Jurnaliștii de la Adevarul scriu cum leul slab îngrașă economia Moldovei. De la începutul anului, moneda naţională s-a depreciat cu circa 7% faţă de dolar şi cu peste 5% faţă de euro. Experţii susţin că această evoluţie are efecte pozitive asupra economiei şi a bugetului, dar aceste beneficii sunt de scurtă durată.
De aproape o lună, cotaţia oficială a dolarului pe piaţa moldovenească se menţine mai sus de 13,80 lei, iar cea a monedei europene oscilează în jurul nivelului de 18,90 de lei. La casele de schimb valutar atât dolarul, cât şi euro sunt aproape de a bate noi recorduri. Moneda europeană era vândută ieri cu 19,03-19,05 lei şi cumpărată cu 18,90-18,95 lei. Dolarul a egalat recordul de la începutul anului, ajungând la valoarea de 14,04 lei la la vânzare şi de 13,95 lei – la cumpărare.
Capital.ro przintă secretele financiare ale tenisului profesionist. O carieră pe terenul cu zgură pare, cel puţin zilele acestea, o soluţie miraculoasă de a câştiga sume cu multe zerouri. Iată ce se află de fapt în spatele premiilor de zeci şi sute de mii de dolari şi ce se întâmplă cu banii primiţi de jucătorii ATP sau WTA.
Deşi are doar 22 de ani, Simona Halep a câştigat în total în carieră peste 4,5 milioane de dolari, din care 2,5 milioane de dolari doar din ianuarie încoace. Mulţi aud aceste cifre şi îşi fac tot felul de calcule. Indiferent de metoda utilizată, rezultatul pare fi unul singur – o viaţă fără griji din punct de vedere financiar. Ceea ce face ca tot mai mulţi copii şi adolescenţi să treacă zilele acestea, mai din proprie iniţiativă, mai împinşi din spate de părinţi, porţile şcolilor de tenis din întreaga ţară. Adevărul este însă un pic diferit – tenisul profesionist e, în cele din urmă, o afacere. În care investeşti bani şi, cu talent, muncă, raţiune şi destul noroc, poţi într-un final ieşi în profit. Sau, dimpotrivă, te poţi trezi că ai terminat pe minus.
EVZ cere pedepsirea vinovaților pentru agresiunea barbară din Paris căreia i-a căzut victimă un adolescent rom. Prigoana împotriva imigranților romi a atins cote inacceptabile în Franța, trecând de la faza discursului oficial agresiv, la cea a atacurilor fizice și a vendetei colective. Totul la adăpostul unei retorici extremiste de care oficialii de la Paris nu sunt străini și pe care au alimentato ani de zile prin declarații iresponsabile, menite doar să atragă voturi, într-un context politic intern marcat de asceniunea radicalilor și populiștilor conduși de Marine Le Pen.
Cruzimea și violența greu de descris de care au dat dovadă agresorii adolescentului de etnie romă Darius au ajuns pe prima pagină a publicațiilor europene, jurnaliștii britanici de la Daily Telegraph publicând, în ediția de ieri, două fotografii șocante cu trupul tumefiat al băiatului de 16 ani.
Jurnalul.ro dezvăluie cum Mircea Băsescu s-a angajat să-l scoată din închisoare pe Bercea Mondial. Înregistrările discuţiilor purtate de Mircea Băsescu – fratele preşedintelui Traian Băsescu, şi Florin Anghel, fiul lui Bercea Mondial, depuse la DNA de apărătorul celui din urmă, avocatul Pavel Abraham, extrem de mediatizate şi de aşteptate de către toţi românii, au fost făcute publice.
Din înregistrări, realizate cu mijloace de înterceptare ascunse de Florin Anghel, reiese clar cum Mircea Băsescu se angajează să-l scoată din închisoare pe Bercea Mondial, târguindu-se asupra sumelor de bani necesare îndeplinirii rugăminţii cumătrului său.
Ziarul financiar prezintă un top al primelor 100 companii ale antreprenorilor români. După 25 de ani de capitalism, România nu are nicio companie controlată de un antreprenor român cu afaceri de un miliard de euro.
Dedeman Bacău, afacerea din retailul de bricolaj a fraţilor Pavăl din Bacău, a devenit în 2013 liderul companiilor create de antreprenori români, cu afaceri de 2.679 mil. lei (606 mil. euro) şi aproape 7.000 de angajaţi, depăşind pentru prima dată Oscar Downstream (Alin Niculae) şi Interagro SA (Ioan Niculae).
Interagro SA, compania din agricultură a lui Ioan Niculae, a fost liderul firmelor cu acţionariat majoritar românesc în 2012 şi 2011, poziţie pe care a mai ocupat-o şi RCS&RDS în 2010, dar şi Grup Servicii Petroliere în 2009.
Puterea.ro arată cum vicepremierul Dragnea cumpără angajaţilor 13 telefoane cu 10.000 de euro. Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) condus de Liviu Drganea a avut în desfăşurare o achiziţie publică pentru cumpărarea a 13 telefoane mobile pentru angajaţi, pentru care a prevăzut, potrivit caietului de sarcini, suma de 44.500 de lei, echivalentul a 10.000 de euro. Mai mult, conform documentaţiei, telefoanele vor fi utilizate de către angajaţii ministerului doar pentru operaţiunile pe care le vor desfăşura în cadrul unui proiect derulat pe bani europeni.
Astfel, deşi este greu de crezut că angajaţii nu aveau telefon de serviciu, iar cu suma respectivă ar putea fi racordate la apă curentă prin Programul REGIO nişte şcoli, s-au cumpărat telefoane model iPhone 5S pentru angajaţi, după cum a precizat pentru ziarul PUTEREA persoana responsabilă de achiziţia acestora. În plus, nu este prevăzut dacă aceste telefoane vor fi returnate sau dacă pentru fiecare proiect pe bani europeni angajaţii primesc de fiecare dată un iPhone, ajungând astfel ca bugetarii de la acest minister să facă o reală colecţie de telefoane inteligente.