1.7 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăSpecialRetrocedarea Palatului Sturdza, blocata de SIE

Retrocedarea Palatului Sturdza, blocata de SIE

SIE refuza de 7 ani sa-i retrocedeze printului serban Dimitrie Sturdza un palat, cu terenul aferent de peste 5.500 metri patrati, situat in apropierea sediului Guvernului Romaniei, pe motiv ca e domeniu public.
Deoarece mostenitorul de drept a refuzat oferta de despagubire a SIE, juristul serviciului secret a trecut la amenintari telefonice.
SIE nu a invocat siguranta nationala pentru pastrarea imobilului in administrare, motiv pentru care familia Sturdza nu exclude existenta unor "grupuri de interese".

Printul serban Dimitrie Sturdza a refuzat sa-si cedeze drepturile litigioase samsarilor de terenuri si imobile, care au castig de cauza in fata instantelor de judecata in timp-record. Samsarii vanau nu atat cladirea mostenita de printul Sturdza, cat terenul aferent acesteia, de peste 5.500 metri patrati. La ora actuala, metrul patrat de teren din zona se vinde cu 4.000 de euro, iar intreaga mostenire valoreaza circa 22 milioane de euro.

Amenintat de SIE
Printul Sturdza a primit oferte de vanzare si de la SIE, care i-a propus in 2001 (dupa un an de proces) o despagubire echivalenta cu circa trei milioane de euro. Pentru ca a refuzat oferta, SIE a trecut la amenintari telefonice, comise de juristul institutiei, un colonel cu nume secret. "Mi-a sugerat sa nu mai deranjez interesele SIE, pe un ton care m-a speriat", ne-a declarat printul Sturdza. Juristul respectiv ne-a confirmat faptul ca l-a sunat pe serban Dimitrie Sturdza, dar a sustinut ca nu a intentionat sa-l sperie. Acum, SIE a marit oferta la circa opt milioane euro, refuzata, de asemenea, de catre familia Sturdza.

Ping-pong la Justitie
Initial, Tribunalul Bucuresti (dupa doi ani de amanari obtinute de SIE) i-a dat castig de cauza lui Sturdza, pe motiv ca familia princiara a fost deposedata de proprietate in mod abuziv. SIE a atacat aceasta hotarare la Curtea de Apel Bucuresti, instanta care a aplicat retroactiv o lege, dand dreptate serviciului secret. Procesul la instanta de apel a durat alti doi ani. Instanta de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), dupa inca doi ani de amanari, a anulat hotararea ilegala a Curtii de Apel Bucuresti, dar in loc sa se pronunte cu privire la retrocedarea proprietatii a trimis dosarul spre rejudecare, tot la Curtea de Apel Bucuresti.
Un an pentru a scrie patru pagini
Redactarea motivelor acestei hotarari a ICCJ, insiruite doar pe patru pagini, a durat aproape un an de zile, nou record negativ al Justitiei. Motivul invocat a fost faptul ca unul dintre cei trei judecatori ai instantei s-a pensionat, motivatie falsa deoarece nici un judecator nu paraseste instanta fara a-si preda toate dosarele in regula, sustine serban Sturdza.

Ministerul Finantelor intra in jocul amanarilor
Acum, la Curtea de Apel Bucuresti s-a reluat caruselul amanarilor. SIE a depus o noua expertiza (scoasa dintr-un dosar de retrocedare administrativa pe Legea 10/2001), iar reprezentantul Ministerului de Finante a cerut termen pentru studierea "dosarului". serban Sturdza sustine ca solicitarea de amanare a fost "suflata la ureche" de catre juristul SIE, iar reprezentanta Finantelor s-a conformat ordinului. "Sunt curios ce motiv de amanare va mai inventa SIE la urmatorul termen de judecata, din data de 24 aprilie. Se face totul pentru ca noi sa obosim, sa nu mai avem bani de avocati, sa renuntam la proprietate. Ii anuntam ca suntem dispusi sa ne luptam pana la capat, iar Curtea Europeana ne va da dreptate", sustine Sturdza.

REFUZ
» "NU VREAU sa fiu despagubit din banii cetatenilor!"

Printul Sturdza (foto) ne-a declarat ca i se pare anormal ca statul sa risipeasca banii pentru a-l despagubi. "Cladirea si terenul folosite de SIE nu sunt de importanta strategica. Inca de prin anii ’80, pe Discovery a fost difuzat un documentar despre locatiile militiilor comuniste din Romania, unde a aparut in imagini si palatul nostru. Deci nu se poate invoca secretul militar. Nu mi se pare normal sa mi se dea despagubiri de milioane de euro din banii incasati din buzunarele cetatenilor, ale saracilor, cand mi se poate restitui proprietatea, iar acesti bani sa fie distribuiti catre sanatate, educatie sau pensii."

ISTORIE
» Sturdza a donat terenul, pe care s-a construit un bloc de locuinte

Printul Serban Dimitrie Sturdza este fiul lui Ion Mihail Sturdza, descendent direct al domnitorilor Mihail Gr. Sturdza si Ioan (Ionita) Sandu Sturdza.
Terenul revendicat, de peste 6.000 de metri patrati, a intrat in posesia familiei inca din 1912. Palatul a fost construit intre anii 1935-1940, ca proprietate a Pulcheriei, sotia principelui Dimitrie Grigore Sturdza (bunicii printului serban Dimitrie Sturdza).
In timpul celui de-al doilea razboi mondial, bunica printului a folosit palatul drept spital-adapost pentru raniti, de ingrijirea carora s-a ocupat direct. Trupele sovietice au alungat familia Sturdza din casa. Pe o parte din teren, statul comunist a construit un bloc de locuinte. Mostenitorul a renuntat sa revendice acea parcela de teren, donand-o municipalitatii.

Cele mai citite

România se confruntă cu o criză economică profundă: CNS Cartel ALFA condamnă măsurile de austeritate propuse de Guvern

București, 22 decembrie 2024Confederația Națională Sindicală (CNS) Cartel ALFA a transmis un semnal de alarmă privind proiectul de ordonanță de urgență (OUG) cunoscut sub...

Nouă români evacuați din Mayotte cu ajutorul forțelor franceze

MAE precizează că situația românilor s-a aflat în atenția Consulatului General al României la Paris, încă din momentul producerii ciclonului Ministerul Afacerilor Externe a anunțat...

Criza politică și economică din România: Investitorii străini își retrag sprijinul

Instabilitatea politică generată de ascensiunea curentului suveranist și politicile impredictibile începe să aibă efecte serioase asupra economiei României. Deficitul bugetar în creștere și lipsa unei...
Ultima oră
Pe aceeași temă