Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap (ANPH) a publicat pe internet Strategia nationala privind protectia speciala si integrarea sociala a persoanelor cu handicap din Romania, 2006-2013. Procesul de revizuire al strategiei este la inceput iar pe site se afla o prima forma realizata de specialisti din cadrul institutiilor de profil. Coordonatorul proiectului este Lehel Bogdan, vicepresedinte al ANPH. Proiectul de revizuire al strategiei este supus dezbaterii publice, sugestiile, propunerile si completarile urmand a se face la adresa de mail:
monica.stanciu@anph.ro, micristina@anph.ro.Strategia Nationala privind protectia speciala si integrarea sociala a persoanelor cu handicap din Romania este centrata pe persoana cu handicap. Politica viitoare se va baza pe aceasta strategie ce constituie platforma pentru toate actiunile viitoare, scopul fiind cresterea calitatii persoanelor adulte cu handicap. Conceptul strategiei porneste de la posibilitatea ca persoana adulta cu handicap sa ia hotarari privind viata sa, de a-si gestiona bugetul personal si de a alege serviciile de care are nevoie. Reprezentantul legal al persoanei cu handicap va decide in numele si interesul acesteia in conditiile prevazute expres de lege.
Vicepresedintele ANPH, Lehel Bogdan, a precizat ca strategia care a fost elaborata de vechiul guvern nu mai corespunde cerintelor Comisiei Europene. Demnitarul a adaugat ca in perioada 26-31 iulie la Jupiter va avea loc prima dezbatere privind proiectul noii strategii, la care vor participa ministere si organizatii neguvernamentale. Va urma apoi o alta dezbatere publica, dupa care pana la 15 august se va definitiva proiectul Strategiei nationale privind protectia speciala si integrarea sociala a persoanelor cu handicap din Romania, 2006-2013. Apoi se va inainta ministrului Muncii pentru a aviza proiectul si trimite celorlalte ministere. ANPH este organ de specialitate al administratiei publice centrale, cu personalitate juridica, in subordinea Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei si are sediul in Bucuresti, Calea Victoriei nr. 194, sectorul 1, tel. (40-21)212.54.38, fax (40-21)212.54.43.