3 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăSpecialREŢEAUA BANCHERILOR. Negriţoiu: Cazul a fost mediatizat EXAGERAT faţă de alte incidente...

REŢEAUA BANCHERILOR. Negriţoiu: Cazul a fost mediatizat EXAGERAT faţă de alte incidente din trecut

Mişu Negriţoiu, chairman al ING Bank România, apreciază că ancheta DIICOT privind fraudele bancare în valoare de 22 milioane euro a fost mediatizată exagerat, faţă de alte evenimente similare petrecute în urmă cu câţiva ani, în special pe segmentul creditului de consum, mai puţin expuse în presă, potrivit Mediafax.

Întrebat de jurnalişti după o conferinţă de presă ce impact are acest dosar asupra sistemului bancar, Negriţoiu a declarat că sunt fraude marginale atât în volumul creditelor neperformante, cât şi în activitatea bancară.

Citeşte şi DOSARUL FRAUDELOR BANCARE. Cum lucra fostul şef al Poliţiei pentru reţeaua bancherilor

„Cred că s-a făcut mai mult zgomot pe aceste fraude decât de obicei, nu sunt nici primele, nu vor fi nici ultimele. Au fost fraude cu ani în urmă, mai ales la creditele de consum, care au fost mai puţin mediatizate, dar care au fost instrumentate instituţional. Eu cred că e o problemă pur a instituţiilor juridice şi nu cred că va avea un impact, decât emoţional. De aceea mi se pare că publicitatea care s-a făcut acestor fraude este exagerată”, a afirmat Negriţoiu.

Alexandru Claudiu Cercel-Duca, vicepreşedinte al Băncii Române de Dezvoltare (BRD), Florian Dragoş Diaconescu, fost general al Direcţiei de Informaţii Externe (DIE) şi Daniel Ruse, un personaj al lumii interlope din Olteniţa, sunt cercetaţi, alături de alte 45 de persoane, pentru implicare în obţinerea unor finanţări, în baza unor documente falsificate, din partea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, pentru proiecte de achiziţii utilaje, prin intermediul unor firme controlate de liderii grupării, potrivit Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

Activitatea infracţională a fost sprijinită, susţin procurorii, de către învinuiţii Aurel Şaramet, având calitatea de director al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Alexandru Claudiu Cercel-Duca, vicepreşedinte BRD, Mihai Grigoroiu, Cătălin Ionuţ Roşu şi Andrei Atanasiu, toţi trei angajaţi în cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, şi Florian Dragoş Diaconescu, fost general DIE.

Prejudiciul este estimat la 22 milioane euro.

Procurorii au cerut arestarea preventivă a 33 de persoane, iar judecătorii au emis 17 mandate de încarcerare, printre cei ajunşi în detenţie numărându-se liderul grupării infracţionale, Daniel Ruse, Stan Mihai, fratele acestuia, Toma Mihai, şi Dragoş Diaconescu, potrivit unor surse judiciare.

Vicepreşedintele BRD Claudiu Cercel-Duca şi directorul suspendat al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Aurel Şaramet sunt cercetaţi în stare de libertate.

Ancheta DIICOT vizează 0,28% din numărul de sucursale bancare, eventualul prejudiciu echivalează cu 0,04% din creditul neguvernametal, iar faptele verificate par „un fenomen exterior sistemului bancar”, susţine Asociaţia Română a Băncilor, punct de vedere exprimat anterior şi de guvernatorul BNR.

Cele mai citite

Partidul bulgar „Renașterea” cere alipirea Macedoniei și sudului Basarabiei la Bulgaria

Partidul extremist „Renașterea”, din Bulgaria, a scris joi, pe pagina de Facebook, un comentariu referitor la revendicări teritoriale. Pornind de la declarațiile recente ale...

Tanczos Barna: ANAF investighează modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului la preşedinţie Călin Georgescu

Ministrul Finanţelor Publice, Tanczos Barna, a declarat, joi seară, că ANAF, alături de organele judiciare, investighează modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului...

Zelenski vrea trupe occidentale în Ucraina pentru „forţarea Rusiei la pace”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat joi că o eventuală desfăşurare de trupe occidentale în Ucraina ar ajuta la "forţarea Rusiei la pace" şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă