3.5 C
București
vineri, 3 ianuarie 2025
AcasăSpecialREVISTA PRESEI. Şapte fraţi din Constanţa, sălbăticiţi de părinţi

REVISTA PRESEI. Şapte fraţi din Constanţa, sălbăticiţi de părinţi

Ziarele de luni scriu despre cazurile de abuz asupra copiilor din România, dar şi despre judeţele în care au fost strânse cele mai multe semnături, pentru schimbarea Constituţiei, astfel încât să precizeze că familia e formată din bărbat şi femeie.

Adevărul scrie despre autorităţile de la Protecţia Copiilor, care intervin în cazurile de abuz, doar în situaţii foarte sensibile. Un caz este cel a şapte fraţi din Constanţa, care au fost sălbăticiţi de părinţi şi crescuţi în condiţii precare.

„Un exemplu este la Centrului de primire a copilului în regim de urgenţă din Constanţa. Când intră pe uşa instituţiei, micuţii luaţi de lângă părinţii abuzivi sunt plini de păduchi, nespălaţi, cu lacrimi în ochi. Nu ştiu să citească, să se spele, n-au auzit niciodată de un coş de gunoi şi se tem chiar şi atunci când trebuie să facă baie, cum ar fi şapte frăţiori din Constanţa, cu vârste între unu şi 17 ani, care, în urmă cu un an, au fost luaţi de stat de lângă părinţi, din cauza vieţii îngrozitoare pe care erau obligaţi să o suporte. Agitaţi şi trişti în primele zile departe de mamă şi de tată, cei mici au învăţat treptat cum să se bucure de copilărie şi parcurg printre străini cei şapte ani de-acasă În urmă cu un, şapte copii au fost salvaţi dintr-o gheretă de la marginea localităţii Lumina, din Constanţa. Micuţii locuiau împreună cu părinţii lor într-o cameră şi un hol insalubre, fără lumină şi fără apă potabilă. Copiii erau bolnavi, murdari şi nu fuseseră trimişi nicio zi la şcoală. Cel mare avea 17 ani, iar cel mai mic abia se născuse. În prezent, patru dintre ei, două fete şi doi băieţi, cu vârste cuprinse între 5 şi 10 ani, sunt îngrijiţi la Centrul de primire a copilului în regim de urgenţă din Constanţa, unde sunt în total 44 de copii. Este vorba de G.A. de 5 ani, B.A. de 7 ani, S.A de 8 ani şi B. A. de 10 ani. Ceilalţi trei sunt crescuţi de asistenţi maternali, întrucât legea nu permite internarea lor într-un centru de plasament, pentru că nu au împlinit încă 3 ani. Plini de păduchi Cu ochii plânşi, murdari, cu păduchi şi îmbrăcaţi în zdrenţe”, scrie Adevărul.

Din Gândul aflăm care sunt judeţele în care românii au semnat pentru schimbarea Constituţiei, astfel încât să precizeze că familia e formată din bărbat şi femeie.

„Coaliţia pentru Familie care, cu sprijinul Bisericii Ortodoxe Române, vrea modificare Constituţiei astfel încât în legea fundamentală să scrie că familia se întemeiază pe căsătoria dintre bărbat şi femeie, a strâns deja 900.000 de semnături de susţinere. Deocamdată, însă, nu poate depune proiectul la Parlament neavând câte 20.000 de semnături din jumătate din judeţele ţării, aşa cum prevede legea. Au fost însă şi judeţe fruntaşe, susţine Eduard Dumitrache, unul dintre liderii Coaliţiei pentru Familie. La Iaşi s-au strâns deja peste 100.000 de semnături, în Neamţ peste 80.000, la Suceava peste 60.000, la Bihor peste 50.000. Până se va depune la Parlament iniţiativa, termenul fiind mai 2016, Dumitrache spune că „din punct de vedere al entuziasmului şi sinergiei realizate la nivelul societăţii civile putem spune că Iniţiativa pentru Familie este un succes”, potrivit Gândul.

Evenimentul Zilei scrie despre fostul ministru al Trasporturilor, Relu Fenechiu, care refuză să achite prejudiciul de 5,7 milioane de lei în dosarul pentru care a fost trimis cinci ani la pușcărie, până nu i se restituie marfa vândută ilegal către SC Servicii Energetice Moldova SA.

„Aflat în Penitenciarul Vaslui, Relu Fenechiu nu vrea nici în ruptul capului să plătească prejudiciul din dosarul „Transformatorul”, formulând tot felul de contestații împotriva executorilor judecătorești, împotriva Finanțelor Publice și împotriva SC Servicii Energetice Moldova SA. În același timp, și soția sa luptă pentru a salva averea. Acum, Fenechiu a găsit o cale și mai simplă de a scăpa de plata prejudiciului stabilit de instanța de judecată, respectiv 5,7 milioane de lei. Fostul Ministru al Transporturilor duce bătaia de unul singur pentru că ceilalți acuzați, directorii de la Electrica SA, au susținut că nu au bani de unde să plătească. Mai exact, Fenechiu susține că va plăti prejudiciul în momentul în care SC Servicii Energetice Moldova SA îi va restitui transformatoarele ruginite și piesele componente. Raționamentul explicat de Relu Fenechiu în contestațiile pe care le-a depus pe rolul instanțelor de judecată din Iași și din Bacău este următorul: Înalta Curte de Casație și Justiție a anulat tranzacțiile dintre firmele liberalului și Electrica Moldova SA și acum acesta vrea ca părțile să fie repuse în situația anterioară. Fenechiu vrea transformatoarele înapoi. În cazul în care nu se poate realiza acest lucru, acesta vrea să fie redus sau compensat cuantumul sumei pe care trebuie să o plătească către SC Servicii Energetice Moldova SA”, potrivit Evz.

HotNews scrie despre obligaţiile fiscale pe care PFA-urile le au anul acesta.

„În mod suplimentar obligațiilor fiscale ale anului 2015, se introduce procedura plății contribuției la asigurările sociale-pensii, în sensul că se plătește în mod obligatoriu cotă contribuției individuale la asigurările sociale în procent de 10,5% din venitul net, chiar dacă-mențiune foarte importantă !-persoana fizică respectivă este deja salariată. Acest procent în cotă obligatorie nu asigură însă stagiul integral de cotizare, iar-pentru a obține punctajul maxim la pensie-această persoană fizică poate opta pentru plată suplimentară a unei cote de contribuție de 15,8%, cotă cunoscută în practică că fiind contribuția angajatorului pentru pensii. Total contribuție în acest ultim caz este în procent de 26,3 %-e adevărat doar cotă de 10,5% fiind obligatorie, iar cea de 15,8% opțională. Referitor la baza de calcul anuală a contribuției la asigurările sociale, această  este plafonata atât la nivelul inferior, cât și la nivelul superior, între minim 35% din salariul mediu brut pe economie x 12 luni și maxim 5 x salariul mediu brut pe economie x 12 luni. Pe cale de consecință logică a textului de lege, rezultă că sunt scutite de la plată contribuției la pensii persoanele ce obțin venituri din activități independente și care în anul precedent au obținut venituri mai mici decât plafonul minim prezentat anterior, respectiv sunt scutite persoanele ce sunt deja pensionate sau sunt deja asigurate într-un sistem propriu de asigurări sociale (avocații, notarii etc.). Nu trebuie pierdut însă din vedere nici faptul că, până pe data de 31 ianuarie 2016, trebuie depusă declarația 600 Declarație privind venitul asigurat la sistemul public de pensii, evident de către persoanele ce datorează această contribuție”, potrivit Hotnews.

Ziarul Financiar scrie despre Ministerul Finanţelor, care analizează oportunitatea lansării eurobondurilor.

Obligațiunile cu scadență la 20 de ani reprezintă cea mai lungă maturitate pentru titluri în euro vândute de statul român pană în prezent. În toamnă anului trecut, Ministerul Finanțelor a lansat în premieră titluri în euro pe 20 de ani la un randament sub 4%, respectiv 3,93%. De asemenea, a lansat concomitent și eurobonduri pe 10 ani, la care a obținut un randament minim istoric de 2,84%. România a testat în premieră în 2014 piață americană cu obligațiuni pe 30 de ani. Pană atunci, maturitatea maximă pentru titlurile în dolari a fost de 10 ani. Maturitatea de 30 de ani a fost inaccesibilă din cauza primei prea mari solicitate de investitori și a cererii slabe cauzate de neîncredere. România revenise pe piață din SUA la începutul anului 2012, după 16 ani de absentă”, potrivit Zf.

Wall Street scrie despre Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), care se plânge că nu poate privatiza din cauza șefilor firmelor la care are acțiuni.

„Conducerile societăților refuză să întocmească documentația de privatizare, în cazul pachetelor minoritare deținute de autoritate, motivând complexitatea ei prin faptul că legislația privatizării în vigoare nu conține prevederi privind simplificarea acesteia”, a precizat AAAS. În intervalul 1992-2014, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), fostul AVAS, a vândut acțiuni la aproape 7.500 de firme. La sfârșitul anului 2014, în portofoliul AAAS se aflau 609 societăți, cu un capital social de 5,8 miliarde de lei, din care instituția deținea 1,1 miliarde de lei. Dintre acestea, 308 erau privatizabile, iar celelalte erau în lichidare sau dizolvare”, potrivit Wall Street.

Prosport scrie despre ofertele de transfer pe care le are atacantul CSU Craiova, Adrian Ivan.

”Sunt discuţii cu foarte multe echipe, dar nimic concret. M-a întrebat foarte multă lume de el. Ştiu că există şi un interes din partea lui Espanyol, acolo este domnul Gâlcă, cel care-l ştie foarte bine de la naţionala U17. De atunci el a progresat foarte mult. Însă până acum nu este nimic concret, sunt doar discuţii. El trebuie să joace în continuare bine pentru Craiova, să dea goluri şi când o fi să plece, va pleca. Este tânăr şi poate creşte foarte mult”, a declarat impresarul jucătorului, Sorin Paraschiv. Andrei Ivan are 19 ani, poate juca atacant, dar şi pe flancuri şi a reuşit până acum să înscrie de patru ori în cele 20 de prezenţe pe care le-a avut pentru CS U Craiova. De asemenea, a reuşit şi trei assist-uri. Este unul dintre cei mai promiţători jucători români, motiv pentru care a intrat deja în circuitul naţionalei mari”, potrivit Prosport.

Din Gazeta Sporturilor aflăm că preşedintele Astra, Dani Coman, critică decizia lui Anghel Iordănescu, de a nu-i lăsa pe cei şase stelişti, convocaţi la lotul echipei naţionale, să plece în Turcia.

„Mi se pare total deplasat ca noi, celelalte echipe, să ne trimitem jucătorii, iar Steaua nu. S-ar crea un precedent periculos și nu ne-ar ajuta asta în perspectivă. Daca se va întîmpla asta, mă aștept să primim niște explicații. Așteptăm o reacție din partea Federației, să vedem ce decizie vor lua. Și eu mi-aș dori ca jucătorii mei să vină în cantonament cu noi și să ia parte la partidele amicale pe care ni le-am programat în cantonament. Echipa națională trebuie să fie pe primul loc! E echipa României și ar trebui să o respectăm mult mai mult! Nu e echipa lui Dani Coman sau a lui Iordănescu. Mi se pare o lipsă totală de respect ca noi și celelalte echipe să-și trimită jucătorii, iar Steaua nu!”, potrivit Gsp.

Cele mai citite

Tanczos Barna are nevoie de o situație finală și clară a deficitului pentru a putea face bugetul pentru 2025

Bugetul pentru 2025 ar putea fi votat la finalul acestei luni. Inițial, discuția a fost pentru prima parte, însă lucrurile s-au schimbat după ce...

Tanczos Barna are nevoie de o situație finală și clară a deficitului pentru a putea face bugetul pentru 2025

Bugetul pentru 2025 ar putea fi votat la finalul acestei luni. Inițial, discuția a fost pentru prima parte, însă lucrurile s-au schimbat după ce...

AUR organizează un protest în Piaţa Universităţii în data de 12 ianuarie

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) anunţă că va organiza un protest în Piaţa Universităţii în data de 12 ianuarie. "Duminică, 12 ianuarie, la ora 14:00,...
Ultima oră
Pe aceeași temă