15.5 C
Bucureศ™ti
duminicฤƒ, 15 iunie 2025
AcasฤƒSpecialReลฃeta lui Truicฤƒ: 2 milioane de euro din vรขnzarea bunurilor statului (ARTICOL...

Reลฃeta lui Truicฤƒ: 2 milioane de euro din vรขnzarea bunurilor statului (ARTICOL INTEGRAL)

O parte din averea spectaculoasฤƒ a omului de afaceri Remus Truicฤƒ se bazeazฤƒ pe tranzacลฃii imobiliare incredibile, fฤƒcute cu bunurile statului, prin complicitatea unor instituลฃii precum Guvernul României sau Consiliul Local Snagov. România liberฤƒ prezintฤƒ astฤƒzi una dintre aceste afaceri care i-au adus lui Truicฤƒ, fฤƒrฤƒ nici un efort, aproape 2 milioane de euro în cinci luni.

 

Pasul 1 – Hotฤƒrârea de Guvern datฤƒ de Nฤƒstase

În august 2002, Guvernul României a aprobat o hotฤƒrâre (HG 930) referitoare la atestarea domeniului public al judeลฃului Ilfov. Pe lângฤƒ multe clฤƒdiri, terenuri, lacuri ลŸi alte proprietฤƒลฃi, într-o anexฤƒ a acestui act normativ a fost trecutฤƒ ลŸi o suprafaลฃฤƒ de 473 de hectare, amplasatฤƒ în comuna Snagov. Terenul era la momentul respectiv în proprietatea publicฤƒ a statului român, prin Ministerul Finanลฃelor Publice, fiind dat în gestionarea Administraลฃiei Naลฃionale Apele Române (asta pentru cฤƒ terenul a rezultat în urma secฤƒrii unei porลฃiuni din Lacul Snagov). Reprezentanลฃi ai Apelor Române, care doresc sฤƒ-ลŸi pฤƒstreze anonimatul, spun cฤƒ trecerea celor 473 de hectare de teren în proprietatea publicฤƒ a judeลฃului Ilfov s-a fฤƒcut abuziv, deoarece terenul era de drept al statului, ลŸi cฤƒ, în realitate, prin acest act normativ s-au urmฤƒrit interesele imobiliare ale unor persoane influente. Reprezentanลฃii ANAR mai spun cฤƒ nu au fost consultaลฃi la momentul elaborฤƒrii acestei HG. Trebuie sฤƒ menลฃionฤƒm faptul cฤƒ la momentul elaborฤƒrii actului normativ Remus Truicฤƒ (care ulterior a devenit unul dintre principalii beneficiari ai acestui transfer de proprietate) era ลŸeful de cabinet al premierului Adrian Nฤƒstase. În aceeaลŸi perioadฤƒ, ลŸeful Corpului de Control al Guvernului- care, cel puลฃin teoretic, trebuia sฤƒ verifice legalitatea unor astfel de tranzacลฃii- era Victor Ponta, actualul preลŸedinte al PSD. 

Pasul 2 – Bunฤƒvoinลฃa Consiliului Local Snagov

Hotฤƒrârea de Guvern din 2002 a prevฤƒzut în mod expres faptul cฤƒ cele 473 de hectare vor face parte din domeniul public al Primฤƒriei Snagov. Aceastฤƒ situaลฃie nu a durat însฤƒ foarte mult timp. Pe 31 octombrie 2007, Consiliul Local Snagov a hotฤƒrât sฤƒ transfere 22 de hectare, din suprafaลฃa totalฤƒ de 473 de hectare, din domeniul public în domeniul privat al comunei, pentru ca, ulterior, cele 22 de hectare sฤƒ fie puse la dispoziลฃia Comisiei Locale pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate, pentru reconstituirea drepturilor foลŸtilor proprietari.

Pasul 3 – Gฤƒsirea unor proprietari „abordabili”

Ce s-a întâmplat cu cele 22 de hectare de teren, amplasate într-un paradis imobiliar de lângฤƒ BucureลŸti, într-o perioadฤƒ în care afacerile de acest gen explodaserฤƒ în România, se încadreazฤƒ deja în tiparul clasic. Sฤƒ luฤƒm ca exemplu una dintre parcele (Parcela 117/2/1, în suprafaลฃฤƒ de 40.000 de metri pฤƒtraลฃi).

Pe 15 septembrie 2009, aceastฤƒ suprafaลฃฤƒ a fost atribuitฤƒ de comisia localฤƒ unui anume Viorel Kiriลฃฤƒ, prin reconstituirea dreptului de proprietate. Dupฤƒ câteva sฤƒptฤƒmâni, pe 25 noiembrie, Kiriลฃฤƒ i-a vândut terenul lui Remus Truicฤƒ, pentru suma de 100.000 de euro. Preลฃul de vânzare poate fi considerat derizoriu, 2,5 euro/metru pฤƒtrat, motiv pentru care au existat serioase suspiciuni cฤƒ Viorel Kiriลฃฤƒ nu a fost altceva decât interpusul fostului demnitar din Cabinetul Nฤƒstase. „Pe acest teren este o mare bฤƒtฤƒlie. Eu ลŸi CL Snagov am împroprietฤƒrit niลŸte cetฤƒลฃeni, cฤƒrora le-am reconstituit dreptul de proprietate. Ce s-a întâmplat mai departe nu e treaba mea”, a declarat pentru RL primarul Snagovului, Apostol MuลŸat. Întrebat cât teren are Remus Truicฤƒ la Snagov, primarul MuลŸat ne-a rฤƒspuns cฤƒ acesta deลฃine „în jur de 20 de hectare”. Practic, din afirmaลฃiile primarului, putem deduce cฤƒ aproape întreaga suprafaลฃฤƒ de 22 de hectare pusฤƒ la dispoziลฃia Comisiei Locale pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate a ajuns la Remus Truicฤƒ. Acest lucru ne-a fost confirmat ลŸi de surse din Oficiul de Cadastru ลŸi Publicitate Imobiliarฤƒ Ilfov (OCPI).

Pasul 4 – Profit de 20 de ori mai mare decât investiลฃia

Sฤƒ urmฤƒrim mai departe traseul celor 40.000 de metri pฤƒtraลฃi, pe care Truicฤƒ i-a cumpฤƒrat cu 100.000 de euro. Din istoricul acestui teren rezultฤƒ cฤƒ pe 26 aprilie 2010, la cinci luni de la cumpฤƒrare, fostul demnitar a vândut terenul unui anume George Gabriel LiลŸu, un tânฤƒr de 29 de ani din Alexandria, pentru suma de douฤƒ milioane de euro, adicฤƒ la un preลฃ de 20 de ori mai mare. Cine este personajul misterios care a plฤƒtit douฤƒ milioane de euro pentru acest teren? Despre Gabriel LiลŸu nu se ลŸtiu prea multe lucruri. Din verificฤƒrile la Registrul Comerลฃului rezultฤƒ cฤƒ LiลŸu nu are nici o afacere, iar potrivit site-ului primฤƒriei din Alexandria tânฤƒrul care a cumpฤƒrat cu douฤƒ milioane de euro terenul de la Truicฤƒ a fost somat de Direcลฃia Taxe ลŸi Impozite locale pentru neplata unui impozit. Interesant este faptul cฤƒ în ziua în care a cumpฤƒrat terenul de la Truicฤƒ cu douฤƒ milioane de euro Gabriel LiลŸu a fฤƒcut un împrumut de trei milioane de euro la BRD. Împrumut care a fost gajat exact cu terenul de la Snagov.

Doi proprietari concomitent

Surprizele legate de terenul de la Snagov nu s-au oprit însฤƒ aici. În ianuarie 2011, Administraลฃia Naลฃionalฤƒ Apele Române (ANAR) a notificat Oficiul de Cadastru ลŸi Publicitate Imobiliarฤƒ Ilfov, cฤƒruia i-a atras atenลฃia cฤƒ respectivul teren este proprietatea statului. Prin urmare, OCPI Ilfov a fost nevoit sฤƒ intabuleze dreptul de proprietate asupra terenului în favoarea statului român. În momentul de faลฃฤƒ, terenul pus gaj la BRD are doi proprietari: statul român, prin Ministerul Finanลฃelor Publice ลŸi administratorul ANAR, ลŸi George Gabriel LiลŸu, cel care a luat un împrumut de trei milioane de euro. Conducerea ANAR a declarat cฤƒ acest teren aparลฃine de fapt statului, iar înstrฤƒinarea lui s-a fฤƒcut cu încฤƒlcarea legii. „Faลฃฤƒ de înstrฤƒinฤƒrile la care faceลฃi referire, ANAR este terลฃ ลŸi nu a fost înลŸtiinลฃatฤƒ de cฤƒtre OCPI Ilfov. Posibilele situaลฃii litigioase au apฤƒrut în momentul în care autoritฤƒลฃile locale sau persoanele fizice au solicitat diferite acte de reglementare de la ANAR. Vฤƒzând reglementฤƒrile prezentate anterior, instituลฃia noastrฤƒ apreciazฤƒ cฤƒ înstrฤƒinฤƒrile, atât timp cât se referฤƒ la porลฃiuni care aparลฃin bunului public menลฃionat mai sus, sunt fฤƒcute cu încฤƒlcarea legii”, susลฃin reprezentanลฃii ANAR, într-un rฤƒspuns trimis cฤƒtre RL. Dupฤƒ ce statul român ลŸi-a intabulat dreptul de proprietate asupra acestui teren, anumite persoane au dat în judecatฤƒ ANAR, cฤƒreia i-au contestat dreptul de proprietate. „Aceste persoane au introdus plângeri la Judecฤƒtoria Buftea, iar în acest moment procesele sunt în desfฤƒลŸurare, unele dintre acestea fiind deja soluลฃionate de instanลฃa de fond, prin respingerea plângerilor”, afirmฤƒ reprezentanลฃii ANAR.

Cum a fost posibil ca OCPI Ilfov sฤƒ înscrie doi proprietari

Într-un rฤƒspuns trimis la redacลฃie, conducerea Agenลฃiei Naลฃionale de Cadastru ลŸi Publicitate Imobiliarฤƒ (ANCPI) recunoaลŸte cฤƒ terenul de la Snagov are intabulat în Cartea Funciarฤƒ doi proprietari. Întrebatฤƒ cum a fost posibil acest lucru, conducerea ANCPI ne-a declarat: „Atribuลฃia oficiilor de cadastru ลŸi publicitate imobiliarฤƒ este aceea de a verifica, din punct de vedere tehnic, documentaลฃiile cadastrale depuse ลŸi, totodatฤƒ, forma în care a fost încheiat actul de proprietate, fฤƒrฤƒ a fi obligate sฤƒ se pronunลฃe asupra aspectelor de fond ale acestuia, neavând competenลฃa de a analiza, din punct de vedere legal, conลฃinutul documentelor supuse înscrierii”.  

Victor Ponta: „Nu era treaba mea ce aproba Guvernul”

În august 2002, când Executivul aproba hotฤƒrârea de guvern prin care transfera cele 473 de hectare de teren, Victor Ponta era ลŸeful Corpului de Control al Guvernului României. Întrebat dacฤƒ a demarat un control cu privire la HG nr. 930/2002, Ponta ne-a declarat: „Nu. Toate notele de control se fฤƒceau la solicitarea premierului. Nu era treaba mea ce aproba Guvernul. ลžeful Corpului de Control nu se autosesizeazฤƒ, ci este sesizat de premier”.

Remus Truicฤƒ: „Nu am nimic de declarat”

Contactat telefonic pentru a oferi explicaลฃii cu privire la acest subiect, Remus Truicฤƒ ne-a spus sec: „Nu am absolut nimic de declarat”.

Cele mai citite
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ