14.7 C
București
duminică, 25 februarie 2024
AcasăSpecialRepublicanii câştigă majoritatea în Camera Reprezentanţilor dar nu şi în Senat

Republicanii câştigă majoritatea în Camera Reprezentanţilor dar nu şi în Senat

Adversarii republicani ai preşedintelui american, Barack Obama, au câştigat, marţi, majoritatea în Camera Reprezentanţilor, în timp ce aliaţii democraţi ai acestuia au reuşit să păstreze controlul Senatului, relatează AFP, citata de Mediafax.

Primele rezultate anunţate marţi seara de posturile americane de televiziune au confirmat previziunile sondajelor, respectiv o înfrângere dură pentru democraţi, având ca principală cauză situaţia economică dificilă şi rata şomajului foarte ridicată.

Opoziţia a înregistrat o victorie istorică, obţinând cel puţin 60 de locuri în Camera Reprezentanţilor, potrivit primelor estimări, cu mult peste cele 39 de mandate de care aveau nevoie pentru a câştiga majoritatea.

Republicanii, care s-au opus constant programului de reforme al preşedintelui Obama în ultimii doi ani, îl vor constrânge pe acesta să lase deoparte planurile privind energia şi schimbările climatice, imigraţia sau educaţia.

Fără un compromis cu republicanii, aceste subiecte vor fi sugrumate din faşă în Congres.

“Sperăm că preşedintele Obama va respecta de acum voinţa poporului, va modifica politica şi va face schimbările pe care (americanii) le cer”, a declarat republicanul John Boehner, care urmează să fie ales la conducerea majorităţii Camerei Reprezentanţilor.

Boehner îi va succeda democratei Nancy Pelosi, principalul agent al programului legislativ al preşedintelui Barack Obama, care a ocupat acest post timp de patru ani.

Casa Albă a reacţionat în cursul nopţii într-un comunicat, afirmând că Obama vrea să găsească “un teren de înţelegere” cu liderii republicani, afirmând că este “nerăbdător să lucreze cu ei”.

În Senat, republicanii ar fi trebuit să obţină zece mandate pentru a câştiga majoritatea de la democraţi.

Dar acest obiectiv nu a fost atins din cauza victoriilor decisive înregistrate de democraţi în West Virginia (est), graţie lui Joe Manchin, în California (vest) şi mai ales în Nevada, unde liderul majorităţii din Senat, Harry Reid, şi-a păstrat mandatul, foarte disputat până în ultimul moment de candidata mişcării Tea Party, Sharron Angle.

Scrutinul dovedeşte totuşi o orientare către dreapta a electoratului, mai ales în rândul partidului republican, unde cel puţin doi candidaţi din rândul mişcării ultraconservatoare Tea Party ar urma să intre în Senat.

În speranţa limitării victoriei republicane, preşedintele Obama şi-a petrecut ziua acordând interviuri posturilor de radio locale de la nord la sud, până la închiderea primelor birouri de vot. El s-a străduit să îşi convingă susţinătorii să meargă la vot, dar fără a reuşi să mai mobilizeze categoriile care i-au adus victoria în 2008, respectiv afroamericanii, tinerii, femeile şi hispanicii.

De altfel, în noua sa componenţă, Senatul nu va avea niciun membru afroamerican.

Democraţii au înregistrat o înfrângere simbolică chiar în Illinois (nord), unde au pierdut fostul loc de senator al lui Barack Obama.

În California, democraţii au obţinut totuşi o consolare importantă, prin victoria lui Jerry Brown, ales în funcţia de guvernator, în locul republicanului Arnold Schwarzenegger.

Într-un alt referendum foarte aşteptat, alegătorii din acest stat au respins legalizarea canabisului cu 57 la sută din voturi împotrivă şi 43 la sută pentru.

În total, americanii îşi vor reînnoi cele 435 de mandate din Camera Reprezentanţilor, precum şi 37 de posturi de senator din totalul de 100 şi 37 de funcţii de guvernator din totalul de 50.

Obama va susţine o conferinţă de presă miercuri, la ora 17.00 GMT (19.00 ora României), pentru a vorbi despre consecinţele scrutinului.

Cele mai citite

Diana Șoșoacă a convocat forul de conducere al partidului SOS

Lucrurile par a scăpa de sub control în partidului SOS, condus cu mână de fier de Diana Șoșoacă! Liderul partidului a convocat de...

Fiul unui director din Consiliul Județean Buzău, mort într-un accident rutier

Un tânăr din Buzău, fiul unui director din Consiliul Județean, a murit cu câteva ore înainte să împlinească vârsta de 24 de ani!...

Preţurile produselor agricole au scăzut cu 13,36%, potrivit INS

Preţurile produselor agricole au scăzut în ultima lună a anului 2023 cu 13,36% raportat la decembrie 2022, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de...
Ultima oră
Pe aceeași temă