Cozonacii moldovenești mari, aromați, pufoși și bogați în cremă sunt un preparat esențial pentru succesul oricărei mese de Paște. Rețeta poate fi adaptată ușor după preferințele celor dragi. Se poate alege fie crema cu nucă, fie cea cu mac și se pot adăuga stafide, rahat, mere sau brânză.
Citește și: Rețetă pentru masa de Paște: Pască umplută cu smântână
Ingrediente pentru aluat
- un kg de făină extra
- sase ouă
- 250 g de zahăr
- 60 g de drojdie
- o fiolă cu esență de rom
- coajă de lămâie
- o linguriță cu sare
- doua linguri cu smântână
- 100 g de unt
- 600 ml de lapte călduț
- 75 ml de ulei
Citeste si: Rețetă de drob fistichiu: Cighir în aluat
Ingrediente pentru crema cu nucă
- 400 g de nucă măcinată
- 300 g de zahăr
- coaja de la o lămâie
- patru albușuri bătute spumă
- 0.5 lingurițe cu sare
Ingrediente pentru cremă cu mac
- 400 g de mac măcinat
- 300 g de zahăr
- 250 ml de apă
- coajă de lămâie
- trei linguri de ulei
- doua ouă
- 50 g de stafide
- 0.5 lingurițe cu sare
- o fiolă cu esență de rom
Citeste si: Rețeta zilei. Ouă haioase pentru masa de Paște
Mod de pregătire cozonaci
Se pune făina în vasul pentru frământat. Se formează un crater în centrul vasului, unde se pune drojdia, înmuiată cu două linguri cu zahăr și 100 ml de lapte călduț. Se lasă la crescut pentru o jumătate de oră.
Se adaugă gălbenușurile amestecate cu zahăr, arome, smântână și unt.
În timp ce se frământă aluatul, se adaugă câte puțin lapte călduț, până când se dezlipește aluatul de pe mână.
La urmă, se adaugă câte puțin ulei și se frământă până când se termină uleiul.
Se acoperă cu un prosop și se lasă la crescut, până când își dublează volumul.
Se împarte aluatul în două părți egale și se formeză doi cozonaci umpluți cu nucă, mac, rahat, stafide, brânză sau mere, după preferință.
Mod de pregătire cremă cu nucă
Se bat albușurile spumă cu zahăr. Apoi, se adaugă nuca, lămâia și sarea.
Se amestecă bine și se umplu cozonacii.
Se așază în tavă, se lasă să crească, după care se ung cu ou pe deasupra și se dau la cuptor timp de o oră.
Mod de pregătire cremă cu mac
Se pune la fiert apa cu zahăr, din care se face un sirop legat. Se adaugă macul, sarea și uleiul, după care se lasă să dea câteva clocote.
Se lasă la răcit, după care se adaugă lămâia, stafidele, ouăle și esența de rom și se amestecă totul foarte bine.
Sursă: Crăciunescu, Rozalia (2004). Pe gustul rozei bucovineanca. Răsfățuri culinare. Pim. Iași