Un nou numar (6) al revistei „Eco Terra”, de cultura ecologica, editata de Facultatea de Stiinta Mediului si I. P. C. E Bistrita, a aparut la Cluj-Napoca. Ca si numerele anterioare, publicatia are un continut dens, cu texte de un mare interes si pentru marele public. Surprinzator, conf. univ. dr. Ana Fabian si lect.univ.dr. Daciana Crina Petrescu abordeaza, intr-o viziune obiectiva, o tema altadata huli-ta de o parte a oamenilor de stiinta si cultura: teoriile lui Thomas R. Malthus, care n-a prea gresit – viata o dovedeste astazi – atunci cand semnala, in lucrarile sale de acum 200 de ani, o lume in care numarul mare de oameni aflat intr-o progresie geometrica de crestere.
Semnatarii clujeni, scriind acest text ca un omagiu adus marelui economist la 240 de ani de la lansarea SOS-urilor sale, sustin ca s-au apropiat de spiritul lui Malthus care, in orizontul de cunoastere din secolele XVII-XIX, a deslusit, intuind sine ira et studio, cauzele profunde ale unei realitati eco-ecologice din randul populatiilor interrelationate cu mediul lor.
Alte teme interesante care pot fi gasite in paginile revistei sunt: „Iarna la antipozi” (Impresii din Noua Zelanda), de dr. geol. Janos Kalmar; „Strategii de dezvoltare la Agentia pentru Protectia Mediului Cluj”, de Septimiu Sanmarghisan; „In inima Muntilor Trascaului”, un articol despre rezervatiile naturale Piatra Cetii si Cheile Tecsestilor (adminstrate de catre studentii facultatii amintite din Cluj-Napoca), de biol. drd. Iusan Claudea; „Rezervatia Creasta Cocosului” (Maramures), de Chis V. Timur, muzeograf – Sighet; „Cea mai recenta eruptie din Carpati” de conf. univ. dr. Alexandru Aszakacs si prof.univ. Iustinian Petrescu, autori care analizeaza si impactul ei asupra mediului ambiant etc.
Nu putem, insa, incheia aceasta succinta prezentare a publicatiei fara a aminti si de un oportun semnal al dr. Ioan Chintsuan, de la Complexul Muzeal Bistrita, care, in textul intitu-lat „Arii protejate si festivaluri”, critica aspru si meritat naravurile romanilor ahtiati dupa festivitati in care se bea vartos si se mananca copios.