20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialRevolta mocnita printre judecatori

Revolta mocnita printre judecatori

Decizia Ministerului Justitiei de a acorda „stimulente financiare” numai judecatorilor cu maximum trei ani vechime provoaca tensiuni printre magistratii din toata tara. Ministerul Justitiei a fost sesizat de grupuri de magistrati care intentioneaza sa deschida actiuni in instanta, considerand masura discriminatorie.

„Am doar 42 de ani si Ministerul Justitiei deja ma considera depasit”

Controverse s-au nascut chiar si printre putinii beneficiari ai acestei masuri. La Iasi, de exemplu, numarul magistratilor care au beneficiat de stimulente pot fi numarati pe degete.
„Nu mi se pare corect ca eu sa primesc o prima destul de consistenta (17 milioane de lei net – n.r.) si un coleg de-al meu, cu doar doi ani mai mare, sa nu primeasca nimic. Inteleg ca se merge pe ideea intineririi corpului judecatoresc din Romania, dar masura aceasta mi se pare discriminatorie. Vi se pare batran si depasit un judecator de 30-35 de ani? Mie nu mi se pare deloc batran si, cu atat mai mult, depasit. Poate era bine ca nivelul stimulentelor sa fie mai mic, dar numarul beneficiarilor sa fie mai mare”, a precizat Laura T., proaspat magistrat la Judecatoria Iasi. Magistratii cu care am stat de vorba nu au dorit sa-si decline identitatea, insa cei care au vorbit au criticat decizia MJ. „Normal ca nu mi-a picat bine de Craciun. Am doar 42 de ani si Ministerul Justitiei deja ma considera depasit. Cred ca masura a fost un pic pripita si nimeni nu s-a gandit la implicatii. In fond, pana inchidem ochii ramanem, in anumite momente, copii si ne place sa primim un dar, cat de mic”, a precizat Daniel M., magistrat tanar, cu destula experienta, de la Curtea de Apel Iasi. Pana si explicatia puerila a ministerului cu privire la provenienta acestor sume i-a nemultumit pe magistratii ieseni.
„Nu prea este corecta nici sursa banilor: recuperare salariala din diferente de taxa de timbru pentru cei care nu au facut astfel de cereri in anii trecuti. Este aberant. Au primit prime soferii si femeile de serviciu, dar grefierii si judecatorii, nu. Strigator la cer este ca aceasta discriminare se intampla la noi, cei care stam legati la ochi, cu balanta dreptatii in maini”, a precizat, vizibil enervata, Elena U., magistrat la Tribunalul Iasi.

17 milioane de lei doar pentru trei judecatori vranceni

Doar trei magistrati vranceni s-au incadrat in criteriile de acordare de catre Ministerul de Justitie a premiilor de cate 17 milioane de lei fiecare. Este vorba de doi judecatori de la Judecatoria Focsani, Ovidiu Spinu si Marius Iana, si de unul de la Judecatoria Adjud. „Cei trei judecatori se incadreaza in criteriile ministerului care spun ca pe lista premierilor intra numai judecatorii cu o vechime intre zero si trei ani. Va pot spune ca platile s-au facut prin intermediul Curtii de Apel Galati dintr-un fond special de premiere constituit la Ministerul de Justitie”, ne-a declarat judecatorul Adrian Neacsu, presedintele filialei Vrancea a Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR). „Noi, AMR, consideram ca nu s-au respectat criteriile legale, criterii ce se refera strict la competenta profesionala, precum si la indeplinirea unor criterii de performanta in timpul anului. Consideram ca aceste premii s-au transformat intr-un soi de ajutoare sociale. Este in mod clar o chestiune discriminatorie si un lucru de natura sa induca si sa adanceasca tensiunile intre judecatorii de diferite generatii”, a mai precizat presedintele filialei Vrancea a Asociatiei Magistratilor din Romania, judecatorul Adrian Neacsu.

„Stimulente financiare”, impartite in taina, la instantele din Banat

Decizia Ministerului Justitiei de a acorda unele „stimulente financiare” judecatorilor cu o vechime de maximum trei ani in magistratura a iscat nemultumiri si in Timisoara. Judecatorii banateni nu au formulat pana la aceasta ora un protest oficial, asa cum s-a intamplat la alte instante din tara, nemultumirile limitandu-se mai mult la discutii pe la… colturi.
„Am auzit ca au venit niste bani, insa, cu o singura exceptie, nu stiu exact cati colegi de-ai mei au luat acest tip de prime. Cred ca a fost vorba despre cateva milioane de lei. Mi se pare o masura discriminatorie, in conditiile in care multi colegi de-ai mei, care au patru sau cinci ani vechime, nu au nici ei salarii foarte mari comparativ cu volumul impresionant de munca, dar cu toate acestea au fost si am fost exclusi din aceasta lista”, a declarat unul dintre tinerii magistrati de la Judecatoria Timisoara. Unii dintre judecatori acuza, totodata, ca acesti bani s-au impartit in mare taina, probabil „pentru a nu agita spiritele inainte de sarbatori”, dovada ca alti magistrati nici nu stiau despre ce bani este vorba. Nici grefierii timisoreni nu au primit inca vreo prima sau stimulent. Asta dupa ce in urma cu cateva luni ei au fost pusi in situatia de a declansa o greva pentru a-si incasa diferentele de drepturi salariale cuvenite, fiind singurii din tara carora nu le-au fost platite sumele respective. Abia ulterior, dupa presiuni si dupa „interpelarea” ministrului de Justitie in direct, in cadrul unei emisiuni televizate, o parte din banii cuveniti grefierilor din Banat au fost platiti cu taraita, spre deosebire de alte instante din tara, unde aceste sume s-au incasat intr-o singura transa.

Pareri impartite la Dolj

La Tribunalul Dolj, magistratii care au cu totii vechime mult mai mare de trei ani au aflat in ultimul moment inainte de vacanta judecatoreasca despre decizia ministerului de a-i premia pe tinerii lor colegi. Acestia au luat in prima faza decizia sa actioneze Ministerul Justitiei in judecata. Ei au spus ca vor analiza mai in amanunt intreaga situatie dupa vacanta judecatoreasca si atunci vor hotari ce au de facut.
La randul sau, purtatorul de cuvant al Curtii de Apel Craiova, magistratul Ilie Aurel, este de parere ca o astfel de actiune a judecatorilor nu este justificata, motivand prin faptul ca orice conducator al unei unitati are dreptul sa hotarasca singur pe cine premiaza si pe cine nu premiaza. Totodata, el a spus ca aceste prime nu constituie drepturi banesti, asa ca sortii de reusita in instanta pentru magistratii nemultumiti sunt aproape inexistenti. In ce priveste categoria de tineri magistrati cu vechime intre 0 si 3 ani, Ilie Aurel nu stie cu precizie daca exista astfel de judecatori in Dolj, precizand ca nu pot fi mai mult de 2 sau 3 astfel de judecatori in judetul Dolj.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă