16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialRevolutia blugilor?

Revolutia blugilor?

Rezultatul alegerilor prezidentiale din Belarus, prevazute a avea loc duminica, pare stabilit de pe acum. Regimul de la Minsk, catalogat de Occident drept „ultima dictatura din Europa”, se pregateste asiduu pentru scrutinul prevazut a-l reconfirma pe Aleksandr Lukasenko in functia suprema din stat, pe care o detine de 12 ani, si pentru mentinerea careia nu s-a sfiit sa ordone modificarea Constitutiei.
In consecinta, pe masura ce data alegerilor prezidentiale se apropie, se inmultesc si actiunile represive. Agentiile de presa anuntau ieri arestarea a 20 de participanti la o intalnire electorala, neautorizata fireste, cu Aleksandr Milinkevici, candidatul opozitiei. Iar duminica, cei aproximativ 3.000 de sustinatori ai democratilor belarusi au fost atacati brutal de catre fortele de ordine, fiind imprastiati cu gaze lacrimogene, bastoane de cauciuc etc.
Putinii reporteri straini admisi la Minsk relateaza despre speranta celor multi legata de o „revolutie a blugilor”. In capitala belarusa, blugii sunt la ordinea zilei Ð tinerii si-au fabricat drapele din material de blugi, iar albastrul indigo este culoarea „la zi”.
Intre timp, candidatii opozitiei sunt decimati. Zilnic au loc arestari si batai, saptamanal exista politicieni democrati care ajung la sectiile de terapie intensiva ale spitalelor. Saptamana trecuta, social-democratul Aleksandr Kosulin a fost batut bestial Ð pentru a fi impiedicat sa ia cuvantul in fata electoratului. Un alt reprezentant social-democrat, Ivan Rak, a precizat ca dictatorul belarus este hotarat sa impiedice orice discurs al liderilor opozitiei. „Dar oamenii au incetat sa se teama. Cu totii suntem mult prea satui de acest regim”, a mai spus Rak.
Liderul opozitiei democrate, Aleksandr Milinkevici, a explicat ca nu a intrat in cursa pentru fotoliul prezidential cu speranta vreunei victorii electorale. „Cifrele ce vor fi date publicitatii de Comisia electorala vor reprezenta, evident, o minciuna. Pentru noi, acest scrutin inseamna mai degraba o campanie impotriva pasivitatii politice.”
Sa se contureze cu adevarat o „revolutie a blugilor” la Minsk? Milinkevici, laolalta cu sustinatorii sai, se declara sceptic. „Mi se rupe sufletul cand ma uit la copiii astia, studentii, inghetand aici in blugii lor, dar cu speranta schimbarii intiparita pe fete”.
Imnul opozitiei belaruse se intituleaza „Aceasta-i patria mea, pentru libertatea careia imi dau si viata”. Cantecul apartine formatiei de muzica rock NRM, interzisa si ea Ð cum altfel? Ð intre timp.
Revolutie cu rock si blugi? In mai putin de o saptamana vom sti!

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă