18.2 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialRevolta republicana anti-Bush

Revolta republicana anti-Bush

Un razboi pare sa fi izbucnit (in sfarsit, ar zice unii) intre Congresul Statelor Unite si Casa Alba, cand Camera Reprezentantilor a trimis prima rafala: Comisia pentru buget a votat covarsitor, 62-2, pentru introducerea unui amendament care sa blocheze contractul care ar permite Dubai Ports World sa opereze terminale portuare in sase din cele mai mari porturi americane, inclusiv New York.
DP World, companie din Emiratele Arabe Unite, aflata in proprietatea statului, a achizitionat recent compania britanica Peninsular & Oriental, titulara contractelor din porturile americane, pentru 6,8 miliarde de dolari. Povestea a fost facuta publica de postul de televiziune CBS si, in scurt timp, s-a transformat intr-un scandal national in care Casa Alba si presedintele Bush au fost acuzati de neglijenta intr-o chestiune cruciala cum este securitatea nationala.
Interesant este ca, pentru prima oara de cand a devenit presedinte, Bush si majoritatea republicana din Congres merg in directii diferite. Pentru „New York Times”, este chiar vorba de o revolta pe corabia Grand Old Party. Cum, in Congres, partidul majoritar detine controlul asupra tuturor comisiilor, un astfel de amendament nu ar fi trecut fara incuviintarea republicanilor.
Pentru ca in Congresul Statelor Unite lucrurile se fac mai subtil decat prin partile noastre, reprezentantii americani nu au introdus o lege separata, ci au adoptat masura de blocare a contractului DP Worlds ca amendament la o lege care aproba o finantare de urgenta a activitatilor militare din Irak si Afganistan, precum si 19 miliarde de dolari – asistenta financiara pentru refacerea coastei Golfului Mexic afectate de uraganele Katrina si Rita. Alegerea este usor de inteles. Presedintele Bush a amenintat ca va face uz de dreptul sau de veto in cazul in care Congresul va bloca afacerea cu DP World. Dar presedintele nu poate respinge o lege „pe bucati” si, prin urmare, ar trebui sa se opuna finantarii trupelor din Irak si Afganistan si a ajutoarelor pentru New Orleans. Replica congresmenilor a fost, cum ar zice americanii, „Veto this!”.
In politica, mai ales intr-o metropola cum este Washingtonul, lucrurile nu sunt aproape niciodata ce par a fi. Unele batalii ce par a fi sangeroase sunt de multe ori calculate, daca nu chiar regizate, in asa fel incat sa scoata din umbra adevaratii inamici.
Anul acesta sunt alegeri si republicanii doresc sa isi mentina majoritatea. In America exista acum doua scandaluri legate de securitatea nationala: unul ridicol (porturile), celalalt grav (ascultarile NSA), ambele atacate de democrati. Un calcul simplu arata ca este mai usor sa te aliezi cu democratii in chestiunea porturilor (oricum, un sondaj publicat ieri de „Washington Post” arata ca aproape o jumatate dintre americani au o parere proasta despre islam si despre arabi). Bush este la ultimul mandat si stie sa incaseze. Asta le va lasa republicanilor mana libera sa sustina ascultarile NSA, cu atat mai mult cu cat, iata, l-au admonestat bipartizan pe presedinte cand acesta s-a dovedit neglijent.

Cele mai citite

România se confruntă cu o scădere demografică accentuată: Populația a scăzut cu peste 18% în ultimele trei decenii

În ultimii 30 de ani, România a înregistrat o scădere semnificativă a populației, estimările indicând o diminuare cu 20% a numărului de locuitori în...

Cea mai puternică furtună din ultimii 20 de ani. Autoritățile sunt pregătite să evacueze oamenii

ANM avertizează că un cod portocaliu va fi valabil în perioada 29 septembrie ora 08:00 - 30 septembrie ora 10:00. „După emiterea avertizărilor au fost...

Piața imobiliară din România, blocată într-o perioadă de stagnare: vânzările încetinesc, dar prețurile rămân ridicate

Piața imobiliară din România se confruntă cu o încetinire semnificativă, în contextul în care vânzările de apartamente scad, iar prețurile continuă să rămână la...
Ultima oră
Pe aceeași temă