33.4 C
București
duminică, 23 iunie 2024
AcasăSpecialR. Moldova: Guvernul Sturza NU a fost votat, din lipsă de cvorum

R. Moldova: Guvernul Sturza NU a fost votat, din lipsă de cvorum

UPDATE 14.23: Ședința specială a Parlamentului, în care Guvernul Sturza urma să fie votat, a eșuat, după ce, din cei 101 deputați, s-au prezentat doar 47, transmite Unimedia. 

—-

Echipa guvernamentală a premierului desemnat Ion Sturza ar putea fi votată luni, la prânz, într-o sesiune specială a Parlamentului Republicii Moldova, potrivit Timpul, citat de Agerpres.

Ion Sturza și-a prezentat duminică echipa guvernamentală și programul de guvernare pentru anii 2016-2018 în cadrul unui eveniment organizat la Palatul Republicii. Viitorul guvern își propune în primul rând negocierea unui acord de colaborare cu FMI fără de care Republica Moldova nu poate beneficia de sprijin extern, reformarea fiscalității, inclusiv prin reducerea poverii fiscale asupra mediului de afaceri și crearea unui impozit de lux pentru persoanele fizice cu venituri mari, precum și diversificarea căilor și surselor de aprovizionare cu gaze naturale și electricitate, potrivit Radio Chișinău.

De asemenea, cabinetul Sturza își dorește o colaborare eficientă cu Direcția Națională Anticorupție din România și pe termen mediu obținerea pentru Republica Moldova a statutului de țară candidată la aderarea la UE, conform aceluiași post de radio.

Cei 18 membri ai viitorului guvern au semnat și o declarație pe proprie răspundere privind întrunirea criteriilor de integritate. Ion Sturza a declarat că semnarea declarației de integritate, al cărei text a fost elaborat de reprezentanții societății civile, nu este o invenție ci o practică internațională care va spori responsabilitatea guvernării.

Potrivit premierului desemnat, la bază formării echipei guvernamentale care a avut loc în premieră pentru istoria Republicii Moldova fără participarea partidelor politice au stat trei principii: patriotism, integritate și profesionalism.

Citeşte şi: Priorităţile noului Guvern al R. Moldova. Ce şanse are să treacă în Parlament Executivul

Deocamdată, cabinetul propus de Ion Sturza se poate baza pe ceva mai mult de 30 de voturi din partea grupurilor parlamentare ale Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) și Partidul Liberal (PL), dar care sunt insuficiente pentru a obține votul de învestitură. Democrații și foștii deputați comuniști care au creat Platforma Social-Democrată au dat de înțeles că nu vor vota noul guvern, iar socialiștii au anunțat că nici nu se vor prezenta la ședința de luni, ei optând pentru dizolvarea parlamentului și organizarea de alegeri anticipate.

Dacă guvernul nu este votat până la 29 ianuarie, președintele Nicolae Timofti este obligat să dizolve parlamentul și să anunțe alegeri anticipate. Precedentul cabinet de miniștri — condus de premierul liberal-democrat Valeriu Streleț — a fost demis la 29 octombrie în urma unei moțiuni de cenzură, votată de opoziția de stângă prorusă și Partidul Democrat, din coaliția de guvernare.

 

 

Cele mai citite

Asistentul unui ministru din Marea Britanie numește planul privind migranții în Rwanda drept „prostie” într-o înregistrare audio scursă

Ministrul de interne din Marea Britanie a apărat, duminică, 23 iunie 2024, un asistent parlamentar care a numit planul guvernului de a deporta migranții...

Asistentul unui ministru din Marea Britanie numește planul privind migranții în Rwanda drept „prostie” într-o înregistrare audio scursă

Ministrul de interne din Marea Britanie a apărat, duminică, 23 iunie 2024, un asistent parlamentar care a numit planul guvernului de a deporta migranții...

Atac cu rachete al Ucrainei asupra Crimeei ucide 2 persoane și rănește 22: guvernatorul numit de Moscova

Un atac cu rachete al Ucrainei asupra Sevastopolului, pe peninsula Crimeea anexată de Rusia, a ucis duminică, 23 iunie 2024, două persoane, inclusiv un...
Ultima oră
Pe aceeași temă