Tema Brexitului și implicațiile asupra Marii Britanii și a UE, dar și asupra românilor care muncesc pe teritoriul Regatului Unit, este pe larg dezbătută în principalele publicații românești.
Gândul a publicat un reportaj despre Cum au trăit BREXIT-ul oamenii din satul Prinţului Charles. „Brexit? Nu ştim cine-i ăla”. După un an de zile, am găsit Viscri cum l-am lăsat: cvasi-inabordabil în privinţa accesului pe drumurile desfundate, cu ieşire din E60, Bucureşti – Braşov – Târgu Mureş, parcă, totuşi, mai „golaş” decât sezonul trecut, în privinţa numărului turiştilor veniţi aici din toate colţurile lumii – oamenii locului îmi spun că suntem, încă, în extrasezon -, „dotat” cu un pic mai multe pensiuni, cochete, frumos colorate. Curiozitatea mea: ce părere au viscrenii, „rudele” prin alianţă imobiliară ale îndepărtatei Case Regale insulare, despre „apocalipsa” Brexit”, scriu jurnaliștii de la Gândul.
Jurnaliștii de la ziarul Adevărul scriu despre depresia post-Brexit a britanicilor. ”Șocul provocat de votul majorităţii britanicilor pentru părăsirea Uniunii Europene (UE) face valuri în continuare. O parte însemnată a populaţiei britanice refuză pur şi simplu izolarea de spaţiul comunitar, numeroşi imigranţi deplâng creşterea intoleranţei şi privesc cu îngrijorare spre viitor, unitatea Regatului Unit este pusă la grea încercare, în timp ce clasa politică reacţionează greu, stârnind frustrare acasă şi nemulţumiri la Bruxelles”. Tot în Adevărul mai citim despre declarația lui klaus Iohannis privind proiectul de țară dar și despre politicienii grei care se retrag din viața publică..
”Brexitul în ochii românilor din Anglia”, titrează Capital. ”După un weekend agitat, primele reacţii ferme au apărut în Parlamentul European. Într-o rezoluţie adoptată cu 395 de voturi şi 200 împotrivă, eurodeputaţii au arătat faptul că „voinţa exprimată de popor trebuie să fie pe deplin şi cu scrupulozitate respectată“. Astfel, la începutul săptămânii trecute, Parlamentul European a cerut Marii Britanii să activeze „imediat“ clauza de retragere din Uniunea Europeană, prevăzută în Tratatul de la Lisabona, „pentru a evita o incertitudine care ar aduce prejudicii şi pentru a proteja integritatea Uniunii“. Referendumul reprezintă o condiţie necesară dar nu şi suficientă pentru ieşirea Marii Britanii din UE. Premierul David Cameron a anunţat, în momentul în care şi-a anunţat demisia, începând cu luna octombrie, că nu va activa încă articolul 50 din Tratat”scrfiu jurnaliștii de la Capital.
Și Ziarul financiar rezervă un loc de dezbatere pentru Brexit. în articloul „ Brexit-ul României: Care ar fi răspunsul românilor la întrebarea este mai bine acum, în capitalism, sau era mai bine în comunism? Studiu de caz: următoarea întâlnire a elitei politice şi economice ar trebui să aibă loc la Necşeşti, cea mai săracă localitate din ţară”.
Gazeta sporturilor scrie despre meciul Franța-Islanda. ” Franța – Islanda 5-1 » Giroud face dubla și e înlocuit”.