21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialRevolta primarilor buzoieni pe tema protectiei mediului

Revolta primarilor buzoieni pe tema protectiei mediului

Institutia Prefectului Buzau a organizat o reuniune de lucru pe teme de mediu, la care au fost invitati sa participe autoritati judetene si regionale cu competente in domeniu, precum si reprezentanti ai primariilor din judet. Intrunirea a urmarit in mod special transmiterea informatiilor catre primariile din judet cu privire la aspecte legate de legislatie si de programele aferente acestui domeniu, discutiile vizand atributiile si responsabilitatile autoritatilor administratiei publice locale in domeniul protectiei mediului si prezentarea Programului Sectorial de Mediu.

Debut pasnic

Manifestarea a fost organizata ca urmare a faptului ca, de la inceputul anului 2006, normele de mediu impuse de aderarea Romaniei in Uniunea Europeana au creat dificultati majore in randul reprezentantilor primariilor din judet, multi dintre ei neputand sa tina pasul cu schimbarea, fiind astfel sanctionati in repetate randuri de catre inspectorii Comisariatului Judetean al Garzii de Mediu Buzau. Reuniunea a adunat aproximativ 50 de primari sau viceprimari din judet si a debutat printr-o prezentare pe scurt a prevederilor impuse de legislatia de mediu, sustinuta de Carmen Ichim, comisarul-sef al Comisariatului Judetean al Garzii de Mediu Buzau, urmata de cateva alocutiuni, printre care si cea a lui Mihai Liviu Tincu, directorul executiv al Agentiei pentru Protectia Mediului Buzau. La intalnire au participat si comisarii-sefi ai comisariatelor judetene din Regiunea 2 Sud-Est, si reprezentanti ai Comisariatului Regional Galati.

Explozie la „diverse”

Desi la inceputul evenimentului primarii au stat „cuminti”, ascultand pildele cu „ce e bine si ce e rau pentru mediu”, la capitolul diverse, ultimul pe ordinea de zi, cativa dintre ei au „explodat”, fiind sustinuti pe fundal de cei mai „timizi” in a-si face public punctul de vedere cu privire la imposibilitatea atingerii standardelor europene. Amenzile aplicate pana acum, desi „blande” din punct de vedere al corectitudinii legislatiei, precum si teama de cele care ar putea sa urmeze au iscat adevarate controverse intre primari si specialistii din cadrul institutiilor buzoiene din domeniul protectiei mediului.

Fiecare cu ce-l doare

Principiile specialistilor de mediu, potrivit carora „primarii din judet sunt cele mai importante verigi in aplicarea legislatiei de mediu”, „aderarea impune intrarea in normalitate” sau „lucrurile se pot rezolva simplu, printr-o mai buna colaborare intre primari si cetateni”, au cam lasat reci autoritatile din comunele buzoiene, fiecare acuzand legislatia si cerand mai multa intelegere inspectorilor din cadrul institutiilor din domeniul protectiei mediului. „Este si interesul nostru sa avem un mediu curat, dar consider ca trebuie sa se aiba in vedere daca esti de rea sau de buna-credinta” sustine unul dintre primarii participanti la eveniment. Specialistii din cadrul APM Buzau au propus crearea unui nou post in cadrul fiecarei primarii, care sa fie ocupat de o persoana cu abilitati in domeniul mediului, care, prin atributiile si responsabilitatile din fisa de rol sa informeze si sa deruleze activitati in scopul impiedicarii incalcarii legislatiei in vigoare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă