10.7 C
București
joi, 2 ianuarie 2025
AcasăSpecialReţeaua Voicu, iniţiată pe 22 decembrie 1989, cu sprijinul lui Iliescu

Reţeaua Voicu, iniţiată pe 22 decembrie 1989, cu sprijinul lui Iliescu

În noaptea zilei de 21 decembrie 1989, Cătălin Voicu era locotenent specializat în transmisiuni la  Regimentul 3 Mecanizat, condus de căpitanul  Ionel Marin şi de subordonaţii săi  Dumitru Veniciu Iliescu şi Gabriel Nagy, susţin surse din Parchetul Militar.
TAB-urile acestui regiment au participat la reprimare: au spart baricada revoluţionarilor din dreptul Hotelului Intercontinental din Bucureşti. În unul dintre TAB-uri ar fi fost  chiar  lt. Cătălin Voicu, mai spun sursele noastre. În ziua de 22 decembrie, după sinuciderea ministrului Apărării Vasile Milea,  unitatea de blindate  condusă de cpt. Ionel Marin  a trecut de partea lui Ion Iliescu, asigurând, printre gloanţe,  transportarea de la CC al PCR la TVR şi la Ministerul Apărării a membrilor grupării noii puteri de la Bucureşti.  Cătălin Voicu s-a lipit şi el de noul lider al ţării, aşa cum  au procedat şi şefii săi  Ionel Marin (care a ajuns adjunct al şefului SRI), Dumitru Iliescu (ulterior promovat şef al SPP şi apoi consilier la CSAT), Gabriel Nagy (promovat şef al SPP).

„Învârtea pistolul pe deget în Procuratura Generală”

Pe data de 26 decembrie 1989, locotenentul Voicu a fost repartizat de preşedintele CFSN, Ion Iliescu,  la Parchetul General (fostă Procuratură Generală) pentru a coordona activitatea instituţiei şi pentru a-i asigura paza noului procuror general, Gheorghe Robu. Foşti procurori îşi amintesc momentul descinderii lui Voicu în Parchet. „Ne‑a adunat să ne vorbească. Ne-a spus că din acel moment el şi Armata conduc Procuratura Generală şi cine nu execută ordinele  va fi împuşcat ca terorist. În timp ce ne vorbea scotea pistolul din teacă şi îl învârtea pe deget ameninţător. Ne era frică. Erau zile în care te împuşcau pe stradă dacă cineva striga «Teroristul!». Voicu a răspuns, pe linia noastră, a Justiţiei,  până prin 1991-’92”,  îşi amintesc procurorii. Tot atunci, „procurorii militari de la noi au avut în pază arhivele fostei Securităţi şi unii procurori, ca să se pună bine cu noua putere reprezentată de Cătălin Voicu, îi livrau note informative. Tot atunci Voicu a aflat şi ce procurori şi judecători erau ofiţeri acoperiţi ai Securităţii şi ce păcate lumeşti avea fiecare”, susţin sursele noastre. Pe vremea când era la Procuratura Generală, la Cătălin Voicu veneau mulţi  ofiţeri de Securitate şomeri pentru a fi reîncadraţi în noile structuri de informaţii. Aceştia i-ar fi indicat în ce arhive să găsească date compromiţătoare despre magistraţi, miliţieni, politicieni.

Informaţii secrete de la CSAT, traficate de gruparea Voicu

După stagiul de la Procuratura Generală, Cătălin Voicu s-a întors în SPP, condus de şeful său Dumitru Iliescu. Nu şi-a pierdut contactele din Justiţie, dimpotrivă, şi le-a dezvoltat, în special în perioada în care  portofoliul de  ministru al Justiţiei era deţinut de Petre Ninosu, apropiat al lui Ion Iliescu. Probabil că în acea perioadă l-a cunoscut şi pe Florin Costiniu, care era secretar de stat (acum judecător la Curtea Supremă, acuzat de trafic de influenţă în dosarul lui Voicu). În mandatul 1992-1996, preşedintele Ion Iliescu i-a avansat la grade de generali pe toţi membrii grupării armate din care făcea parte şi Cătălin Voicu. În 1997, după ce Ion Iliescu a pierdut alegerile prezidenţiale, gruparea Voicu a fost trecută în rezervă (mai puţin Ionel Marin). Membrii grupării şi-au făcut şi o firmă  de protecţie şi pază. După alegerile din 2000, când Ion Iliescu a câştigat alegerile prezidenţiale, întreaga trupă de rezervişti  de la SPP a fost repusă în funcţii.
 Dumitru Iliescu şi Cătălin Voicu  au fost numiţi consilieri prezidenţiali, iar Gabriel Nagy, şef al SPP. Ioan Talpeş, fost şef al Administraţiei Prezidenţiale între anii 2001 şi 2004, ne-a  confirmat că „generalul Cătălin Voicu lucra sub directa coordonare a lui Dumitru Iliescu. Toate documentele secrete de la Interne ajungeau la Dumitru Iliescu”.
 Între 2001 şi 2004, toate notele informative privind siguranţa naţională emanate de serviciile secrete au trecut prin mâinile cuplului Dumitru Iliescu- Cătălin Voicu. Ultima perioadă de acces la secrete a fost anul 2009, după numirea pesedistului Dan Nica în fruntea Internelor. Voicu a fost unul dintre beneficiarii informaţiilor secrete ale DGIPI –  serviciului secret al Ministerului Administraţiei şi Internelor.  

Prietenii lui Voicu

Potrivit stenogramelor, procurorii apropiaţi de Voicu ar fi fost Pantelimon Boştină de la Parchetul Militar, Marian Capotă, şeful Anchetelor Speciale din Parchetul General,  Adrian Miclescu, fost adjunct al PNA şi colaborator al Securităţii, precum şi procurorii Vasile Drăghici şi Ioan Oţel, subordonaţii lui Miclescu. Între judecători Voicu a avut relaţii apropiate cu Florin Costiniu, fost secretar de stat la Ministeul Justiţiei în primul mandat prezidenţial al lui Ion Iliescu, în prezent şef de secţie la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), şi cu Cristian Jipa, judecător la Secţia Penală a ICCJ. La politişti lucrurile erau mult mai simple pentru Cătălin Voicu, aceştia fiind mult mai uşor şantajabili. În stenograme apar ca actori ai pregătirii unei partide de trafic de influenţă foştii generali în rezervă Constantin Matei şi Marcel Isac, protagonişti în multe scandaluri de presă pe vremea când erau activi.

Generalul Matei a devenit „vedetă” şi datorită fiului său, ofiţer al trupelor de elită ale Poliţiei, arestat pentru sechestrare de persoane şi perceperea unor taxe de protecţie. Generalul Isac, beneficiar al unor credite Bancorex cu dobândă subvenţionată de stat, a lucrat o perioadă la Anchete Penale, iar după a doua revenire a lui Ion Iliescu la putere a fost reactivat la SRI. Un alt nume care apare în stenograme este şi cel al comisarului Mihai Călinescu,  fost şef al Poliţiei Teleorman, transferat la Bucureşti ca şef al Poliţiei Sectorului 5. În 2009 Călinescu a fost numit şeful Poliţiei Capitalei şi apoi adjunct al şefului IGP. Din această postură, Călinescu ar fi executat ordinul de muşamalizare a dosarului penal al omului de afaceri Marius Locic, acuzat de înşelăciune.

Pe 10 martie, ministrul Justiţiei a transmis Senatului solicitarea DNA pentru ridicarea imunităţii lui Cătălin Voicu. Senatorul este acuzat de mai multe infracţiuni, printre care şi trafic de influenţă.
 Conducerea PSD a hotărât suspendarea din partid a senatorului până la soluţionarea dosarului penal în care acesta este implicat.

Senatorul PSD Cătălin Voicu  nu a recunoscut integral stenogramele apărute în presă, susţinând că ar fi un montaj pentru a-l inculpa. De asemenea, Voicu susţine că nu a făcut trafic de influenţă prin judecători de la Curtea Supremă, ci doar s-a consultat cu Florin Costiniu, care i-a fost profesor la Facultatea de Drept.

Discuţie Costiniu-Căşuneanu (după ce au pierdut procesul)
Costiniu Florin: Una dintre doamne, deşi a fost rugată la cel mai înalt nivel cu putinţă, a preferat arginţii, cum se spune. Iar celelalte două, de frică şi terorizate de asta, care-i mai bătrână, care a fost preşedintă de tribunal, care nu ştiu ce, le-a… aşa ameninţate cu DNA, cu dracu’ să le ia.

Cătălin Voicu despre 
diferite personaje:

Vanghelie. „Prezenţa mea la Interne îi conferă linişte.”

Onţanu – primarul sectorului 2 – 
şi Oprea – ministrul Apărării, fost ministru de Interne.
„Da, am Poliţia, vreau să-l arestez pe Onţanu, 
vreau să-i fac dosare lui Oprea.”

Mitrea. „O să-l bată Dumnezeu; (…) i-am câştigat dosarul 
lui nevastă-sa de notariat, că pierduse la Curtea de Apel.  (…) Era vai de curul lui dacă pierdea.”

Geoană. „Băga-mi-aş p… în Geoană şi cu toţi americanii lui, 
care ni i-a adus la Curtea Supremă, că mulţi au dosare. 
Şi cu toate golăncile, cu şeful organizaţiei PSD de la Dolj.”

Ofiţerii acoperiţi. „Câte o hârtie din trecutul fiecăruia, 
i-am ţinut pe loc şi i-am făcut fideli.”

***Discuţia cu deputatul PSD Alexandru Mazăre

Cătălin Voicu: Dom’ne, i-am rezolvat pe toţi, unde n-a fost loc de rezolvat am dat suspendare, n-a plecat cu puşcărie, alţii le-a dat 10 ani, unul dintre avocaţi zice: „Dom’ne, nu-i e ruşine, dom’ne?”. „Dom’ne, zic, asta a fost”. (…) Vine turul doi ş-atunci… se duce la negociere, vreau Internele. Dacă nu mă duc la Interne, da…

Mazăre Alexandru: Eu am vorbit cu Radu…

Cătălin Voicu : Dacă eu m-am dus la Interne, ai toată Procuratura României, ai toată Justiţia la mână, ai toată Curtea. (…) În trei ani pot face toată reţeaua din România. (…) Domnule, ţi-am spus că în decembrie 1989 am fost numit aghiotant al primului procuror general al României libere, când nu mai asculta nimeni de nimeni şi a funcţionat ’89, ’90, toată perioada şi toate relaţiile mele, am crescut cu ele odată.

Discuţie Voicu-Locic
***Voicu îi spune omului de afaceri Marius Locic cum va interveni la poliţie pentru a-i închide dosarul penal.
Cătălin Voicu: Eu mâine îmi pun fundul în maşină şi mă duc direct, personal, pentru dl Locic… la Poliţia Capitalei… Ba nu. O să mă duc la IGP şi îi chem la mine, într-un birou la IGP, pe cei de la Capitală… Eu vă spun că mă duc la o persoană autorizată, îi chem pe toţi în birou, acolo, şi pe ăla, şi pe ăla, şi pe ăla… situaţia: Domnilor, dacă apreciaţi în viaţă ce am făcut şi eu pentru voi cât eram la Palatul Cotroceni, dacă veţi fi azi în viaţă… (…) De câte ori v-am tratat cu respectul cuvenit, cu prietenie, şi n-am dat drumul la nişte… (neinteligibil)… în ce vă priveşte. Vă rog foarte mult, uitaţi-vă de zece ori! (…) Este că Locic dacă are probleme are numai de natură comercială, nu este un escroc, nu este ţepar, nu e bandit…

Discuţie Voicu-Costiniu
Voicu  îl învaţă pe Florin Costiniu, şef de secţie la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cum  să vorbească cu cele trei judecătoare din completul care judecă dosarul omului de afaceri Costel Căşuneanu.
Voicu Cătălin: (neinteligibil) Nu, dom’ne, Carmen Frumuşelu, 
Preda Joiţa şi… (neinteligibil) aţi fost rugate de mediul politic, că ar fi o mârşavie, o… domnu’ Căşuneanu a câştigat peste tot, dar la Curtea de Apel l-au mânărit…

Cele mai citite

Noii lideri ai Siriei au mers la Riad, în Arabia Saudită, în prima lor vizită oficială

O delegaţie care include doi miniştri ai guvernului sirian de tranziţie şi pe şeful serviciilor de informaţii a sosit miercuri la Riad pentru o...

Călin Georgescu contestă la CEDO decizia CCR de anulare a alegerilor prezidențiale

Decizia de anulare a alegerilor prezidențiale a fost luată de CCR, invocând nereguli în desfășurarea primului tur, iar Biroul Electoral Central a suspendat procesul...

China desfășoară o patrulă de luptă în jurul Taiwanului: Xi Jinping subliniază „reunificarea națională”

Mai multe avioane și nave de război chineze au efectuat o patrulă de luptă în apropierea Taiwanului, începând cu noul an, în timp ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă