17.6 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI. Lecţiile de matematică cu Ioan Niculae şi Interagro. Cum să...

REVISTA PRESEI. Lecţiile de matematică cu Ioan Niculae şi Interagro. Cum să faci o sută de milioane de euro

Protestele nu dau de mâncare la oameni, scrie Adevărul. ”O vizită în Roşia Montană te poate ajuta să înţelegi problemele şi dorinţele oamenilor din localitatea despre care se vorbeşte mereu în ultima perioadă. Sărăcia şi lipsa de alternative îi fac pe locuitori să aştepte repornirea mineritului”, povestesc jurnaliştii Adevărul.

”La referendumul organizat în decembrie 2012 în 35 de oraşe şi comune din judeţul Alba privind mineritul din Apuseni şi proiectul de la Roşia Montană, s-au prezentat 43,20% din cetăţenii cu drept de vot. Prin urmare, referendumul a fost invalidat din cauza prezenţei reduse. 62,45% din cetăţenii care s-au prezentat la urne au votat „Da“ mineritului, iar 35% „Nu“. În Roşia Montană, localitate vizată direct de referendum, prezenţa a fost de 66,06 %, iar din cetăţenii care s-au prezentat la urne, 78,75% au răspuns „Da“. 19,44% au răspuns „Nu”. Există aşadar şi oameni care nu susţin proiectul minier privat iniţiat de compania Roşia Montană Gold Corporation. Aceştia au pus pe locuinţe afişe că „această proprietate nu este de vânzare” şi care afirmă că nu vor pleca niciodată din Roşia Montană. Susţinătorii exploatării spun că argumentele care stau la baza proiectului îi vor convinge şi pe cei care se opun”, mai scriu jurnaliştii.

Citeşte şi REVISTA PRESEI: Românii plătesc din banii lor traiul Corinei Drăgotescu în SUA

Tot în Adevărul putem citi şi despre protestul anti-maidanezi şi anti-Oprescu de la Bucureşti. Sute de oameni impresionaţi de moartea lui Ionuţ (4 ani), ucis de câini, au cerut, ieri, demisia primarului Oprescu. Edilul pregăteşte un referendum, ignorând legea care permite eutanasierea maidanezilor.

„Leagea lui Ionuţ, legea lui Ionuţ!“, „Ţara mea nu e coteţ!“, „Nu mai vrem câini fără stăpân!“, „Oprescu, demisia!“, „Dacă îţi pasă, ieşi din casă!“şi „Să-şi asume legea, nu s-o scriem noi!“. Acestea sunt doar câteva dintre mesajele pe care sutele de protestatari i le-au transmis, ieri, primarului general Sorin Oprescu. Impresionaţi de tragedia de lunea trecută, când Ionuţ Anghel (4 ani) a fost mâncat de maidanezi, lângă Parcul Tei (sectorul 2) din Capitală, oamenii au venit la protestul „Strada mea nu e coteţ!“.

Evenimentul Zilei scrie despre faptele ”lumeşti” şi şantajabile ale unor preoţi de la Constana.

Mai mulţi slujitori ai Domnului din Constanţa au fost fi lmaţi în timp ce se iubeau cu o prostituată. Apoi au fost şantajaţi că dacă nu plătesc zeci de mii de euro îşi vor vedea “păcatele” pe internet. Cazul a ajuns în atenţia Poliţiei care, după un fl agrant organizat în urma “tardivelor remuşcări” ale uneia dintre “victime”, a pus mâna pe “şantajişti”, scriu jurnaliştii din Evz.

Doi membri ai corului Arhiepiscopiei Tomisului, Marcel M. şi Ion P., cel din urmă fiind nepotul unor respectaţi preoţi din Constanţa, au găsit o metodă ingenioasă pentru a face rost de bani frumoşi. Amândoi, foşti studenţi ai Facultăţii de Teologie Constanţa, s-au gândit să ademenească nişte preoţi convingându-i să slujească la diverse evenimente religioase – sfeştanii, botezuri etc.

După ceremonie, urma petrecerea de final în care preotul era îmbătat şi dus să se odihnească într- o cameră unde ” intra în acţiune” o tânără, complicea celor doi. Ce urma, era filmat cu lux de amănunte de cei doi “regizori”. Când se trezeau, slujitorii Domnului aflau că fuseseră protagoniştii unei producţii deochiate. Aşa că, pentru a nu-şi face sutana de râs sau pentru a nu-şi nenoroci familia, victimele se vedeau nevoite să găsească banii ceruţi de şantajişti.

Citeşte şi REVISTA PRESEI: Cum o recucereşte Zaharescu pe Andreea Berecleanu din bani publici

Tot Evenimentul zilei scrie despre Roşia Montană care poate intra în patrimoniul UNESCO peste un deceniu. Compania care urmăreşte să exploateze aurul din Munţii Apuseni promite că va mai investi 55 de milioane de dolari pentru restaurarea totală a patrimoniului istoric.

În Muzeul Mineritului din Roşia Montană sunt găzduite inscripţii în greacă şi latină, dar şi 25 de table de ceară care atestă istoria minieră de 2.000 de ani a locului.

Fostele galerii şi aşezări romane (din secolul II), dar şi minele aurifere din timpul Imperiului Austro-Ungar (1867-1914) din localitatea Roşia Montana, judeţul Alba, vor fi restaurate în următorii zece ani pentru a deveni una dintre ţintele turistice importante din Europa. Aceste vestigii s-au degradat sau au fost distruse în ultimii 50 de ani.

Roşia Montana Gold Corporation, compania care doreşte să exploateze aurul din subteran, a început un program de investiţii de 70 de milioane de dolari pentru refacerea patrimoniului cultural din zonă. Din această sumă, s-au investit 15 milioane de dolari.

Citeşte şi REVISTA PRESEI: Maidanezii lui Oprescu, o afacere care a ajuns SĂ UCIDĂ

Gândul scrie despre Tezaurul de la Goleşti şi despre cum a fost el găsit şi predate statului de un om de bine.

Iulian Enache, un vâlcean care caută “comori” din pasiune, nu pentru câştig, a făcut zilele trecute o descoperire pe care specialiştii o consideră “remarcabilă” – 47.000 de monede din vremea sultanului Murad al II-lea. Valoarea maximă a “comorii” care cântăreşte aproximativ 55 de kilograme se ridică la aproximativ 470.000 de euro. Conform legii, descoperitorul tezaurului ar trebui să primească de la stat 45 la sută din această valoare.

“Sâmbătă spre duminică, pe 1 septembrie, am lucrat schimbul trei. Când am ajuns acasă, n-aveam somn. Nu puteam să adorm. Mi-am luat aparatul şi, pe la nouă şi jumătate, eram pe câmp”.

Aşa începe povestea tânărului, de 34 de ani, Iulian Enache din Goleşti-Vâlcea, cel care a scos la lumină, după 600 de ani, cel mai mare tezaur de monede de argint, turceşti de pe teritoriul României.

Citeşte şi REVISTA PRESEI: Crin, în război cu vrăjitoarele: Eu voi fi preşedinte indiferent de incantaţii

Tot Gândul scrie despre a opta zi de proteste Roşia Montană din Capitală. Protestele faţă de proiectul Roşia Montană au continuat duminică în Bucureşti, unde peste 7.000 de oameni au ieşit în stradă. Locul de întâlnire a fost tot Piaţa Universităţii, după care oamenii au pornit în marş prin tot centrul Capitalei, pe bd. Magheru spre Guvern, Piaţa Obor, Calea Moşilor, Piaţa Universităţii.

Proteste au fost şi în marile oraşe din ţară, la Cluj ieşind în stradă, peste 6.000 de persoane. Şi la Iaşi, peste 700 de protestatari au blocat traficul în oraş.

Cotidianul scrie despre lecţiile de matematică cu Ioan Niculae şi Interagro. Cum să faci o sută de milioane de euro. A curs multă cerneală – şi încă va mai curge – despre dosarul în care miniştrii Adriean Videanu şi Varujan Vosganian şi omul de afaceri Ioan Niculae sunt învinuiţi de subminarea economiei naţionale. DIICOT a prezentat zilele trecute câteva elemente din cadrul cercetărilor – vom reveni asupra acestor aspecte.

Cele mai citite

Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României a premiat excelența olimpicilor preșcolari

Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României a organizat Gala Micilor Olimpici - cel mai mare eveniment din țară, dedicat preșcolarilor talentați, participanți și finaliști...

Lookman Ademola(t) recordul lui Leverkusen. Trofeul Europa League merge la Bergamo

Formația italiană Atalanta Bergamo s-a impus cu scorul de 3-0 în fața nemților de la Bayer Leverkusen și a cucerit în premieră trofeul Europa...

SUA vor lua măsuri după ce Georgia a adoptat legea controversată privind “influenţa străină”

Statele Unite(SUA) examinează "măsuri" de retorsiune după ce Georgia a votat o lege controversată privind "influenţa străină", a afirmat miercuri şeful diplomaţiei americane, Antony...
Ultima oră
Pe aceeași temă