Pasca este un preparat tradițional, care nu poate lipsi de pe masa de Paște. Umplută cu smântână, pasca este foarte fină și foarte moale, pe placul copiilor. Aromată cu coajă de lămâie și esență de vanilie, pasca este un concurent serios pentru cozonac în topul preferințelor celor dragi.
Citeste si: Rețeta zilei. Ouă haioase pentru masa de Paște
Ingrediente pentru aluat
- o lingură cu drojdie de bere
- un kg de făină
- opt gălbenușuri
- coaja de lămâie
- o cană cu lapte dulce
- 300 g de zahăr
- 200 g de unt
Citeste si: Rețetă pentru un Paște cu bucurie: Cozonaci moldovenești
Ingrediente pentru umplutură
- un kg de smântână
- trei gălbenușuri
- vanilie
- coajă de lămâie
- 100 g de stafide
- 300 g de zahăr
- sare
Mod de pregătire umplutură
Într-un vas mare, se amestecă zahărul, stafidele, coaja de lămâie, câteva fructe confiate, vanilia și gălbenușurile bătute separat.
Mod de pregătire pască
Se frământă un aluat de cozonac, care se pune la dospit pentru două ore.
Apoi, se împarte aluatul în două sau trei părți egale. Se întinde fiecare parte ca un sul.
Citeste si: Rețetă de drob fistichiu: Cighir în aluat
Cu acesta se formează coroana în jurul unei cratițe sau unui vas de yena uns cu unt.
În mijlocul vasului se pune o parte de umplutură puțin mai înaltă decât aluatul.
Se dă vasul la cuptor și se coace ca orice cozonac. Când aluatul este rumenit, pasca este coaptă.
Se acoperă vasul cu un platou și se răstoarnă pasca.
Sursă: Nema Camelia Eliana. „Rețete tradiționale românești”