9.8 C
București
miercuri, 21 februarie 2024
AcasăSpecialRevoltă într-o închisoare indoneziană. 5 morţi şi 100 de evadaţi

Revoltă într-o închisoare indoneziană. 5 morţi şi 100 de evadaţi

Cinci persoane au fost ucise, iar aproximativ o sută au evadat după o revoltă de amploare survenită joi seara într-o instituţie penitenciară indoneziană aflată în continuare sub controlul deţinuţilor, transmite Mediafax.

“Cinci persoane au murit, dintre care trei deţinuţi şi doi membri ai personalului instituţiei”, a anunţat pentru AFP Heru Prakoso, purtător de cuvânt al poliţiei provinciale din North Sumatra (nord-vest), adăugând că o sută de deţinuţi erau fugari, printre care şi “terorişi”.

“Am capturat 55 de evadaţi, între care trei condamnaţi pentru acte de terorism”, a precizat el. Între “95 şi 100” de deţinuţi sunt în continuare fugari, printre care “şase condamnaţi pentru acte de terorism”, a continuat el.

“Încă nu am putut să preluăm din nou controlul închisorii”, a recunoscut purtătorul de cuvânt, adăugând că au fost mobilizaţi 1.000 de poliţişti şi militari.

Deţinuţii instituţiei penitenciare Tanjung Gusta din Medan, capitala provinciei North Sumatra, s-au revoltat în cursul serii de joi din cauza lipsei de curent electric, care afecta de dimineaţă închisoarea suprapopulată.

Absenţa electricităţii a blocat furnizarea apei, scoasă din fântâni cu ajutorul pompelor, fapt ce-i împiedica pe unii deţinuţi să facă băile indispensabilile înainte de rugăciune în această perioadă sacră a Ramadanului. Închisoarea adăposteşte 2.600 de deţinuţi la o capacitate de cel puţin 500, potrivit presei locale.

Deţinuţii au atacat gardieni şi au dat foc unor birouri ale închisorii. Profitând de agitaţie, 150 de deţinuţi au încercat să evadeze.

Închisoarea adăpostea şi 11 deţinuţi condamnaţi în virtutea legii antiterorismului, unii pentru că au făcut parte dintr-o tabără de antrenament a militanţilor în provincia vecină Aceh, unde o rebeliune separatistă a durat timp de decenii, alţii pentru că au jefuit bănci în vederea finanţării unor acte de terorism, a precizat Heru Prakoso.

Incendiul a fost stins în cursul nopţii de joi spre vineri. Sute de poliţişti şi militari sunt mobilizaţi în faţa instituţiei penitenciare cu pereţi arşi, în timp ce, în interior, deţinuţii s-au adunat în curtea închisorii, pe unde se deplasează liber, a constatat un jurnalist al AFP.

Aproximativ 20 de militari au primit permisiunea deţinuţilor de a intra, cu scopul de a purta negocieri. În schimb, accesul poliţiştilor a fost refuzat. “Nu ne plac poliţiştii. Ei sunt barbari, ne opresc şi ne bat”, a strigat un deţinut aflat în interiorul închisorii.

Negocierile ar trebui să înceapă în cursul zilei între şapte reprezentanţi ai deţinuţilor şi un oficial de rang înalt al Ministerului indonezian pentru Justiţie şi Drepturile Omului, a precizat Prakoso.

Cele mai citite

Boom-ul vehiculelor electrice rescrie ierarhia auto din Europa

Piața auto europeană a atins un punct de reper semnificativ anul trecut, înregistrând cel mai mare număr de înmatriculări de vehicule noi de...

CSAT se reunește astăzi. Principala temă de pe ordinea de zi

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) se reuneşte, astăzi, în şedinţă la Palatul Cotroceni.Săptămâna trecută, Administraţia Prezidenţială a anunţat că preşedintele Klaus Iohannis...

Parlamentarii români au interzis pe platforma TikTok

Parlamentarii români au interzis pe TikTok. Atacul hackerilor asupra Parlamentului României, când infractorii cibernetici au reușit să sustragă multe documente, printre care și...
Ultima oră
Pe aceeași temă