2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăSpecialReteaua cazierelor

Reteaua cazierelor

Ofiterii Directiei Generale Anticoruptie (DGA) au anihilat o retea care se ocupa cu intermedierea obtinerii vizelor de munca pentru Spania. Din grupare faceau parte si doi angajati ai Politiei, filati timp de mai bine de sase luni. Ieri dimineata, Parchetul TMB a facut 12 perchezitii simultane, una dintre ele derulandu-se chiar la sediul IGPR, din Soseaua Stefan cel Mare.

Perchezitie la IGPR

Procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti, impreuna cu ofiteri DGA, au descins, ieri, in jurul orei 11.30, la sediul Politiei Romane, unde au perchezitionat birourile Directiei Cazier Judiciar, Statistica si Evidenta Operativa. Cei vizati de anchetatori au fost Daniela Floarea Iordache, chiar secretara directorului de la Caziere Judiciare, si Nicolae Campeanu, agent de la Compartimentul Paza si Control Acces, care intermediau, contra cost, obtinerea cazierelor judiciare. Au fost verificate mai multe computere, registrele cu evidenta cazierelor judiciare si a fost confiscata o agenda telefonica. Potrivit surselor judiciare, Nicolae Campeanu si Daniela Iordache eliberau cazierele judiciare solicitate de membrii retelei in mai putin de doua ore. Tot ieri, anchetatorii au efectuat perchezitii la domiciliile membrilor gruparii, care au fost retinuti. Acestia sunt: Ionel Ene, considerat capul afacerii, Alexandru Crijanovschi, Jean Istudor Baldovin, Markoo Istudor Baldovin, Paul Mihail Tudor, Aurel Stefan, zis „Libelula”, si Constantin Dinca, zis „Butelie”, fost subofiter la Sectia 1 Politie din Capitala. Impotriva acestora s-a inceput urmarirea penala, pentru trafic de influenta. Acasa la Daniela Iordache politistii au gasit chiar si formulare de cazier in alb.

Monitorizati de politisti inca din luna mai

DGA a inceput filarea membrilor gruparii conduse de Ene inca din mai a.c. Politistii au primit informatii potrivit carora mai multi indivizi, care-si fac veacul in zona Consulatului Spaniei, intermediaza obtinerea vizelor de munca pentru Spania. Cei interesati plateau sume cuprinse in 200 si 300 de euro si nu mai erau nevoiti sa stea zile intregi la cozile de la Consulat. Pentru ca solicitantii de vize aveau nevoie si de caziere judiciare, in retea au fost cooptati Iordache si Campeanu. Totul mergea ca pe roate, Ionel Ene atragandu-si si complicitatea unui angajat al reprezentantei diplomatice. Ofiterii DGA au strans probe timp de sase luni, filmandu-i pe membrii retelei in timp ce racolau clientii din fata consulatului sau cand intermediau obtinerea rapida a cazierelor. Modul de lucru era foarte operativ. Potrivit DGA, dupa ce persoana intra in contact cu intermediarul, acesta trimitea prin telefon datele sale de stare civila, care ajungeau imediat la politistii de la Cazier. In unele cazuri, beneficiarul nici nu mai venea la Bucuresti pentru a se intalni cu intermediarul, documentele in original (pasaport si carte de identitate), precum si suma de bani convenita fiind trimise prin firmele de curierat rapid. Ulterior, documentele obtinute de la ambasada erau trimise inapoi beneficiarilor. Grupul era foarte bine organizat, unii dintre ei ocupandu-se cu racolarea potentialilor clienti, altii cu „aranjarea” dosarelor si depunerea lor la ambasada, iar alti membri cu intermedierea obtinerii cazierelor. De asemenea, reteaua se mai folosea de serviciile Rodicai Grigorescu, angajata unei firme de traduceri, din strada Atena nr. 6, si Gabrielei Gaina, care se ocupa cu legalizarea actelor clientilor.

Fost om al legii, implicat in intermedierea vizelor

Unul dintre membrii gruparii, Constantin Dinca, se ocupa cu intermedierea vizelor de munca de la Consulatul Spaniei inca de pe vremea cand lucra ca agent principal de politie la Sectia 1. El a fost monitorizat, in 2004 si 2005, de o alta structura a MAI. Potrivit unei note informative, „Butelie”, in timpul orelor de serviciu si echipat in uniforma de serviciu, mergea la Consulat, unde-si racola clientii. El era in legatura cu un angajat al reprezentantei diplomatice, pe nume „Gabi”. Filajul a continuat si in 2005, Dinca fiind observat de nenumarate ori in zona Consulatului Spaniei. Imbracat in uniforma de politist, acesta rezumandu-se doar la coordonarea si protectia unor lideri ai grupurilor de intermediari. La 31 decembrie 2005, Constantin Dinca a iesit din Politie, dedicandu-se numai activitatii de intermediere a obtinerii vizelor de munca. Dupa infiintarea DGA, toate notele informative care-l priveau pe fostul politist au fost preluate de ofiterii noii structuri, care au continuat ancheta. Dupa ce toate probele au fost puse cap la cap, politistii au contactat o parte din cei care au beneficiat de serviciile retelei. De voie, de nevoie, 19 dintre acestia au formulat autodenunturi, scapand astfel de acuzatii.

Seful Directiei Cazier Judiciar, demis

Ministrul de Interne, Vasile Blaga, si seful Politiei Romane, chestorul principal Dan Valentin Fatuloiu, au fost informati din timp despre cele constatate la Directia de Caziere Judiciare, cei doi oficiali dand mana libera anchetatorilor DGA, pentru verificari. Dupa anihilarea retelei, Dan Valentin Fatuloiu a luat masuri radicale. Primul sanctionat a fost chiar directorul Directiei Cazier Judicar, Statistica si Evidenta Operativa, din IGPR, chestorul Dorin Mihaiasa, care a fost demis din functie. In plus, Valentin Fatuloiu a sesizat si Consiliul Superior de Disciplina, pentru cercetarea chestorului. In aceasta ancheta, DGA a colaborat cu IGPR, Serviciul Politiei pentru Interventie Rapida si Parchetul Tribunalului Bucuresti.

Cele mai citite

România cade pe locul 17 în piața auto europeană a mașinilor electrice după reducerea subvențiilor

Eliminarea primei de 10.000 de euro din programul Rabla Plus a dus la o scădere drastică a vânzărilor de mașini electrice în România, care...

ONG-urile cer politicienilor să protejeze facilitățile fiscale: „Ne temem pentru viitor”

Organizațiile non-profit din România au lansat un apel către clasa politică, solicitând o poziție publică și transparentă cu privire la legislația care sprijină sectorul...

Lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă li s-a ridicat controlul judiciar. Unde pot călători cei trei

Curtea de Apel București a acceptat scoaterea de sub control judiciar a lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă. Aceștia au dreptul să...
Ultima oră
Pe aceeași temă