6.9 C
București
joi, 28 noiembrie 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI. Ce evoluţie înregistrează salariul mediu anul acesta

REVISTA PRESEI. Ce evoluţie înregistrează salariul mediu anul acesta

Ziarele de luni scriu despre evoluţia salariului mediu net în 2016, dar şi despre metodele folosite de un falsificator de carduri, pentru a retrage bani din ATM-urile din Capitală.

În Ziarul Financiar citim despre oraşele în care angajaţii români vor primi cele mai mari salarii medii, anul acesta.

„Bucureştiul, Cluj-Napoca şi Timişoara sunt oraşele în care angajaţii români vor primi cele mai mari salarii în 2016, arată datele Comisiei Naţionale de Prognoză. Astfel, salariul mediu al angajaţilor din Capitală va ajunge în 2016 la valoarea de 2.813 lei net pe lună, cu 65% peste media înregistrată la nivel naţional şi în creştere cu 7% faţă de nivelul înregistrat în Bucureşti în 2015.  După municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov (unde salariul trece de 2.300 de lei net), cele mai mari salarii vor fi obţinute în 2016 de către angajaţii din Cluj, unde salariul mediu va ajunge la 2.166 de lei net (cu 7,8% mai mult faţă de nivelul din 2015), din Timiş, unde salariul mediu net va ajunge la 2.136 de lei pe lună (cu 7,5% mai mult faţă de 2015) şi din Argeş, unde media salarială va fi de 2.050 de lei net (cu 7,3% peste nivelul din 2015)”, potrivit Zf.

Adevărul scrie despre cum şi-a pus un falsificator de carduri afacerea pe picioare, cu banii furaţi din bancomate, în câteva săptămâni.

„Ciulin abia îşi deschisese afacerea în luna noiembrie, prin achiziţionarea, de pe un site din Hong-Kong, a 460 de carduri bancare neînscripţionate la preţul de 100 de dolari. „În cursul lunii noiembrie mi-am comandat prin intermediul internetului 460 cartele PVC neinscripţionate din Hong Kong de pe un site intitulat Aliexpres pentru care am plătit suma de aproximativ 100 USD bani pe care i-am virat prin intermediul cardului bancar personal. Coletele mi-au fost livrate acasă şi le-am depozitat în apartamentul meu. Ulterior, am descoperit pe internet un site de unde am achiziţionat contra sumei de 100 USD mai multe date de identificare ale titulari de carduri bancare (nr. de carduri şi codul PIN aferent) şi, cu ajutorul unei imprimante de tip MSR dar şi a unei imprimante normale am inscripţionat respectivele date pe cardurile achiziţionate”, a explicat Bobi. Următorul pas a fost să pună mâna pe datele de identificare ale unor titulari de carduri bancare, care includeau numărul de card şi codul PIN, a unei  imprimante performante şi a unui laminator. Infomaţiile au fost cumpărate de la hackeri cu experienţă, le-a spus el anchetatorilor. „Aceste date mi-au fost transmise prin internet pe un site de stocare, iar eu am primit un link cu ajutorul căruia am descărcat aceste date informatice… M-am înţeles să achiziţionez astfel de date informatice contra 100 de dolari şi trebuia să le vând cu 150 de dolari însă eu m-am apucat să le folosesc singur”, a declarat Bobi.   Deşi era din Constanţa, Bobi făcea retragerile de la ATM-uri în Bucureşti, pentru a nu atrage atenţia asupra sa. „Pentru a nu fi recunoscut purtam ochelari de soare, căciulă şi fular. În general, operam după lasarea întunericului, adică după ora 18:00”, informează Adevărul.

În Evenimentul Zilei citim despre cariera directorului Serviciului Român de Informații (SRI), Eduard Hellvig.

„Este un paradox pentru scena politică autohtonă, unde cariera poli-tică a însemnat de fiecare dată și reprezentare publică, dar Eduard Hellvig a fost un politician detașat de mass-media, chiar dacă a fost unul din oamenii cei mai importanți în crearea USL, creșterea lui Crin Antonescu ca președinte al PNL și victoria lui Klaus Iohannis în alegerile din 2014. Potrivit CV-ului său, este absolvent al specializării Știinte Politice din cadrul Facultății de Știinte Politice și Administrație Publică, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca (1997). Eduard Hellvig a urmat studii post-universitare în domeniul securității și apărării (Colegiul National de Apărare, Universitatea Carol I, București, 2005-2006 și Centrul European de Studii de Securitate George C. Marshall). Cariera sa politică a început devreme. La 24 de ani a devenit consilierul regretatului vice-președinte al PNL Horia Rusu, apoi al fostului ministru de Interne Constantin Dudu Ionescu, consilier prezidențial în momentul de față. Alegerile din anul 2000 l-au găsit în stafful lui Mugur Isărescu, care candida la Președinția României. Alegerile din 2004 îl validează ca deputat de Bihor, apoi Hellvig devine unul din primii europarlamentari români. Din 2008 intră în Partidul Național Liberal, devine consilierul lui Crin Antonescu și, din 2011 până în 2014, este secretar general al PNL. Prezența sa alături de Crin Antonescu și Klaus Iohannis în momentele alegerilor prezidențiale din 2009 și 2014 nu a fost deloc formală, fiind considerat omul-cheie în ambele campanii electorale”, potrivit Evz.

HotNews scrie despre reglementările fiscale ce trebuie avute în vedere anul acesta, pentru a fi evitate problemele cu Fiscul.

„Daca ai datorii la Fisc, acestea pot fi partial amnistiate. Pentru obligatiile restante la data de 30 septembrie 2015, contribuabilii ( cetatenii dar si firmele) pot beneficia de anularea penalitatii de intarziere si reducerea la plata a unei cote de 54,2% din dobanda de intarziere, daca achita debitele restante pana la data de 31 martie 2016, respectiv platesc pana la data de 30 iunie 2016 diferenta de dobanda. Procedura efectiva, formularele de utilizat si modul de stingere al obligatiilor scutite la plata sunt reglementate de Ordinul Ministrului Finantelor nr 3831.  In esenta, el spune urmatoarele: Fac obiectul facilitatii fiscale :  obligatiile de plata principale restante la 30 septembrie 2015;  obligatii de plata principale declarate suplimentar de contribuabil printr-o declaratie rectificativa, cu scadenta anterioara datei de 30 septembrie 2015;  obligatii de plata cu termene pana la 30 septembrie 2015, achitate pana la aceasta data, pentru care nu sunt stinse dobanzile si penalitatile si  obligatiile de plata principale emise prin decizie de impunere in cadrul inspectiilor fiscale in derulare la data intrarii in vigoare a ordonantei (21 octombrie 2015).  Cum incepe procedura de acordare a facilitatii?  Contribuabilul interesat in anularea sumelor accesorii conform ordonantei depune o notificare la organul fiscal la care este arondat. Notificarea se solutioneaza in termen de cel mult 5 zile lucratoare de la depunere”, potrivit HotNews.

Wall Street scrie despre evoluţia mediului de business în 2016.

„Presedintele ANAT, Aurelian Marin, ne garanteaza ca 2016 va fi anul voucherelor de vacanta care pot aduce in industrie un plus de 400 de milioane de euro anual, si, totodata, al cresterii turismului intern. „Nu sunt insa singurele avantaje. Pe langa cele de natura fiscala pentru angajatori, mai putem vorbi despre fidelizarea salariatilor, preventia imbolnavirilor, cresterea calitatii serviciilor turistice in Romania, diminuarea evaziunii fiscale in industrie. 2016 trebuie sa fie anul continuarii adoptarii unor masuri legislative necesare industriei turismului, fie ca este vorba de masuri pentru incurajarea incomingului, a turismului intern sau a responsabilizarii operatorilor din domeniu”, continua sa spuna Aurelian Marin despre cum vede anul 2016 in industria turismului. In acelasi timp, mediul de business este mai putin optimist. „Nu cred intr-o schimbare radicala a industriei de turism in 2016, insa cred cu tarie intr-o evolutie si intr-o consolidare a serviciilor si ca ca tehnologizarea pe care am pariat in ultimii ani va face diferenta in anul care vine”, sustine Lucian Boronea, proprietarul unei agentii de turism, potrivit Wall Street.

În Prosport citim o analiză a jucătorilor echipei naţionale de fotbal.

” Ciprian Tătăruşanu – a devenit titular în poarta Fiorentinei, după plecarea lui Neto la Juventus. Este unul dintre puţinii jucători de la naţională care joacă în mod constant la echipa de club, într-un campionat puternic. De altfel, postul de portar este asigurat, deoarece şi Pantilimon a avut evoluţii apreciate în Premier League. Cristi Săpunaru – transferul la Pandurii a fost o decizie inspirată. A devenit unul dintre cei mai buni jucători din Liga 1 şi a arătat că poate fi o soluţie pentru mai multe posturi: fundaş dreapta, fundaş central şi mijlocaş la închidere. Forma Pandurilor din acest sezon i se datorează şi lui. Vlad Chiricheş – contractul cu Napoli nu i-a adus şi un loc de titular. Fostul fundaş al Stelei a plecat de la Tottenham pe motiv că nu este folosit, însă n-a reuşit să se impună nici în Serie A. Florin Gardoş – un jucător urmărit de ghinion. Gardoş s-a accidentat foarte grav chiar când reuşise să intre în planurile lui Ronald Koeman. Acum se recuperează şi speră că va reuşi să prindă meciuri la Southampton, astfel încât să intre în formă pentru EURO 2016. Răzvan Raţ – s-a întors la Rayo Vallecano, unde în acest sezon a prin în total 10 meciuri. În această iarnă a suferit o operaţie la umăr, care-l va ţine pe margine aproximativ o lună. Nu mai are evoluţiile din tinereţe, dar este cea mai bună soluţie pe care o avem pentru postul de fundaş stânga, în ciuda celor 34 de ani pe care-i are. Ovidiu Hoban – este jucător de bază la Hapoel Beer Sheva, în Israel şi va fi, probabil, unul dintre titularii din Franţa. A jucat până acum în 16 meciuri pentru Beer Sheva şi a marcat de trei ori. Mihai Pintilii – revenirea la Steaua l-ar putea ajuta să redevină jucător de la bază la naţională, mai ales că lucrează din nou cu Laurenţiu Reghecampf. Are o şansă bună să facă în Franţa pereche cu Hoban în centrul liniei de mijloc, mai ales că acum este şi mai aproape de ochii selecţionerului. Gabi Torje – are evoluţii apreciate la Osmanlispor, unde a jucat până acum în 15 meciuri, timp în care a reuşit două goluri şi patru assist-uri. Este favorit pentru tricoul de titular în banda dreaptă. Alex Chipciu – a fost ieşit din formă în ultimul an, dar jocul ofensiv readus de Reghecampf l-ar putea ajuta să-şi recapete încredere. În ciuda sezonului destul de slab, rămâne unul dintre jucătorii importanţi din campionatul intern. Lucian Sânmărtean – transferul la Al Ittihad, dar şi vârsta i-au afectat forma. Cu toate acestea, este unul dintre jucătorii de la care avem mari speranţe la turneul final european. O eventuală revenire la Steaua l-ar putea ajuta, probabil, să-şi recapete efervescenţa din joc. Florin Andone – este cel mai în formă jucător de la Cordoba, unde a marcat opt goluri până acum. Chiar dacă la naţională n-a reuşit să impresioneze, există speranţe că se va descătuşa. De altfel, în acest moment, pare cea mai bună soluţie pentru atacul naţionalei, mai ales că Marica încă nu şi-a găsit echipă”, potrivit Prosport.

În Gazeta Sporturilor citim un interviu cu selecţionerul Steaua, Laurenţiu Reghecampf.

„Tehnicianul de 40 de ani discută deschis despre tot ce a găsit laSteaua după plecarea lui Rădoi, despre revenirea lui Bourceanu la echipă şi îşi anunţă pariul pentru 2016. Reghe se pronunţă pentru prima dată în privința problemelor de la Steaua, descrie cum arată relaţia sa cu Gigi Becali şi rostește numele jucătorilor pe care şi i-ar dori la echipă. Mai mult, acesta îi transmite un mesaj selecţionerului echipei naţionale, Anghel Iordănescu, dar și patronului său şi dezvăluie obiectivul pe care-l are pentru viitor”, scrie GSP.

Cele mai citite

OFICIAL! Țara care interzice accesul copiilor sub 16 ani la rețelele sociale

Australia a adoptat o lege revoluționară care interzice accesul copiilor sub 16 ani la rețelele sociale, marcând una dintre cele mai dure reglementări la...

Max Verstappen câștigă al 4-lea titlu mondial, dar pierde milioane față de 2023

Deși Max Verstappen a reușit să cucerească titlul mondial pentru al patrulea an consecutiv, bonusurile financiare din acest sezon vor fi considerabil mai mici...

COREPER a agreat extinderea Spaţiului Schengen cu frontierele terestre ale României şi Bulgariei de la 1 ianuarie 2025

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a salutat miercuri decizia ambasadorilor din COREPER privind extinderea Spaţiului Schengen cu frontierele terestre ale României şi Bulgariei. „Salut decizia...
Ultima oră
Pe aceeași temă