5.2 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI. Marea DILEMĂ a premierului Albaniei: „Cu atâtea arestări pentru corupţie,...

REVISTA PRESEI. Marea DILEMĂ a premierului Albaniei: „Cu atâtea arestări pentru corupţie, românii tot mai iau mită?”

Din ziarele de marți, aflăm cine sunt bogaţii şi săracii Guvernului Ponta, care sunt consecințele unei anchete prost instrumentate de anchetatori, noul Cod Fiscal creşte taxarea pentru micile afaceri, care sunt urmările ieșirii Greciei din zona euro, dar și care este marea dilemă a premierului Albaniei vizavi de valul de arestări din ultima vreme.

Ziarul Adevărul ne informează cine sunt bogaţii şi săracii Guvernului Ponta. Printre cei mai avuţi membri ai Executivului figurează chiar premierul Victor Ponta, urmat de premierul interimar Gabriel Oprea şi de ministrul demisionar al Transporturilor, Ioan Rus. La polul opus este ministrul pentru Diaspora, Angel Tîlvăr, care nu are nicio locuinţă şi niciun teren. Miniştrii Cabinetului Ponta au depus, luna trecută, declaraţiile de avere în care apar proprietăţile deţinute, colecţiile de obiecte de artă, bijuterii sau chiar de timbre, dar şi veniturile obţinute de consorţi. Deşi cea mai spectaculoasă declaraţie de avere este chiar aceea  a premierului Victor Ponta, care a menţionat, în premieră, şi bunurile deţinute de soţia sa, europarlamentarul Daciana Sârbu, şi alţi miniştri sunt posesori ai unor averi impresionante. Astfel, printre cei mai bogaţi oameni din Cabinetul lui Victor Ponta figurează ministrul demisionar al Transporturilor, Ioan Rus,  ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul, Eugen Nicolicea, dar şi premierul interimar Gabriel Oprea. La polul opus, ministrul delegat pentru Diaspora, Angel Tîlvăr, se numără printre cei mai „săraci“: nu are nicio locuinţă şi niciun teren. Premierul Victor Ponta şi soţia sa, eurodeputatul PSD Daciana Sârbu au o avere impresionantă, care până acum nu a fost menţionată în declaraţiile de avere. Potrivit documentului completat de Ponta luna trecută, cei doi deţin în prezent două terenuri, două apartamente, două case de vacanţă şi un autoturism marca Fiat. Până în luna aprilie a acestui an, însă, Ponta avea alte trei imobile.

Din Evenimentul Zilei aflăm care sunt consecințele unei anchete prost făcute. Soțul și fetele femeii ucise în Brăila trăiesc teroarea în preajma celor pe care-i cred criminali.  Vasile Stoian, soțul brăilencei ucise cu scândura pe 23 februarie, trăiește două coșmaruri teribile, unul mai teribil decât altul, pentru că procurorul a „uitat” două luni să trimită probele ADN pentru confirmarea autorilor, iar judecătorul a permis suspecților să se înțeleagă între ei. Așa că, acum, Vasile și cele două fetițe ale sale, Anamaria (12 ani) și Andreea (10 ani), au teribilul ghinion ca după ce au găsit-o pe Marcela ucisă cu bestialitate, să fie vecini la petrecerile presupușilor făptași, cei care inițial au recunoscut crima.

Din Capital.ro aflăm că Noul Cod Fiscal creşte taxarea pentru micile afaceri. Impozitul pentru microîntreprinderi va rămâne 3% şi în 2016. Grila diferenţiată în funcţie de numărul salariaţilor, propusă de guvern, care ar fi dus la o dublare a ratei efective de taxare, a fost respinsă în Parlament. Însă, PFA vor plăti mai mult din cauza aplicării tuturor contribuţiilor de asigurări, iar schimbarea sistemului de calcul al taxelor pe proprietate va însemna o creştere a poverii pentru persoanele fizice. Noul Cod Fiscal a fost votat de Parlament, dar nu a fost încă publicat în Monitorul Oficial. Pe lângă reducerile de taxe – TVA de 19%, impozit pe dividende de 5%, accize la carburanţi cu 16-18% mai mici –, noua legislaţie fiscală conţine o serie de prevederi care vor afecta micile afaceri ale persoanelor fizice. Principalele noutăţi vizează contribuţiile de asigurări, care se vor aplica asupra tuturor veniturilor, şi schimbarea sistemului de calcul al taxelor pe clădiri, care va fi în funcţie destinaţie, rezidenţială sau nerezidenţială, în loc de statutul proprietarului, persoană fizică sau juridică.

Ziarul Financiar ne informează că situaţia economică a grecilor rămâne precară, iar analiştii români spun că scenariul principal este cel al ieşirii Greciei din zona euro, în condiţiile în care populaţia pare că nu a înţeles consecinţele votului de la referendumul de duminică. Singura ieşire din această problemă este un eventual acord al statelor europene din următoarele zile pentru salvarea Greciei, afirmă analiştii. În România, referendumul grecesc a produs mişcări importante pe rata de dobândă la titlurile de stat la 10 ani, care a crescut cu 6,9%, la 4,18% (avans cu 15,7% de la începutul anului). Ministerul de Finanţe a respins ieri ofertele băncilor la o licitaţie cu titluri de stat pe şase ani pentru a doua oară în ultima lună, considerând randamentele solicitate de investitori ca fiind prea ridicate.

Din Wall Street aflăm că Ministerul Muncii lucrează la o noua lege a salarizarii, din care cei mai caștigati vor iesi șefii administrației, printre care președintele și premierul României, ale căror remunerații vor urca cu 120%, la 21.600 lei (4.814 euro). În acelasi timp, o mare parte dintre români vor incasa in continuare salariul minim, care va urca doar cu 30%, la 1.200 de lei. Iată câteva achiziții pe care le-ai putea face dacă ai avea salariul primilor oameni din stat: ți-ai putea plăti ratele la apartament într-un an de zile; ai putea cumpăra cel mai scump Logan în mai puțin de trei luni sau ai putea plăti în avans factura la întreținere pentru șase ani.

Gândul.info ne spune că Albania lucrează din greu să îşi reformeze statul şi instituţiile corupte şi de multe ori nefuncţionale, sub bagheta socialiştilor conduşi de prim-ministrul Edi Rama. Dacă scazi traficul de droguri şi de carne vie, Albania este o versiune mai sălbatică a României din urmă cu 15-20 de ani, fiind percepută drept cea mai coruptă ţară din Europa. Privită ca oaia neagră a Europei, această ţară cu mai puţin de 3 milioane de locuitori se mişcă însă repede pe drumul cel bun, în ciuda unei rezistenţe imense din partea sistemului judiciar şi de stat, precum şi a resemnării albanezilor de rând în faţa a ceea ce a devenit un mod de viaţă – nefuncţionalitatea şi vicierea autorităţilor. În urmă cu două luni, şefa DNA Laura Codruţa Kovesi, le-a povestit oficialilor de la Tirana experienţa de succes a României în ce priveşte lupta anticorupţie. Totuți, Edi Rama nu a fost pe deplin convins de funcționalitatea DNA-ului. „Eu nu înţeleg. Uitaţi-vă la preţul plătit. Cu atâtea arestări pentru corupţie, românii tot mai iau mită?”, spune prim-ministrul Albaniei, socialistul Edi Rama.

Hotnews ne informează că  băiatul lui Năstase, fata primarului Scripcaru și fina Ramonei Manescu au ajuns consilieri la Bruxelles. Astfel, Mihnea Năstase a ajuns consilier în cabinetul de eurodeputat al social-democratului Cătălin Ivan, completând astfel galeria copiilor de politicieni români ajunși la Bruxelles în posturi de asistenți de europarlamentari. Fiica primarului Brașovului sau nepoata lui Ioan Rus, alți copii sau soții de parlamentari români, se număra și ei printre copiii de politicieni plătiți din bani europeni.  Bugetul lunar pentru cheltuielile cu personalul este de 21.209 de euro pentru fiecare ales european. Acesta dispune cum va fi remunerat fiecare colaborator, precum și numărul consilierilor din echipă sa. Salariul minim pentru consilierul unui eurodeputat este de 1.619 euro, plus alte beneficii. 

Din Prosport aflăm că preşedintele Federaţiei Române de Tenis, George Cosac, a recţionat după ce mai mulţi părinţi ai unor juniori talentaţi s-au plâns că forul pe care îl conduce nu susţine absolut deloc tinerele talente. În ciuda faptului că jucătorii făceau parte din loturile naţionale, aceştia nu primeau nici măcar o minge de antrenament, iar antrenorii îi tratau cu lipsă de profesionalism. Chiar dacă o face după doi ani de mandat şi ca urmare a dezvăluirilor prezentate de ProSport, şeful federaţiei şi-a exprimat disponibilitatea să creeze un sistem pentru copii de perspectivă. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă