19.7 C
București
joi, 3 octombrie 2024
AcasăSpecialRevista presei internationale

Revista presei internationale

Le Monde consemneaza vizita presedintelui francez, Nicolas Sarkozy, la Varsovia, in incercarea de a-l convinge pe omologul sau polonez, Lech Kaczynski, de necesitatea unui tratat european simplificat. Polonia isi mentine, insa, pozitia dura, considerand ca nu e nici o urgenta adoptarea unui nou tratat constitutional si amenintand sa blocheze relansarea tratatului in cazul in care nu se va lua in seama propunerea privind sistemul de vot, remarca cotidianul francez.

Gazeta Wyborcza publica un interviu cu presedintele Frantei. Referindu-se la noul tratat constitutional, Nicolas Sarkozy a subliniat ca "daca englezii se vor incapatana pe pozitia lor, pentru a nu se face trimitere la drepturile fundamentale, daca polonezii vor spune 'nu' dublei majoritati, daca francezii vor spune 'nu' reformei institutionale – atunci se naste intrebarea ce am mai putea sa facem impreuna?" Noul tratat va trebui semnat inainte de sfarsitul acestui an si aplicat inainte de finalul anului 2008, in orice caz nu mai tarziu de alegerile pentru Parlamentul European din anul 2009, atrage atentia seful statului francez.

"Germania insista asupra unei personalitati legale unice pentru UE si face apel la introducerea in noul tratat a unei carte a drepturilor fundamentale ale tuturor europenilor, prevederi pe care Londra le considera un fel de 'panta alunecoasa' pentru marile puteri de la Bruxelles", comenteaza The Guardian.

Le Figaro anunta ca Renault se pregateste sa dea o lovitura pietei automobilelor cu o noua masina de numai 3.000 de euro, destinata pietelor din India si din tarile europene. Citand surse din interiorul companiei, acelasi ziar atrage, insa, atentia ca "la acest pret, nu este posibil ca noul autoturism sa corespunda normelor de securitate vest-europene".

Frankfurter Allgemeine Zeitung scrie despre eforturile depuse de Romania pentru independenta sa energetica, subliniind totodata miza pe care o reprezinta centralele nucleare.

Intr-un discurs rostit la Washington cu prilejul dezvelirii unui monument dedicat luptatorilor anticomunisti, Laszlo Tokes – citat de Nepszabadsag – a subliniat ca in acest moment nici in tarile eliberate de acest flagel, nici la nivelul UE nu se intreprinde o condamnare clara si categorica a crimelor comunismului.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Economisește la cumpărăturile online folosind codurile de reducere de pe Couponiada.ro

Într-o lume în care fiecare leu contează, este esențial să găsim modalități eficiente de a economisi fără a sacrifica calitatea vieții noastre. Couponiada.ro este...

Noaptea Companiilor: Studenții sunt invitați să exploreze sediile a 13 firme de renume

Pentru prima dată în București, "Noaptea Companiilor", eveniment organizat de CBRE România, lider în consultanță imobiliară și birouri, invită studenții să exploreze sediile unor...

Optimizarea planului de transport lichide alimentare în cisterne: recomandări de la profesioniști

Optimizarea transportului de lichide alimentare în cisterne reprezintă o condiție de bază pentru eficiența operațională, siguranța alimentelor și minimizarea costurilor. Iată câteva recomandări de...
Ultima oră
Pe aceeași temă