19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialRevista presei internationale

Revista presei internationale

Premierul Tariceanu pledeaza pentru relaxarea conditiilor de munca in Marea Britanie, bancile ipotecare din Anglia primesc avertismente de la autoritati, tot la Londra sefii marilor banci sunt audiati in Parlament, iar CA Immo se extinde in Germania. Acestea sunt cateva din titlurile presei internationale de miercuri, trecute in revista de The Money Channel.

"Romania ofera asigurari in legatura cu imigrantii". Financial Times ne informeaza asupra vizitei premierului Tariceanu in Anglia. Acesta ofera asigurari potrivit carora deschiderea pietei muncii britanice nu va genera influxuri masive de muncitori romani."Trebuie avut in vedere ca rata somajului din Romania este una din cele mai scazute din Europa. Este un non-sens sa ne asteptam la valuri mari de imigranti" a declarat acesta pentru Financial Times. Premierul Tariceanu a mai adaugat ca sentimentele anti-romanesti din Italia sunt un caz izolat, un fenomen similar nefiind intalnit in alta parte. Tot pentru Financial Times, Primul Ministru a mai declarat ca marirea pensiilor din acest an, nu va afecta deficitul bugetar.

Tot aici putem citi despre Autoritatea pentru Servicii Financiare, FSA, care a avertizat marti bancile ipotecare britanice ca daca nu isi vor regandi strategiile de dezvoltare, se vor expune unor riscuri foarte mari. Acestea vin din conditiile dificile de piata care "vor ramane asa pentru o buna perioada de timp". Clive Briault, managing director al FSA, a declarat ca in acest moment prioritara ar trebui sa fie cresterea nivelului de lichiditati si nu cea a volumului.

In editia de miercuri a Financial Times mai aflam si despre asteptata demisie a presedintelui fondator al bancii portugheze Millenium BPC, cea mai mare banca din Portugalia. Aceasta ar veni in urma unor dispute indelungate cu membri boardului. Principalul repros pe care un grup de actionari foarte vocali il aduce lui Jardim Goncalves este faptul ca acesta ar fi reprezentantul unui stil de management invechit.

Audiati de catre Comisia pentru Trezorerie a Parlamentului de la Londra, reprezentantii Citigroup si UBS au marturisit ca pierderile inregistrate din produsele subprime au depasit cu mult castigurile. Acesta este principalul titlu din sectiunea economica a cotidianului britanic The Times. La audieri au mai fost invitati si reprezentanti ai Goldman Sachs si Deutsche Bank. Daca Bill Mills, CEO al diviziei Citi pentru investment banking a recunoscut ca pierderile depasesc cu mult profiturile realizate pe asemenea instrumente, Jeremy Palmer de la UBS a declarat ca nu este sigur daca banca a realizat pana acum vreaun castig din sectorul sub-prime, inclina insa sa creada ca nu.

Spre deosebire de acestia, sefii de la Goldman si Deutsche Bank au fost de parere ca in ultima instanta, balanta lor ar putea fi una usor pozitiva. In cazul Goldman Sachs acest lucru a fost atribuit unei strategii inspirate de hedging, puse in aplicare din a doua jumatate a lunii mai.

Din cotidianul austriac Wirtschaftsblatt aflam despre ultima achizitie facuta de CA Immo, gigantul imobiliar vienez prezent si pe piata din Romania. Este vorba despre dezvoltatorul german Vivico, societate infiintata de catre Caile Ferate Germane, in urma desfiintarii sau relocarii a unor facilitati sau rute feroviare. In aceasta tranzactie, CA Immo a reusit sa se impuna in fata unor investitori americani de calibru, respectiv grupurile Carlyle si Colony. Detaliile tranzactiei vor fi facute publice in cursul zilei de astazi.

Tensiunile din piata creditelor continua sa afecteze bursa, este unul din subiectele pe care le putem gasi in cotidianul The Wall Street Journal. Marti, actiunile au inregistrat un nou recul, pe fondul perspectivelor de castig de pe Wall Street. Indicele Dow Jones a cazut cu peste 20 de puncte, S&P500 a pierdut aproape 5 iar NASDAQ Composite a coborat cu 6.36 de puncte. Catalizatorul a fost raportul publicat de JP Morgan Chase. Raportul sectorial revizuieste estimarile pentru ultimul timestru si pentru 2008, citand proiectii mai slabe pentru veniturile fixe si pentru cele provenite din consultanta, aceasta pe fondul asteptarilor slabe legate de dinamica Fuziunilor si a Achizitiilor. Tot de aici mai putem afla despre dificultatile pe care Henry Paulsen, secretarul american pentru Trezorerie, le intampina in intentiile sale de inghetare a dobanzilor. In mod paradoxal, cele mai vehemente critici vin acum tocmai din partea proprietarilor care nu au probleme cu ipotecile si se simt grav nedreptatiti

Potrivit unei analize a cotidianului Handelsblatt de miercuri, sectorul fondurilor de mare risc a ajuns intr-o faza de consolidare. Dupa ani buni de dezvoltare, in domeniul hedge-fundurilor incepe sa se "cearna graul de neghina". Analistii sunt de parere ca numarul societatilor la nivel global va suferi o reducere drastica in urmatoarele luni, nu in utlimul rand datorita crizei financiare. Oliver Schupp, Presedinte al Credit Suisse Index New York crede ca la asta se adauga reglementarile din ce in ce mai aspre, carora firmele mici nu le mai pot face fata. In cazul rezultatelor negative, costurile de operare devin de nesuportat pentru fondurile de gabarit redus, veniturile lor fiind legate de performanta. Acesta este unul dinte motivele pentru care in perioada imediat urmatoare vom asista la o serie intreaga de fuziuni sau achizitii pe aceasta piata, conchide Handelsblatt.

Principalul articol din Les Echos vorbeste despre facturile francezilor care vor veni marite de la 1 ianuarie. Asta pentru ca Gaz de France intentioneaza sa mahoreze tarifele cu pana la 6 procente. Companiile vor plati chiar mai mult cu 10%. Jurnalistii de la Les Echos noteaza ca, dupa ezitarile de saptamana trecuta, guvernul francez s-a decis sa aprobe majorarea ceruta de Gaz de France. Tot din Les Echos aflam cat a costat greva transportatorilor…… 300 de milioane de euro. In acest context, autoritatea feroviara se gandeste la un plan de de economii incepind cu luna viitoare. Prin acest plan, conducerea SNCF spera sa recupereze cel putin 100 de milioane de euro si da asigurari ca proiectele de dezvoltare nu vor fi afectate.

Din El Pais aflam ca un tanar spaniol trebuie sa aloce, in medie, 70% din veniturile lunare daca vrea sa isi cumpere o casa. Potrivit specialistilor citati de cotidianul spaniol, procentele variaza intre 80% la Madrid sau Barcelona si doar 40% in orasele mai mici.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă