6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialRetrogradarea Politehnicii, lovitura anului

Retrogradarea Politehnicii, lovitura anului

Anul fotbalistic 2011 a fost unul de ţinut minte pentru echipele din Cluj sau Sibiu şi de uitat cât mai repede pentru Gloria Bistriţa şi, în special, Politehnica Timişoara.

În anul în care echipa bănăţeană împlinea 90 de ani de existenţă, întreaga suflare alb-violetă a pornit la drum, în luna februarie, cu gândul de a câştiga, în premieră, campionatul şi a participa direct în grupele Ligii Campionilor. Titlul a fost ratat în penultima etapă, prin înfrângerea de la Galaţi, iar ceea ce se dorea cel mai frumos an din istorie s-a transformat într-un adevărat coşmar imediat după încheierea campionatului.

Patronul Marian Iancu a fost tras la răspundere pentru că nu şi-a achitat datoriile către stat, iar Comisia de Licenţiere a hotărât retrogradarea echipei în liga secundă. Decizia a rămas definitivă după ce şi Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne a dat dreptate FRF-ului, astfel că Poli a fost nevoită să se trezească devreme pentru a încerca revenirea cât mai rapidă în prima ligă.

La finalul turului ligii secunde, calculele bănăţenilor se potrivesc perfect, iar Poli se află pe primul loc în clasament, la egalitate cu colega de suferinţă Gloria Bistriţa, care a avut parte de un tratament identic cu al Timişoarei.

Cele două au 10 puncte avans faţă de ocupanta poziţiei a treia a clasamentului şi par că vor promova la pas în primăvară. Cu doar câteva zile înaintea sărbătoririi celor 90 de ani de existenţă, patronul bănăţenilor, Marian Iancu, a primit vestea că va fi nevoit să facă 10 ani de închisoare într-un dosar care nu are legătură directă cu fotbalul, iar dacă sentinţa va rămâne definitivă, viitorul financiar al timişorenilor va fi pus serios în pericol.

Gaz Metan, surpriza Europei

Dacă bănăţenii vor să scape cât mai rapid de acest an, în schimb sibienii şi clujenii îşi vor aduce aminte cu plăcere de 2011. Voinţa Sibiu, deşi a terminat liga secundă abia pe locul al patrulea, a beneficiat de scandalul licenţierii celor două cluburi, dar şi a lui FC Bihor şi, cu doar o lună înaintea startului unui nou sezon al Ligii I, sibienii au aflat că vor juca în prima ligă.

Antrenorul Alexandru Pelici nu a mai plecat şi a adunat rapid o echipă care a reuşit să facă un egal cu Steaua Bucureşti, 1-1, chiar în prima etapă. În cele din urmă, lipsa de experienţă şi de valoare şi-a spus cuvântul, iar pauza de iarnă i-a prins pe sibieni pe locul 14 în clasament, la un singur punct peste linia retrogradării.

Tot o reprezentantă a Sibiului, Gaz Metan Mediaş, a făcut istorie în tururile preliminare ale Europa League. După ce elevii lui Cristi Pustai i-au eliminat pe finlandezii de la KuPS Kuopio, aceştia au reuşit performanţa să îi lase acasă şi pe nemţii de la FSV Mainz, mari favoriţi înaintea dublei manşe. Gazul o mai avea în faţă doar pe Austria Viena pentru a ajunge, la prima ei participare europeană, în grupele Europa League, însă în returul de la Cluj ardelenii s-au impus doar cu 1-0 şi au părăsit competiţia pentru doar un gol diferenţă.

La Cluj, Universitatea a ţinut steagul sus la primul ei sezon de la revenirea în Liga I şi a reuşit să termine sezonul trecut peste CFR în campionat. Un CFR care s-a întărit serios în vară, a avut un tur aproape perfect şi iernează la un singur punct în spatele primului loc, cu obiective măreţe pentru 2012.

STADION

Cluj Arena, mândria Transilvaniei

Anul 2011 a însemnat şi finalizarea construcţiei celui de-al doilea stadion ca importanţă din România, Cluj Arena. Stadionul pe care evoluează Universitatea Cluj, dar pe care şi-ar dori să o facă şi CFR, a fost inaugurat în 1 octombrie, după exact doi ani, două luni, două săptămâni şi două zile de la începutul construcţiei.

Cu o capacitate de peste 30.000 de locuri, noul simbol al Ardealului dispune de cea mai modernă pistă de atletism din România şi poate organiza partide chiar şi în fazele superioare ale Ligii Campionilor.

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri Reuters. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă