12.2 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialRepublica Moldova: Deschiderea oficiului NATO la Chișinău, amânată din nou

Republica Moldova: Deschiderea oficiului NATO la Chișinău, amânată din nou

Deschiderea Oficiului de legătură al NATO la Chișinău a fost amânată din nou și nu se știe când va fi inaugurat. Acesta urma să fie deschis în luna martie, după care data a fost amânată pentru lunile iunie-iulie, dar surse din cadrul Ministerului de Externe al Republicii Moldova au declarat marți seara pentru Radio Chișinău via Agerpres, că inaugurarea oficiului va fi amânată cu câteva luni.

Motivul oficial invocat de autoritățile moldovene este faptul că imobilul care ar urma să găzduiască oficiul NATO se află încă în reparații. Pe de alta parte, experții nu exclud că amânarea se face intenționat pentru a nu inflama și mai mult spiritele, mai ales că președintele Igor Dodon și socialiștii proruși se opun deschiderii oficiului NATO în Republica Moldova.

Despre deschiderea unui oficiu de legătură al NATO la Chișinău se discută din 2015, dar abia la sfârșitul anului 2016 a fost semnat un acord în acest sens. Potrivit guvernului, deschiderea Oficiului va facilita, susține și extinde participarea Republicii Moldova la toate activitățile de cooperare cu NATO în diferite programe.

Deși biroul va avea un statut strict civil, subiectul a provocat dezbateri aprinse în decembrie anul trecut în parlament. Analistul politic Nicolae Negru consideră că aceste amânări au mai degrabă un subtext politic.

În opinia sa, noua amânare ar fi o concesie făcută de guvern lui Igor Dodon, în contextul discuțiilor despre modificarea sistemului electoral. "Eu cred că la mijloc este un motiv politic. Cred că motivul adevărat este dependența Partidului Democrat (de guvernare) de Partidul Socialist în legătură cu schimbarea sistemului electoral și cred că Dodon profită de faptul acesta și exercită anumite presiuni", a declarat Nicolae Negru pentru Radio Chișinău.

Acordul privind deschiderea Oficiului de legătură al NATO la Chișinău a fost semnat de premierul Pavel Filip și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la 29 noiembrie 2016 la Bruxelles. Zece zile mai târziu, parlamentul a ratificat acordul care a fost promulgat de fostul președinte Nicolae Timofti, însă Igor Dodon a declarat în mai multe rânduri că se va opune pe toate căile deschiderii Oficiului NATO la Chișinău.

De altfel, Dodon a retras marți prin decret proiectul Strategiei securității naționale și a Planului de acțiuni pentru implementarea acestuia, elaborate în perioada mandatului lui Nicolae Timofti. El a dispus crearea unei comisii care sa elaboreze o nouă Strategie a securității naționale a Republicii Moldova.

Cele mai citite

România va primi gaze din Qatar, ca alternativă la gazele din Azerbaidjan

România va primi gaz natural lichefiat din Qatar, ca alternativă la producția autohtonă și la gazele pe care România le va primi din Azerbaidjan. Acest...

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...

FOTO. Cort al AUR, demolat în Sectorul 3! Mihai Enache acuză: „Coaliția terorii PSD-PNL continuă abuzurile la adresa noastră”

Mihai Enache, candidatul partidului AUR la Primăria Capitalei, acuză Primăria Sectorului 3, condusă de către social-democratul Robert Negoiţă, că a demolat și confiscat un...
Ultima oră
Pe aceeași temă