19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialReteaua de fibra optica va fi licitata din nou

Reteaua de fibra optica va fi licitata din nou

Reprezentantii comisiei de licitatie pentru stabilirea firmei care va realiza reteaua de fibra optica a Capitalei au decis reluarea procedurilor. Cele doua firme care au depus oferte nu au respectat cerintele minimale impuse in documentatie. Ofertele au fost depuse in luna decembrie 2006, dupa care comisia a analizat documentele si a decis reluarea procedurii.
Netcity este proiectul prin care se va realiza reteaua de fibra optica a Capitalei, pe baza de parteneriat public-privat. Lucrarile au fost programate sa inceapa in primavara acestui an, dar e posibil sa mai intarzie.
Ofertele pentru acest proiect au fost depuse de doua consortii de firme: unul compus din Luxten, Ericsson, Alcatel si Neotel si celalalt din Aro Construct, Omnilogic si Siemens.
Netcity consta in executarea unei canalizatii, unde toata reteaua de cabluri de fibra optica urmeaza sa fie coborata de pe suporturile actuale, adica de pe stalpi. Constructorii vor monta cabluri suplimentare, destinate inchirierii de catre operatorii care vor sa furnizeze servicii de telecomunicatii intr-o anumita zona. Reteaua va permite instalarea unor dispozitive de control al traficului rutier, implementarea unui sistem de alarmare a populatiei si o conexiune unitara intre Primaria Capitalei si cele de sector si companiile subordonate.
Proiectul este structurat pe trei etape, primele doua fiind evaluate la 100 milioane de euro fiecare.
Bucurestiul va avea un sistem de telecomunicatii rapid, flexibil, performant dupa ce va fi pus in aplicare proiectul Netcity, aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucuresti. Municipalitatea va pune la dispozitia firmelor accesul la domeniul public, va facilita obtinerea de avize, autorizatii, certificate si alte documente legale.

Retele dezvoltate haotic

Reteaua de fibra optica este necesara pentru ca transmisiunile de fluxuri informationale prin acest tip de retea constituie viitorul fiecarei comunitati, iar Bucurestiul cunoaste o dezvoltare fara precedent in acest domeniu.
Pana in prezent, retelele de fibra optica s-au dezvoltat haotic, necontrolat si chiar periculos. Ele au fost instalate la intamplare pe stalpi, copaci, cladiri, garduri, acoperisuri, balcoane, in mod abuziv sau prin simpla negociere intre detinatorul de cablu optic si proprietar.
Odata cu introducerea retelei metropolitane de fibra optica, se va asigura un cadru concurential real pentru toti operatorii de telecomunicatii, iar primaria le va oferi aceleasi conditii si taxe tuturor celor interesati. Tarifele platite de beneficiari pentru astfel de servicii (telefonie, Internet, transmisii de date etc.) vor scadea considerabil. Orasul va recapata un aspect civilizat prin obligarea operatorilor de a cobori in canalizatia subterana toate retelele aeriene. Sistemul de telecomunicatii se va putea dezvolta neliminat pentru toti cei interesati.
Reteaua magistrala va avea o lungime de 92 km, iar cea de distributie se va intinde pe 452 km, in timp ce bransamentele vor avea o lungime de 845 km. In prima etapa a proiectului, se va realiza reteaua pana la nivel de utilizator in zona centrului istoric. Intreaga retea va fi instalata pana in 2010, pe tronsoane care vor fi date in folosinta pe masura ce devin functionale. Firmele (sau firma) care vor participa la realizarea investitiei vor fi alese pe baza de licitatie si negocieri pentru fiecare etapa in parte.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă