Urzica poate ameliora o mulţime de afecţiuni, cum ar fi anemia, hipertensiunea, diabetul, reumatismul, artritele, bolile renale, astmul și alergile. Datorită beneficiilor sale, ea nu trebuie să lipsească din alimentaţia nimănui, mai ales primăvara, când este proaspătă. Această reţetă de urzici cu orez este uşor de pregătit şi extrem de delicioasă.
INGREDIENTE:
- un kg de urzici tinere
- o ceaşcă de orez
- 100 g de unt pentru compoziţie, plus puţin unt pentru uns tava
- 100 g de mozzarella
- 50 g caşcaval
- patru ouă
- o linguriţă de faină
- sare şi piper
MOD DE PREPARARE:
Curăţă urzicile, spală-le bine de tot în mai multe ape şi fierbe-le în apă cu sare. Când sunt gata, scurge-le bine, lasă-le puţin la răcit şi apoi toacă-le cât mai mărunt. Pune-le într-un castron şi amestecă-le cu făina, 50 g de unt topit şi jumătate din cantitatea de mozzarella dată pe răzătoare. Lasă compoziţia de-o parte.
Alege orezul, spală-l bine şi fierbe-l în apă cu sare. Când este gata, scurge-l bine şi lasă-l să se răcorească. Între timp, porneşte cuptorul să se încălzească.
Într-un bol amestecă ouăle, restul de mozzarela dată pe răzătoare, 50 g de unt, sare şi piper. Peste această compoziţie adaugă orezul răcit.
Într-o tavă aşază o foaie de hârtie de copt unsă cu unt şi pune o jumătate din compoziţia cu orez. Netezeşte bine cu o paletă, apoi pune compoziţia cu urzici netezeşte-o şi apoi acoper-o cu restul de orez. Presară deasupra caşcaval ras şi bagă tava în cuptorul încins. Lasă la copt, la foc potrivit, aproximativ 20-25 de minute. Se serveşte caldă.
Poftă bună!