17.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialRetezatul, "minunea lumii" fara drum de acces

Retezatul, „minunea lumii” fara drum de acces

» Are o frumusete salbatica ce-ti taie rasuflarea, si acum sansa de a deveni una dintre cele sapte minuni naturale ale lumii. Este vorba de Parcul National Retezat, locul cu care Dumnezeu a fost atat de darnic si a ingemanat maretia muntilor si sunetul cristalin al apelor. Un singur lucru ii lipseste locului: un drum care sa duca pana la marginea Parcului, acolo unde mana omului a zamislit cateva cabane pentru turistii dornici de drumetii.

"Dragul meu oaspete, bine ai venit in Parcul National Retezat. Ne aflam in una dintre cele mai frumoase locuri din lantul carpatin. Nu o sa fii dezamagit de ceea ce iti ofera acest taram. Te intampin cu trasee turistice, cu poieni pline de flori, cu paraiase si lacuri limpezi precum cristalul, cu verdele adanc al padurii, muzica pasarelelor, clipocitul apei si soaptele vantului…" Cu aceste cuvinte sunt intampinati turistii la intrarea in Parcul National Retezat, dinspre Carnic. Dar ca sa ajunga aici au nevoie de nervi de otel, perseverenta si, mai ales, o masina buna. Neaparat de teren. Nimeni nu s-a mai chinuit sa amenajeze drumul de la Nucsoara pana la intrarea in Retezat, desi sunt doar sase kilometri, care pun insa vizitatorii in mare dificultate. Poate unii ar spune ca acesta este farmecul muntelui, iar salbaticia este chiar acel "plus" care diferentiaza zona de altele si motivul pentru care a intrat in competitia mondiala pentru cele sapte noi minuni naturale ale lumii. Dar oamenii locului cred ca un drum de acces modernizat este exact elementul care lipseste pentru ca zona sa fie perfecta.

"Retezatul e frumos, este foarte frumos. De exemplu, cand ajungi la Cabana Gentiana, marmotele dau semnalul, se ridica in doua labute si incep sa fluiere, semn ca au venit intrusii. Drumul, in schimb, e de toata prastia, iar curentul, cu generatorul, te omoara. Daca ai masina mica, ti-o faci praf. Au venit niste bucuresteni, noaptea, si si-au spart baia de ulei. N-au vazut drumul, nu-l cunosteau, si au dus masina pe platforma pana la Bucuresti", povesteste Marin Preda, in timp ce lucreaza la modernizarea unei pensiuni.

Cat priveste competitia acerba pentru declararea Parcului National drept una dintre cele sapte noi minuni ale lumii, oamenii cred ca Retezatul merita din plin acest titlu. "Daca va fi declarat, va fi o bucurie. Sigur vor veni mai multi turisti. Retezatul merita, e foarte frumos", spune si Alexandru Diaconesccu. Alaturi de Retezat sunt in competitie alte 260 de locuri din intreaga lume, printre care Everestul, Insulele Galapagos, fluviul Amazon, Cascada Niagara, stancile Belogradchik din Bulgaria si oaza Al-Hasa din Arabia Saudita. Pe data de 7 iulie vor fi alese, in urma votului online, 77 dintre cele 261 de propuneri. Pe 21 iulie 2009 vor ramane doar 21 de propuneri in competitie, cate trei din fiecare grup. Din acestea vor fi alese prin vot cele sapte minuni naturale ale lumii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă