6.2 C
București
vineri, 24 ianuarie 2025
AcasăPoliticăRepublica Moldova face cu ochiul către România, dar vinde doar iluzii

Republica Moldova face cu ochiul către România, dar vinde doar iluzii

Republica Moldova și România trebuie să facă în aşa fel încât parteneriatul strategic dintre ele să devină ireversibil, a declarat, marţi, ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Victor Chirilă, potrivit agerpres.ro.

Diplomatul susţine că atât autorităţile de la Bucureşti, cât şi cele de la Chişinău trebuie să profite de contextul regional şi să aplice în detaliu prevederile parteneriatului strategic dintre cele două state.

„ Provocări sunt multe, dacă ne gândim şi la contextul regional, care nu este deloc îmbucurător, dar acest lucru, dimpotrivă, trebuie să ne mobilizeze şi mai mult pentru a profita de unică oportunitate pe care o avem astăzi şi la Chişinău, şi la Bucureşti, având în vedere că avem şi aici o majoritate solidă, şi la Chişinău o majoritate pro-europeană solidă, astfel încât să fructificăm la maxim această fereastră de oportunitate şi să dăm esenţă reală în parteneriatul nostru strategic pe proiecte concrete, de inter-conectare, de apropiere, de creare a fronturilor economice, comerciale, infrastructurale, lingvistice şi culturale unice dintre ţările noastre. Acesta este cel mai important lucru, să facem ca parteneriatul strategic să devină ireversibil. Aşa cum am spus-o şi astăzi la întâlnirea cu domnul preşedinte Iohannis, parteneriatul nostru strategic a devenit sinonim cu integrarea noastră europeană”, a afirmat Chirilă.

Declaraţiile şefului diplomaţiei Republicii Moldova în România survin la scurt timp după întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis, căruia i-a prezentat scrisorile de acreditare.

Organizarea unei şedinţe comune a Guvernelor României şi Republicii Moldova reprezintă prioritatea zero a diplomaţiilor acestor state, a mai declarat, marţi,  ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Victor Chirilă.

Potrivit acestuia, şedinţa comună a Executivelor celor două ţări va avea loc, „foarte curând”, la Chişinău.

„Prioritatea zero, pe termen scurt, este să organizăm şedinţa comună a celor două Guverne. Ambasada, desigur, va avea şi ea un rol important în această organizare şi ne dorim foarte mult ca această şedinţă comună, care va fi foarte curând, să se soldeze cu rezultate concrete, importante, în semnarea mai multor acorduri esenţiale pentru parteneriatul nostru strategic, în primul rând cu semnarea Acordului de asistenţă tehnică nerambursabilă. (…) Această şedinţă este esenţială pentru felul cum va evolua parteneriatul nostru strategic”, a afirmat Chirilă, conform agerpres.ro.

Ultimele declarații de la București vin în contextul în care Maia Sandu spunea că a scos Republica Moldova din izolare, însă, prof. univ. Dan Dungaciu, director al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu” al Academiei Române (ISPRI) are cu totul altă părere.
Potrivit lui Dungaciu, ”Republica Moldova este jucată în acest moment și joacă în cu totul alt registru decât joacă Ucraina în relație cu Federația Rusă.
Republica Moldova nu este contondentă, Republica Moldova a ales să fie calmă în decizie, iar toate acuzațiile pe care le face la adresa Rusiei sunt la nivel de birou de presă al Ministerului de Externe. Este cel mai de jos nivel de comunicare care poate exista la un Minister de Externe.”

Republica Moldova are o cu totul altă abordare când e vorba de lucruri concrete ce vizează România


Republica Moldova joacă altfel și în relația cu România:
„ Moldova este foarte atentă și cu România. S-a văzut foarte clar – licitația pentru conexiunile electrice dintre Vulcănești și Chișinău, câștigate de o companie din India. Adică o licitație începută de Dodon? Iar cinismul semnării contractului cu Gazprom, pentru ca mai apoi să vorbim despre depozitarea gazului în România? Vorbim despre atmosfera de la Chișinău.”
Dan Dungaciu afirmă și că în domeniul achiziției energiei electrice sunt probleme.
„ Să nu ne facem diferite iluzii. Eu cred că și acolo suntem cu doi pași în urmă. Să-ți spună un ministru că pe energie, ca să nu depindem foarte mult de Cuciurgan, centrala din Transnistria, luăm 70 % din Transnistria, dar vom cumpăra curent electric și 30% de la ucraineni! Dar de ce să nu cumpărați de la București – 30%, de la noi, și 70% de la ruși? Pur și simplu, am fost scoși”, declară Dan Dungaciu în emisiunea ,,InSecuritate”.

”Era bine cum se spunea în basme – ferește-te de omul Spân”, spune moderatorul, potrivit timpul.md.


O companie din India a câștigat licitația de construcție a liniei electrice aeriene de 400 kV de transport a energiei electrice pe direcția Vulcănești – Chișinău. Anunțul a fost făcut de vicepremierul Andrei Spînu, acum două luni.


Documentul a fost semnat între Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE) și compania indiană KEC International, desemnată câștigătoare a licitației internaționale.
„Este un proiect important pentru asigurarea securității energetice a țării noastre”, a mai spus Spînu.
Politica Republicii Moldova este una în care declară că vrea alături de România, pentru a ajunge în Europa, dar în fapt nu se poate rupe de vechile linii directoare ale Chișinăului, dependente de spațiul ex-sovietic.

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă