2 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSpecialRepublica mafioasa

Republica mafioasa

S-a vorbit mult in ultimele saptamani despre conjuratia mai multor escroci – o parte erau functionari ai Primariei Sectorului 5 al Capitalei – care, sub acoperamantul unui "ajutor social" pe care pretindeau ca-l vor putea mijloci, puneau mana pe actele de proprietate ale unor cetateni in varsta, pentru a-i deposeda de apartamentele lor si a-i lasa pe acesti oameni, cu posibilitati materiale din start modeste, cu nimic. Este greu de imaginat o escrocherie mai monstruoasa, mai lasa, mai abjecta. si totusi ea s-a produs in mai sus amintitul sector… si s-a spus ca de fapt ce s-a vazut ar fi numai varful aisbergului.

M-am mirat ca s-a remarcat prea putin cu acest prilej urmatoarea circumstanta, pe care multi au si vazut-o la principalele posturi de televiziune. Era vorba de un cetatean in varsta, un barbat care traia singur si caruia de asemenea i se furase, printr-o tranzactie abuziva, apartamentul in care locuia. El insa, dupa cum povestea, reusise sa-si recapete proprietatea, si nu printr-o procedura judiciara, ci datorita unei protectii speciale: intervenise Nutu Camataru, al carui var se dovedise a fi, providential, napastuitul batran. Trebuie amintit ca binecunoscutul infractor Camataru, sef de banda si de clan, se gaseste in inchisoare (unde lupta, chiar in aceste zile si cu mari sanse de succes, pentru liberarea lui conditionata), iar daca interventia lui pentru a-si scapa varul de la calvar s-a produs, acest lucru nu se poate explica decat prin faptul ca isi conduce "imperiul" de la distanta si prin zidurile puscariei, asa cum fac multi mari infractori cand sunt inchisi.

Am mai aratat si cu alte prilejuri ca doar cu bunavointa putem vorbi azi de existenta unui stat roman in adevaratul inteles al cuvantului. Cand este vorba de protectia personala a conducatorilor Romaniei, statul functioneaza impecabil: dirijarea circulatiei la trecerea delegatiilor oficiale, paza cladirilor si palatelor guvernamentale, vizitele politicienilor straini etc. sunt organizate cu cea mai mare corectitudine si astfel se explica si satisfactia care a urmat Summitului NATO din aceasta primavara. Dar, cand vine vorba despre alte functii ale statului, constatam ca sistemul functioneaza cu rateuri. Dosarele dlor A. Nastase si Miron Mitrea ilustreaza aceste disfunctii. Unul dintre principiile de baza ale oricarei democratii (un principiu atat de vechi si de fundamental incat trebuie considerat o dogma) este separarea puterilor in stat. Puterea legislativa (Parlamentul) nu trebuie sa influenteze puterea judecatoreasca si cu atat mai putin sa i se substituie. In ceea ce-i priveste pe ministri sau pe fostii ministri, ei pot fi trimisi in judecata numai de catre presedintele Romaniei sau de catre Camere; iar judecarea lor se face numai de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie.

In mod normal si legal, este tocmai rolul Parchetului (in speta al acelei instante specializate a Parchetului care este Directia Nationala Anticoruptie) sa se pronunte asupra trimiterii sau nu in judecata a unui demnitar, fost sau actual. Dandu-si sau nu aprobarea pentru trimiterea in judecata, Parlamentul se substituie justitiei, lucru perfect in contradictie cu principiul separarii puterilor in stat, si calca in picioare autoritatea, demonstrand si pe aceasta cale slabiciunea statului roman.
Importanta nu este decizia finala a Parlamentului, ci faptul ca acesta a ajuns sa se pronunte pe o problema tinand de organele de ancheta. Daca dl Adrian Nastase sustine ca este victima unei persecutii din partea presedintelui Romaniei, atunci acest pretext va putea fi invocat oricand – si peste un an, si peste zece – si de catre oricine; ca urmare, nici un demnitar nu va mai putea fi judecat sau va fi judecat numai daca Parlamentul ii este potrivnic.

 

Sa luam si un al treilea exemplu, arestarea saptamana trecuta a gangsterului Sile Pietroi si a "locotenentilor" sai. A fost o operatie complicata, implicand interventia unor forte importante ale Serviciului Roman de Informatii. Prezentati a doua zi unui judecator bucurestean care urma sa se pronunte asupra retinerii timp de 29 de zile, infractorii au fost pusi in libertate. S-a putut vedea, la TV, cum Sile Pietroi parasea tribunalul in luxoasa lui limuzina cu sofer. Ca au jucat amenintarile asupra magistratei, ca a fost vorba de interventii la nivel inalt sau de coruptie, aproape ca nu-l intereseaza pe cetatean. Singurul lucru care s-a vazut a fost ca eforturile prelungite ale Procuraturii si SRI au fost nimicite intr-o singura clipa.

Din aceste exemple se poate vedea ca "separarea" puterilor in stat este inteleasa anapoda, mai ales ca o succesiune de strambe pe care aceste puteri si le fac intre ele. Atat cat exista, autoritatile statului isi petrec timpul sabotandu-se unele pe altele.

Stimati concetateni! Daca vi se fura masina, apartamentul sau locul de la cimitir, cercetati arborele dvs. genealogic inainte de a va adresa organelor judiciare! Poate ca sunteti veri cu Nutu Camataru sau cu Sile Pietroi. Ei v-ar putea ajuta. Daca nu puteti stabili astfel de legaturi de rudenie, urmati calea oficiala. Cine stie, s-ar putea sa vi se faca dreptate.

Cele mai citite

Plăți duble pentru 200.000 de pensionari în decembrie

Casa Națională de Pensii Publice estimează că sunt sute de mii de dosare restante, la nivel național Aproximativ 200.000 de pensionari din România vor primi...

4 avantaje ale biostimulatorului Amalgerol Essence în agricultură

În lumea dinamică a agriculturii moderne, unde fiecare decizie contează, biostimulatorii devin aliați de încredere în optimizarea producției. Printre aceste produse inovatoare, Amalgerol Essence...

Kickboxing pentru copii: beneficii, riscuri și alte sfaturi utile 

Kickboxul este un sport de contact care îmbină tehnici din box și karate. A luat naștere în anii ’60, în Japonia și Statele...
Ultima oră
Pe aceeași temă