O parte din averea spectaculoasฤ a omului de afaceri Remus Truicฤ se bazeazฤ pe tranzacลฃii imobiliare incredibile, fฤcute cu bunurile statului, prin complicitatea unor instituลฃii precum Guvernul României sau Consiliul Local Snagov. România liberฤ prezintฤ astฤzi una dintre aceste afaceri care i-au adus lui Truicฤ, fฤrฤ nici un efort, aproape 2 milioane de euro în cinci luni.
Pasul 1 – Hotฤrârea de Guvern datฤ de Nฤstase
În august 2002, Guvernul României a aprobat o hotฤrâre (HG 930) referitoare la atestarea domeniului public al judeลฃului Ilfov. Pe lângฤ multe clฤdiri, terenuri, lacuri ลi alte proprietฤลฃi, într-o anexฤ a acestui act normativ a fost trecutฤ ลi o suprafaลฃฤ de 473 de hectare, amplasatฤ în comuna Snagov. Terenul era la momentul respectiv în proprietatea publicฤ a statului român, prin Ministerul Finanลฃelor Publice, fiind dat în gestionarea Administraลฃiei Naลฃionale Apele Române (asta pentru cฤ terenul a rezultat în urma secฤrii unei porลฃiuni din Lacul Snagov). Reprezentanลฃi ai Apelor Române, care doresc sฤ-ลi pฤstreze anonimatul, spun cฤ trecerea celor 473 de hectare de teren în proprietatea publicฤ a judeลฃului Ilfov s-a fฤcut abuziv, deoarece terenul era de drept al statului, ลi cฤ, în realitate, prin acest act normativ s-au urmฤrit interesele imobiliare ale unor persoane influente. Reprezentanลฃii ANAR mai spun cฤ nu au fost consultaลฃi la momentul elaborฤrii acestei HG. Trebuie sฤ menลฃionฤm faptul cฤ la momentul elaborฤrii actului normativ Remus Truicฤ (care ulterior a devenit unul dintre principalii beneficiari ai acestui transfer de proprietate) era ลeful de cabinet al premierului Adrian Nฤstase. În aceeaลi perioadฤ, ลeful Corpului de Control al Guvernului- care, cel puลฃin teoretic, trebuia sฤ verifice legalitatea unor astfel de tranzacลฃii- era Victor Ponta, actualul preลedinte al PSD.
Pasul 2 – Bunฤvoinลฃa Consiliului Local Snagov
Hotฤrârea de Guvern din 2002 a prevฤzut în mod expres faptul cฤ cele 473 de hectare vor face parte din domeniul public al Primฤriei Snagov. Aceastฤ situaลฃie nu a durat însฤ foarte mult timp. Pe 31 octombrie 2007, Consiliul Local Snagov a hotฤrât sฤ transfere 22 de hectare, din suprafaลฃa totalฤ de 473 de hectare, din domeniul public în domeniul privat al comunei, pentru ca, ulterior, cele 22 de hectare sฤ fie puse la dispoziลฃia Comisiei Locale pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate, pentru reconstituirea drepturilor foลtilor proprietari.
Pasul 3 – Gฤsirea unor proprietari „abordabili”
Ce s-a întâmplat cu cele 22 de hectare de teren, amplasate într-un paradis imobiliar de lângฤ Bucureลti, într-o perioadฤ în care afacerile de acest gen explodaserฤ în România, se încadreazฤ deja în tiparul clasic. Sฤ luฤm ca exemplu una dintre parcele (Parcela 117/2/1, în suprafaลฃฤ de 40.000 de metri pฤtraลฃi).
Pe 15 septembrie 2009, aceastฤ suprafaลฃฤ a fost atribuitฤ de comisia localฤ unui anume Viorel Kiriลฃฤ, prin reconstituirea dreptului de proprietate. Dupฤ câteva sฤptฤmâni, pe 25 noiembrie, Kiriลฃฤ i-a vândut terenul lui Remus Truicฤ, pentru suma de 100.000 de euro. Preลฃul de vânzare poate fi considerat derizoriu, 2,5 euro/metru pฤtrat, motiv pentru care au existat serioase suspiciuni cฤ Viorel Kiriลฃฤ nu a fost altceva decât interpusul fostului demnitar din Cabinetul Nฤstase. „Pe acest teren este o mare bฤtฤlie. Eu ลi CL Snagov am împroprietฤrit niลte cetฤลฃeni, cฤrora le-am reconstituit dreptul de proprietate. Ce s-a întâmplat mai departe nu e treaba mea”, a declarat pentru RL primarul Snagovului, Apostol Muลat. Întrebat cât teren are Remus Truicฤ la Snagov, primarul Muลat ne-a rฤspuns cฤ acesta deลฃine „în jur de 20 de hectare”. Practic, din afirmaลฃiile primarului, putem deduce cฤ aproape întreaga suprafaลฃฤ de 22 de hectare pusฤ la dispoziลฃia Comisiei Locale pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate a ajuns la Remus Truicฤ. Acest lucru ne-a fost confirmat ลi de surse din Oficiul de Cadastru ลi Publicitate Imobiliarฤ Ilfov (OCPI).
Pasul 4 – Profit de 20 de ori mai mare decât investiลฃia
Sฤ urmฤrim mai departe traseul celor 40.000 de metri pฤtraลฃi, pe care Truicฤ i-a cumpฤrat cu 100.000 de euro. Din istoricul acestui teren rezultฤ cฤ pe 26 aprilie 2010, la cinci luni de la cumpฤrare, fostul demnitar a vândut terenul unui anume George Gabriel Liลu, un tânฤr de 29 de ani din Alexandria, pentru suma de douฤ milioane de euro, adicฤ la un preลฃ de 20 de ori mai mare. Cine este personajul misterios care a plฤtit douฤ milioane de euro pentru acest teren? Despre Gabriel Liลu nu se ลtiu prea multe lucruri. Din verificฤrile la Registrul Comerลฃului rezultฤ cฤ Liลu nu are nici o afacere, iar potrivit site-ului primฤriei din Alexandria tânฤrul care a cumpฤrat cu douฤ milioane de euro terenul de la Truicฤ a fost somat de Direcลฃia Taxe ลi Impozite locale pentru neplata unui impozit. Interesant este faptul cฤ în ziua în care a cumpฤrat terenul de la Truicฤ cu douฤ milioane de euro Gabriel Liลu a fฤcut un împrumut de trei milioane de euro la BRD. Împrumut care a fost gajat exact cu terenul de la Snagov.
Doi proprietari concomitent
Surprizele legate de terenul de la Snagov nu s-au oprit însฤ aici. În ianuarie 2011, Administraลฃia Naลฃionalฤ Apele Române (ANAR) a notificat Oficiul de Cadastru ลi Publicitate Imobiliarฤ Ilfov, cฤruia i-a atras atenลฃia cฤ respectivul teren este proprietatea statului. Prin urmare, OCPI Ilfov a fost nevoit sฤ intabuleze dreptul de proprietate asupra terenului în favoarea statului român. În momentul de faลฃฤ, terenul pus gaj la BRD are doi proprietari: statul român, prin Ministerul Finanลฃelor Publice ลi administratorul ANAR, ลi George Gabriel Liลu, cel care a luat un împrumut de trei milioane de euro. Conducerea ANAR a declarat cฤ acest teren aparลฃine de fapt statului, iar înstrฤinarea lui s-a fฤcut cu încฤlcarea legii. „Faลฃฤ de înstrฤinฤrile la care faceลฃi referire, ANAR este terลฃ ลi nu a fost înลtiinลฃatฤ de cฤtre OCPI Ilfov. Posibilele situaลฃii litigioase au apฤrut în momentul în care autoritฤลฃile locale sau persoanele fizice au solicitat diferite acte de reglementare de la ANAR. Vฤzând reglementฤrile prezentate anterior, instituลฃia noastrฤ apreciazฤ cฤ înstrฤinฤrile, atât timp cât se referฤ la porลฃiuni care aparลฃin bunului public menลฃionat mai sus, sunt fฤcute cu încฤlcarea legii”, susลฃin reprezentanลฃii ANAR, într-un rฤspuns trimis cฤtre RL. Dupฤ ce statul român ลi-a intabulat dreptul de proprietate asupra acestui teren, anumite persoane au dat în judecatฤ ANAR, cฤreia i-au contestat dreptul de proprietate. „Aceste persoane au introdus plângeri la Judecฤtoria Buftea, iar în acest moment procesele sunt în desfฤลurare, unele dintre acestea fiind deja soluลฃionate de instanลฃa de fond, prin respingerea plângerilor”, afirmฤ reprezentanลฃii ANAR.
Cum a fost posibil ca OCPI Ilfov sฤ înscrie doi proprietari
Într-un rฤspuns trimis la redacลฃie, conducerea Agenลฃiei Naลฃionale de Cadastru ลi Publicitate Imobiliarฤ (ANCPI) recunoaลte cฤ terenul de la Snagov are intabulat în Cartea Funciarฤ doi proprietari. Întrebatฤ cum a fost posibil acest lucru, conducerea ANCPI ne-a declarat: „Atribuลฃia oficiilor de cadastru ลi publicitate imobiliarฤ este aceea de a verifica, din punct de vedere tehnic, documentaลฃiile cadastrale depuse ลi, totodatฤ, forma în care a fost încheiat actul de proprietate, fฤrฤ a fi obligate sฤ se pronunลฃe asupra aspectelor de fond ale acestuia, neavând competenลฃa de a analiza, din punct de vedere legal, conลฃinutul documentelor supuse înscrierii”.
Victor Ponta: „Nu era treaba mea ce aproba Guvernul”
În august 2002, când Executivul aproba hotฤrârea de guvern prin care transfera cele 473 de hectare de teren, Victor Ponta era ลeful Corpului de Control al Guvernului României. Întrebat dacฤ a demarat un control cu privire la HG nr. 930/2002, Ponta ne-a declarat: „Nu. Toate notele de control se fฤceau la solicitarea premierului. Nu era treaba mea ce aproba Guvernul. ลeful Corpului de Control nu se autosesizeazฤ, ci este sesizat de premier”.
Remus Truicฤ: „Nu am nimic de declarat”
Contactat telefonic pentru a oferi explicaลฃii cu privire la acest subiect, Remus Truicฤ ne-a spus sec: „Nu am absolut nimic de declarat”.