25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialRetragerea Papei Benedict. Mii de persoane s-au adunat în Piaţa Sfântului Petru

Retragerea Papei Benedict. Mii de persoane s-au adunat în Piaţa Sfântului Petru

Numeroase persoane au venit miercuri în Piaţa Sfântul Petru, unde Papa Benedict al XVI-lea şi-a făcut ultima apariţie publică la Vatican, înainte de demisia sa istorică de joi, relatează AFP, potrivit Mediafax.

Mulţimea s-a reunit în linişte de-a lungul Via della Conciliazione, bulevardul care se întinde din Piaţa Sfântul Petru până la râul Tibru, ca să asiste la audienţa Papei, care a început la ora locală 10.30 (11.30 ora României).

Credincioşii s-au reunit într-o atmosferă prietenoasă şi pe o vreme însorită, sub privirile agenţilor italieni de protecţie civilă. La intrarea în celebra colonadă a lui Bernini, un serviciu de ordine format din tineri ai Opus Dei organizează cozile de aşteptare la intrarea în piaţă, blocată de garduri metalice.

Unii poartă pălării de soare, nişte tineri cântă la chitară şi la bongo. Mulţi dintre ei poartă tricouri cu însemnele Anului Credinţei.

„Am venit să-mi exprim recunoştinţa pentru tot ce a făcut în opt ani. Demisia sa este un mesaj important pentru toţi creştinii. El pleacă fără amărăciune, cu blândeţe şi seninătate„, explică părintele Giulio, în vârstă de 67 de ani, preot în regiunea muntoasă Abruzzo, din apropierea Romei.

Cu o zi înaintea demisiei sale istorice, Papa Benedict al XVI-lea îşi ia adio de la mulţimea de credincioşi adunaţi în Piaţa Sfântul Petru, ultima apariţie publică din cei opt ani de pontificat.

Papa german în vârstă de 85 de ani, a anunţat, la 11 februarie, că nu mai are puterile de care are nevoie pentru a face faţă unei lumi aflate în continuă schimbare. Anunţul demisiei sale sa a creat stupoare, inclusiv în rândul Bisericii, care nu a mai văzut de 700 de ani o demisie voluntară a papei.

Citeşte şi Tranziţie sub semnul scandalurilor

Cel puţin 50.000 de bilete au fost rezervate pentru participarea la audienţa de miercuri, fără a număra zecile de mii de persoane care se vor afla afară, fără bilete.

Audienţa va respecta acelaşi ritual ca în toţi cei opt ani de până acum, chiar dacă Joseph Ratzinger va face un tur în plus cu papamobilul.

Joi, Benedict al XVI-lea se va retrage din funcţie fără vreo ceremonie. El va călători cu elicopterul până la Castelul Gandolfo, iar la ora 20.00 (21.00 ora României), el va înceta să mai fie Papă.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă