-0.4 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI: Capcana lui Băsescu pentru Ponta şi USL

REVISTA PRESEI: Capcana lui Băsescu pentru Ponta şi USL

„Cazul Teo Peter: cum a fost scos vinovat stopul de către experţii americani – detalii din dosar”, titrează Adevărul în ediţia de luni: „Puşcaşul marin care l-a omorât pe Teo Peter a scăpat de închisoare pentru că avocaţii apărării au reuşit să convingă juraţii că accidentul s-a datorat în principal semnalizării neadecvate a intersecţiei Bulevardul Dacia cu strada Polonă. Iar principala dovadă pe care s-au bazat a fost mărturia unui expert american în reconstituirea de accidente care făcuse o investigaţie la faţa locului. Americanii nu au avut, se pare, prea multă încredere în abilităţile anchetatorilor români, pentru că, la scurt timp după accident, superiorii lui VanGoethem din Marina Statelor Unite au solicitat ajutorul unui poliţist rutier din Virginia cu 18 de ani de experienţă în reconstituirea de accidente de trafic”.

Din Cotidianul aflăm care este „Capcana lui Băsescu pentru Ponta şi USL”: „În aprilie 2013 se repetă un scenariu care este foarte cunoscut scenei politice româneşti. Ce asemănare este între Crin Antonescu şi Mircea Geoană. Preşedintele Traian Băsescu este (de câteva zile) numai miere cu premierul Victor Ponta. O răsucire de 180 de grade faţă cum îl tăvălea în primul său mandat de premier. Urmăriţi însă cu atenţie următoarele fragmente dintr-un interviu…:

Traian Băsescu: ‘Avem stabilitate politică. Pactul sau acordul de colaborare instituţională între mine şi guvern funcţionează. Nu avem nici un motiv să fim îngrijoraţi, în opinia mea (…) Eu, ce pot să vă spun, că pe informaţia de maximă acurateţe pe care o am este că ţara e în regulă. Nu avem motive de îngrijorare, pentru că deşi avem o majoritate uriaşă, nu a scăpat hăţurile în populisme, să arunce cu banii de la buget (…) Eu vă pot spune că premierul a fost un partener corect în relaţia cu mine în tot acest proces. Deci în mod cert premierul a avut încredere să facă această numire şi performanţele dnei Kovesi ca procuror general, ca administrator de sistem n-au fost rele deloc (…) Hai, până la urmă, dacă un prim-ministru al unei ţări şi un preşedinte stabilesc o soluţie, cât mai contează Dan Voiculescu?!'”.

„Afaceri penale derulate din bani publici: jaf la spitalul judeţean Ilfov”, scrie Curentul: „În urmă cu o săptămână, presa a dezvăluit un incident extrem de grav petrecut la Spitalul Judeţean Ilfov: o tânără a suferit arsuri de gradul 1 şi 2 pe corp, chiar în sala operaţii, din cauza faptului ca medicii au dezinfectat-o cu iod înainte de a folosi electrocauterul. ‘Femeia a fost dezinfectată cu iod înainte de operaţie, iodul s-a scurs în spate, iar atunci când a fost utilizat electrocauterul s-a produs o flacără care a provocat arsura’, a explicat incidentul managerul spitalului, medicul Eduard Armeanu. Dorind să minimizeze incidentul, managerul spitalului a ocolit motivele reale ale acestui grav eveniment: lipsa unei mentenanţe adecvate a electrocauterului (un aparat extrem de vechi) şi faptul că unitatea spitalicească utilizează iod (substanţă inflamabilă) şi nu betadina (din considerente pur „economice“) pentru manevrele medicale în care este utilizat electrocauterul”.

Evenimentul zilei publică un interviu ce cuprinde „Sentinţele lui Ciutacu despre Voiculescu, Băsescu şi presă”: „Controversatul jurnalist Victor Ciutacu vorbeşte despre libertatea editorială din trustul Intact, salariul său la România TV şi şansele postului patronat de Sebastian Ghiţă de a depăşi Antena 3 în audienţă. Ciutacu a fost întrebat dacă şi-a abandonat stilul de a-i cataloga pe colegii săi de breaslă drept ‘limbrici’ sau ‘băsişti’ sau cum explică absenţa pedeliştilor de la dezbaterile Antenei 3. Fostul redactor-şef al Jurnalului Naţional a comentat şi viaţa politică: ce se întâmplă în triunghiul Băsescu-Ponta-Antonescu”.

„Cum s-au tăiat banii de la cercetare pentru că ‘rata de succes a fost neobişnuit de mare’. ‘Am fost somaţi să semnăm noi contracte în baza unui ordin care nu există'”, potrivit Gândul: „Peste 300 de proiecte de cercetare sunt ca şi compromise de decizia Ministerului Educaţiei şi al Cercetării care a decis tăierea cu procente între 40% şi 55% a fondurilor pentru proiectele câştigate în ultimii doi ani, prin evaluarea unor experţi internaţionali. Fără vreo înştiinţare prealabilă, cercetătorii au fost anunţaţi sec că Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCSI), din subordinea Ministerului Educaţiei, reduce cu 40 – 55% bugetul Proiectelor Resurse Umane şi a Proiectelor IDEI. În plus, un comunicat de la minister potrivit căruia finanţarea proiectelor este nesustenabilă pe motiv că ratele de succes pentru unele dintre proiecte au fost neobişnuit de mari de până la 70%, la contractarea acestora în 2011. Peste toate, Ministerul Educaţiei a anunţat deschiderea unei noi sesiuni pentru proiecte care vor fi evaluate în principal de experţi români”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă