În Adevărul citim, luni, că procesatorii de carne susțin că reducerea TVA la 5% la carne ar duce la creșterea consumului de produse, iar încasările la bugetul de stat nu ar fi afectate.
”Cu banii pe care-i cheltuiesc pentru o porţie de trei mititei cu TVA de 24%, consumatorii ar putea cumpăra patru mici cu taxă redusă, arată patronatele din industria alimentară. Coaliţia patronală care militează pentru reducerea TVA la carne a găsit noi argumente pentru scăderea acestei cote de la 24% la 5%: consumul de preparate ar creşte, cu aceleaşi încasări la nivelul bugetului de stat. Exemplele invocate de procesatori ţin de produsele pe care românii le pun pe grătare în mod tradiţional, adică mititei, ceafă de porc sau piept de pui.
”Arestarea lui Stan Mustanţă a aruncat în aer topul reţelelor mafiote din magistratură”, titrează, luni, Evenimentul Zilei. EVZ a făcut un top al celor mai răsunătoare zece anchete ale procurorilor DNA privind judecători şi procurori acuzaţi de corupţie. O parte din aceste dosare au fost finalizate prin condamnări definitive. Topul are la bază funcţiile celor cercetaţi, magistraţi de instanţe superiore, Curte de Apel sau Curte Supremă, unde trebuia să ajungă şpaga sau cuantumul mitei.
Gândul scrie, luni, despre gunoiul lăsat de români după minivacanța de 1 mai: ”Cine face curăţenie după turiştii care şi-au petrecut vacanţa de 1 Mai la iarbă verde. Judeţul cu cei mai mulţi gunoieri din România”.
”Vacanţa de 1 Mai a trecut lăsând în urmă amintiri şi mormane de gunoi. Legea picnicului adoptată în 2012 îi obligă pe amatorii de mici la iarbă verde să facă grătare doar în spaţii amenajate şi să strângă gunoiul pe care îl lasă în urmă. Anul trecut, autorităţile au dat amenzi de doar 1.200 de lei pentru nerespectarea acestei obligaţii, iar numărul celor care se supun actului normativ este mic, dacă judeci după munţii de gunoaie apăruţi şi în acest an. Zeci de mii de oameni lucrează în România ca femei de serviciu şi gunoieri. Cu toate că remuneraţia oferită este cu 28% mai mică decât salariul mediu net la nivel naţional, numărul “femeilor de serviciu”, respectiv a angajaţilor care desfăşoară activităţi generale de cureţenie a clădirilor (caen 8121) a crescut în 2013 cu 8,4%, ajungând la 24.045 de persoane, cu peste 1.800 mai multe decât la finele anului anterior”, scriu jurnaliștii de la Gândul.
Curentul scrie, luni, că PSD a folosit în campania electorală ”Mândri că suntem români” imagini din Statele Unite și Africa de Sud: ”Premierul Victor Ponta a declarat vineri, în calitatea sa de președinte al PSD, că informația potrivit căreia partidul său se mândrește pe afișele electorale cu imagini din Polonia și Belarus, este o minciună sfruntată , deși evidențele descoperite de internauți nu mai au nevoie de niciun comentariu. Iar dacă pentru găsi cetățeni fericiți la cumpărături și lanuri mănoase, strategii PSD pentru europarlamentare au apelat la imagini din Belarus și Polonia, cumpărate de pe site-ul specializat shutterstock.com., pentru a ilustra crearea de locuri de muncă, o promisiune neonorată de guvernul Ponta, au trecut oceanul și au luat o poză tocmai din îndepărtata Alabama”.
”Statul pune la bătaie 131 mil. euro din fondurile publice anul acesta pentru tratamentul românilor în străinătate”, scrie, luni, Ziarul Financiar. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi-a bugetat că va plăti 131 de milioane de euro (cât bugetele cumulate ale celor mai mari cinci spitale din Capitală) din bani publici pentru tratamentul românilor în străinătate (în principal în contul unor datorii din anii anteriori) în 2014. Suplimentar, pacienţii români cheltuiesc, din banii proprii, cel puţin 100 de milioane de euro, pentru terapii în străinătate, arată o estimare a ZF pe baza datelor proprii.