20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialRevolta la Voinesti

Revolta la Voinesti

Decizia Biroului Electoral Central de a-l valida ca primar al comunei Voinesti pe liberalul Gheorghe Dobreanu, contracandidatul social-democratului decedat in ziua scrutinului, a aprins spiritele in mica localitate moldava. Zeci de oameni au iesit ieri in strada, solicitand reluarea alegerilor cu alti candidati decat cei inscrisi in cursa.

Pana la ora 16.00, in comuna Voinesti nu s-au inregistrat violente, dar oamenii s-au strans in fata primariei, blocand accesul in incinta primarului numit, Gheorghe Dobreanu. "Va intra in primarie doar atunci cand o va castiga cinstit. Pana atunci, sa stea afara. Noi am votat ceva si ni se serveste altceva", declara Maria Lenitchi, pensionara din Voinesti.
"Hotii! Hotii!", "Nu vrem primar numit de Bucuresti", "Vrem alegeri democrate!", scandau oamenii veniti cu zecile in mica piata din fata Primariei Voinesti, judetul Iasi. Satenii sunt nemultumiti ca BEC l-a validat pe candidatul liberalul, desi votul de duminica a fost castigat de social-democratul Neculai Ivascu, dupa ce acesta a decedat. "Trebuia oprit votul si reorganizate alegerile aici la noi. Eu am venit sa votez dupa ce am aflat de moartea primarului Neculai Ivascu. Am votat cu el, chiar daca era mort pentru a demonstra lumii ca vointa populara este mai puternica decat aceea a autoritatilor. Nu-l vrem pe Dobreanu. si nu vom pleca de aici pana nu se repeta alegerile", ne-a spus Vasile Vulpe unul dintre cei 1.051 de oameni care l-au votat pe primarul decedat.
De teama izbucnirii unui conflict, Prefectura Iasi a cerut Inspectoratului de Jandarmi sa trimita 20 de jandarmi la Voinesti. Neculai Ivascu, candidat din partea PSD, a decedat duminica in urma unei crize provocate de ciroza. Numaratoarea voturilor a aratat ca el a fost ales de cei mai multi cetateni din localitate.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă