limbi internationale, matematica – stiinte – tehnologie, digitale, axiologice si de valorizare, managementul vietii personale, antreprenoriale, expresie culturala, invatarea pe tot parcursul vietii.
Fiecare elev va avea un Portofoliu de Educatie, care va cuprinde toate aceste evaluari, iar daca rezultatele sunt proaste la raspundere sunt trasi profesorii. Guvernul va deschide un cont bancar de 500 de euro pentru fiecare nou-nascut, in care parintii pot adauga maximum 500 de euro pe an, scazuti din impozit. Banii vor putea fi folositi de copii de la varsta de 16 ani in scopuri strict educationale. scolile vor fi conduse de consilii de administratie formate din o treime cadre didactice, o treime reprezentanti ai parintilor elevilor si o treime reprezentanti ai autoritatilor locale. Profesorii vor fi salarizati in functie de performante.