În ziarele de marți, aflăm ce încredere au românii în instituțiile din țara noastră, care este povestea lui nea Sandu, românul care a apărut în primul episod al documentarului ”Vin românii”, citim despre cea mai răsunătoare lichidare din istoria Spaniei, care are implicații și în România, despre faptul că CE a început procedura de dezechilibru macroeconomic în cazul țării noastre, dar și despre meciul dintre Viitorul și Rapid.
Ziarul Adevărul ne prezintă un sondaj realizat de INSCOP Research cu privire la încrederea românilor în principalele instituții din România. Astfel, potrivit sondajului realizat la comanda ziarului Adevărul, imaginea SRI cunoaşte un uşor recul după acuzaţiile aduse de Elena Udrea prim-adjunctului instituţiei, în vreme ce încrederea în DNA rămâne pe un trend crescător, arată barometrul INSCOP Research, realizat la comanda ziarului „Adevărul”. După ce la sfârşitul anului trecut a ocupat pentru prima dată prima poziţie în clasamentul încrederii în instituţiile politice, Preşedinţia îşi păstrează poziţia, cumulând 51,4% încredere multă şi foarte multă (într-o creştere consistentă faţă de 43,9% în decembrie 2014 şi 17,8% în octombrie 2014). Locul secund revine Primăriei cu 38,1% (37,9% în decembrie 2014), urmată de Curtea Constituţională, cu 36,5% încredere multă şi foarte multă (36,4% în decembrie 2014), Consiliul judeţean, cu 25,5% (26% în decembrie 2014) şi Guvern cu 23,4% (25,5% în decembrie 2014). Clasamentul este încheiat de Parlament cu 17,5% (19,7% în decembrie 2014) şi partide politice care ajung la un minim istoric de 9,9% (12% în decembrie 2014). Topul instituţiilor executive este condus Armată, cu 75% încredere multă şi foarte multă (76,1% în decembrie 2014), urmată de Jandarmerie, cu 62,5% (65,3% în decembrie 2014) şi DNA, cu 58,9% (55,8% în decembrie 2014).
Gândul.info ne prezintă povestea de viață a lui nea Sandu, unul din românii plecați în Marea Britanie să muncească. La 52 de ani, „26 pe-un picior”, aşa cum mi se prezintă, tatăl a 14 copii, şi-a vândut maşina, într-o zi, şi-a făcut bagajul, în a doua, şi a plecat în Marea Britanie, la Liverpool, în cea de-a treia. Chiar atunci, înainte de plecare, l-au găsit reporterii de la "Channel 4". Sandu este unul şi acelaşi personaj, devenit celebru peste noapte, dintr-un prim episod al filmului “The Romanians Are Coming” sau, pe româneşte, “Vin românii!”. Sandu s-a născut în 1962, în satul Pomi, judeţul Satu Mare, în familia unui miner, el însuşi tatăl a 12 copii. În Baia Mare au ajuns odată cu transferul părintelui la mina din zonă. “Pe la 15 ani am plecat şi eu în Banat, ca să-mi caut loc de muncă, la o fermă” spune Sandu. În Sânpetru German, în Arad – localitate de saşi –, şi-a cunoscut soţia, pe Doina, atunci încă elevă. „Ne-am căsătorit, peste ani, şi ne-am întors în Baia Mare. Un timp, până a început renovarea, am stat în Uranus. Pe urmă am venit aici, şi aici am rămas”. Prin anii '90, cei doi distribuiau presa în oraş. „Era un ziar local, Clipa, îi zicea. Îl distribuiam pe la hoteluri, pe la instituţii. Ani de zile am distribuit presă”.
Din Evenimentul Zilei aflăm că Comisia Europeană a inițiat procedura de dezechilibru macroeconomic în cazul țării noastre. Motivul principal este intenția Guvernului Ponta de a renunța la programul de asistență financiară cu FMI și CE. La sfârșitul săptămânii trecute, Comisia Europeană a anunțat că România se confruntă cu „dezechilibre macroeconomice, ce necesită monitorizare și o serie de măsuri de politică în domeniu”, sugerând că aceasta s-ar datora abandonării acordului cu FMI.
În Capital.ro aflăm că cea mai răsunătoare lichidare din istoria Spaniei are implicaţii în România. Consiliul de administraţie al dezvoltatorul imobiliar spaniol Martinsa-Fadesa, controlat de miliardarul Fernando Martín Álvarez – fostul preşedinte al clubului de fotbal Real Madrid, s-a reunit ieri pentru a analiza posibilitatea intrării în lichidare a companiei, după ce săptămâna trecută au eşuat negocierile cu băncile creditoare. Investitorul este prezent şi în România, unde deţine circa 80 de hectare de teren. Martinsa-Fadesa se confruntă cu probleme grave de lichiditate şi nu se mai poate ţine de graficul de rambursare a datoriei, care se ridică la 6,7 mld. euro, asta după ce în martie 2011 a reuşit să depăşească cel mai mare faliment din istoria Spaniei. Dezvoltatorul a raportat pierderi nete de 128 mil. euro în semestrul al doilea al anului trecut şi vânzări nete de 49,4 mil. euro, în scădere de la 92,4 mil. euro, în perioada similară a anului 2013.
Din Hotnews aflăm că ancheta în cazul asasinării liderului opoziției ruse Boris Nemtov pare să bată pasul pe loc la trei zile de când acesta a fost împușcat pe un pod din apropierea Kremlinului. Anchetatorii nu par să fi făcut vreun progres pentru a-i găsi pe autorii asasinatului, în pofida angajamentului exprimat de președintele Vladimir Puțin că "face totul" pentru a-i pedepsi pe vinovați. Între timp, marți, va avea loc la Moscova înmormântarea opozantului rus la care și-au anunțat prezența diplomați europeni, dar unii oficiali au declarat că au fost împiedicați să participe. Anchetatorii ruși au spus că nu au nicio pișta: poate fi crimă politică precum cea comisă de islamiști la sediul Charlie Hebda sau o crimă în legătură cu conflictul din Ucraina comisă de "elemente Radicalii ".
În Prosport citim despre meciul dintre Viitorul și Rapid, încheiat cu scorul de 0-0. Astfel, Rapid şi Viitorul au remizat, scor 0-0, în ultimul meci al etapei a 19-a a Ligii 1, partidă care a stat sub semnul celor două eliminări dictate de arbitrul George Găman; Daniel Niculae în minutul 41 şi Tomas Josl în minutul 45. La primul meci în faţa propriilor suporteri, Cristi Pustai şi noile achiziţii ale Rapidului au avut parte de 90 de minute intense şi controversate contra Viitorului, o echipă rănită, care a venit pe Giuleşti după o înfrângere categorică, 0-3 pe teren propriu cu CSMS Iaşi.