„Restrictiile pe piata muncii pentru romani si bulgari, spre deosebire de politica usilor deschise pentru statele care au aderat in 2004, au reprezentat un fel de dus rece pentru noi”, a declarat ministrul de Externe roman, Mihai-Razvan Ungureanu, intr-un interviu acordat agentiei Reuters.
Romania si Bulgaria sunt „victime colaterale” ale consecintelor deschiderii fata de statele care au aderat la UE in 2004, cand „in loc de 50.000 de (imigranti in Marea Britanie) au fost sute de mii”, fapt care a determinat guvernul de la Londra „sa abordeze subiectul mai dur (…) prin incercarea de a reduce o presupusa invazie a muncitorilor romani si bulgari”, a apreciat Ungureanu.
Ministrul a mai declarat ca se simte „nelinistit” din cauza a ceea ce a numit decizia politica a Marii Britanii de a restrictiona numarul muncitorilor romani necalificati la numai 20.000: „Este dificil sa explici acest lucru in termeni politici, in tara”. „Pe de alta parte, tind sa spun ca este o problema minora, un detaliu care nu va eroda natura parteneriatului nostru, deoarece nu vreau sa gandesc in termeni catastrofali”, a afirmat seful diplomatiei romane, adaugand ca spera ca restrictiile sa fie revizuite dupa un an, cand este prevazuta o analiza a acestor prevederi si a consecintelor lor in Marea Britanie.
Mihai-Razvan Ungureanu a mai declarat ca o parte a responsabilitatii pentru decizia nefavorabila Romaniei si Bulgariei luata la Londra revine tabloidelor britanice: „Tonul unor articole a fost clar peiorativ. Imi imaginez ca acestea au creat un fel de opinie care, in final, a reusit sa se intipareasca in decizia politica si sa serveasca drept un fel de motivatie de fond pentru decizia politica”.
Spania ne „inchide poarta” pana in 2009
Spania intentioneaza sa limiteze accesul romanilor si bulgarilor pe piata muncii timp de doi ani dupa aderare, asa cum a procedat si in cazul statelor care au devenit membre ale UE in 2004, a declarat ministrul spaniol de Externe, Miguel Angel Moratinos. Madridul „a avut o politica foarte clara. Pentru primul val de extindere, am avut restrictii timp de doi ani si apoi le-am ridicat in mod normal si natural, pentru a permite libera circulatie”, a explicat oficialul spaniol. Spania este principala destinatie europeana a imigrantilor si, cu tot afluxul mare de imigranti din estul Europei, somajul in aceasta tara a atins cel mai scazut nivel din ultimii 27 de ani.