Departe de a recicla selectiv, Banatul Montan riscă să devină un munte de gunoaie. Chiar dacă copiii învaţă la şcoală să selecteze gunoiul nu există nici un loc unde gunoiul menajer să se colecteze selectiv.
În toate ţările civilizate gunoiul menajer este colectat selectiv, adică sunt locuri speciale de colectare pentru plastic, hârtie, sticlă şi nemetale. Mai puţin în România, care deşi este stat membru al Uniunii Europene, încă se mai chinuie să-şi rezolve problema colectării deşeurilor. Cele mai multe gropi de gunoi din România au fost închise odată cu aderarea la spaţiul european, iar cele care încă mai sunt funcţionale, trebuie închise şi ecologizate din vara aceasta.
Haldele, închise sau în curs de închidere
În Caraş Severin au fost deja închise haldele de gunoi de la Reşiţa, Oraviţa, Moldova Nouă şi Caransebeş, iar din iulie 2011 vor fi închise şi cele din Oţelul Roşu, Anina şi Bocşa, aşa că tot judeţul Caraş Severin va mai rămâne doar cu groapa ecologică de la Băile Herculane, care nu are nici pe departe capacitatea necesară să colecteze deşeurile din tot judeţul.
Aşa că, până să ajungă să colecteze selectiv, sau cel puţin dual, adică gunoi reciclabil şi gunoi menajer, bănăţenii trebuie mai întâi să rezolve problema aruncării gunoiului.
„Cei mai năuciţi sunt copiii, care la şcoală sunt învăţaţi să colecteze selectiv, dar acasă nu pot pune în aplicare ceea ce asimilează la şcoală, pentru că nu au unde. Cel puţin nu deceniul acesta…”, spun ecologiştii.