19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialReţetă tradiţională din Maramureş: Ciurigăi

Reţetă tradiţională din Maramureş: Ciurigăi

Reţeta de Ciurigăi este orginară din zona Maramureş şi este foarte gustoasă.

Ingrediente:

1 kg făină

4 ouă

100 g untură

20 g drojdie

1 plic zahăr vanilat

200 g zahăr

400 ml lapte

Sare

Ulei

Citeşte şi: Reţetă bănăţeană: Clătite Ana Lugojana

Mod de preparare:

Vizulizaţi galeria foto de mai sus pentru a vedea etapele de pregătire ale reţetei.

Ouăle se bat într-un castron, iar drojdia se înmoaie într-un bol de lapte cald.

Făina se amestecă cu ouăle şi se toarnă treptat laptele cald cu drojdie, zahărul tos, zahăr vanilat şi untura. Se frământă până se formează un aluat vâscos.

Aluatul se împarte în două părţi egale şi se întinde până se obţine o foaie de aluat subţire, se taie în formă de romb la mijlocul fiecărui romb se face un orificiu iar unul dintre colţurile rombului se trece prin acel orificiu.

Într-o tigaie se pune suficient de mult ulei încât ciurigăii să fie înăbuşiţi. Se prăjesc la o temperatură ridicată până prind o pojghiţă aurie. Înainte de a fi serviţi se trec prin zahăr pudră.

Citeşte şi: Reţetă bucovineană: Tocinei

Tradiţii culinare:

Reţeta maramureşeană ”Ciurigăi” a fost primită de la Pensiunea Ideal, Baia Mare (Maramureş) şi preparată de restaurantul Casa Oprescu în cadrul proiectului ”Descoperă tradiţiile culinare româneşti!”. Proiectul, derulat de agenţia de relaţii publice Russenart Communications în parteneriat cu brandul Arpis, îşi propune să promoveze în perioada februarie-noiembrie reţetele culinare româneşti din diferite regiuni istorice în restaurantele din Bucureşti.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă