19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialRetragerea Austrian Airlines pustieste aeroportul din Baia Mare

Retragerea Austrian Airlines pustieste aeroportul din Baia Mare

» La mai putin de un an dupa ce aeroportul din Maramures a primit statut international, acesta a ramas fara curse externe.

La noua luni dupa ce aeroportul din Baia Mare a primit statut international, singura companie aeriana care opera zboruri externe, Austrian Airlines, a anuntat ca din 16 februarie va intrerupe parteneriatul cu aeroportul maramuresean. Decizia companiei austriece a survenit dupa ce Lufthansa, cea mai mare companie aeriana din Europa, a preluat Austrian Airlines si a inceput un program de reducere a costurilor. Operatorul aerian a renuntat la cursele din Baia Mare, Burgas (Bulgaria) si Mumbay (India). Austrian Airlines opera trei curse aeriene saptamanale directe Viena – Baia Mare si trei Baia Mare – Viena. In perioada 21 aprilie – 31 decembrie 2008, aproximativ 3.600 de pasageri au calatorit spre capitala Austriei de pe aeroportul maramuresean. Directorul operational al Aeroportului Baia Mare, Traian Brad, a precizat decizia companiei austriece a fost luata inca de luna trecuta si ca a inceput negocieri cu mai multe companii aeriene straine si romanesti pentru semnarea unor noi contracte.

In pofida deciziei prin care aeroportul din Baia Mare devine singurul cu statut "international" pe care nu exista zboruri externe, autoritatile locale au anuntat continuarea unui proiect de modernizare, care presupune obtinerea unui credit in valoare de 6,8 milioane de euro. In prima faza, conducerea Consiliului Judetean a anuntat castigatorul licitatiei pentru intocmirea studiului de fezabilitate: Consilier Construct Bucuresti, parte a Grupului Poyry (Finlanda), care va primi 950.000 de lei din bugetul Consiliului Judetean (CJ) Maramures. Prima etapa a proiectului presupune studiul de fezabilitate pentru extinderea si modernizarea aerogarii ("pentru traficul international de calatori", ceea ce nu mai e cazul).

 

STUDIU
Studiul de modernizare a aerogarii, a carei cladire a fost construita in 1994, trebuie sa cuprinda atat cladirea aeroportului (care are o suprafata construita de 1.300 mp, pe doua nivele) si salile de asteptare pentru plecari si sosiri, cat si amenajarea unei parcari. Deja lucrarile au inceput, iar specialistii au propus deja primele solutii tehnice. Proiectul de modernizare a Aeroportului Baia Mare mai cuprinde extinderea si modernizarea pistei, inclusiv a sistemului de balizaj, precum si crearea unui terminal de marfuri.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă