-2 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăLifestyleFoodPanica, primul semn dat de democratie

Panica, primul semn dat de democratie

» Revolutia din 1989 s-a bazat pe cea mai ampla operatiune de manipulare in masa din Romania. Zvonurile lansate incepand cu 22 decembrie au anesteziat o tara intreaga si au contribuit la ranirea si uciderea unui numar considerabil de oameni, anonimi deveniti ulterior celebri prin apelativul "victimele Revolutiei".

Pentru Lucian Bucurenciu fiecare zi de lucru incepe, fara exceptie, la fel. Isi trage pe el uniforma luata pe inventar de la firma, isi agata la brau bastonul si spray-ul paralizant, apoi fuge in statia autobuzului care il duce la munca. Sibianul, in varsta de 50 de ani, e paznic la una dintre multele societati de profil care au impanzit Romania postdecembrista. Ca atatea alte milioane de concetateni, domnul Bucurenciu a invatat sa se adapteze rapid si sa se obisnuiasca cu gandul ca schimbarea unui loc de munca cu altul nu e mai putin obisnuita decat rutina cu care isi incepe el insusi ziua. Daca in prezent e paznic, in urma cu fix 20 de ani, in decembrie 1989, sibianul era ospatar la Hotelul Continental, una dintre cladirile orasului care au incasat cele mai multe proiectile la Revolutie. A scapat totusi de glont, dar avut ghinionul sa cada de doua ori victima dezinformarii care se instalase in Sibiu. Pe de o parte, a fost arestat abuziv pe motiv de terorism, pe de alta, s-a "dopat" cu zeci de litri de apa minerala, pentru ca zvonurile lansate avertizau ca apa de la robinet fusese otravita… bineinteles, tot de teroristi. "P-aia cu apa otravita am crezut-o si eu, asa ca n-am baut decat apa minerala, ca aveam in magazie la hotel. Era panica, multi credeau ce auzeau si propagau mai departe", isi aminteste barbatul.

In situatia lui Lucian Bucurenciu s-au aflat in decembrie 1989 milioane de romani. Aproape 1.000 de oameni, civili si militari, au fost ucisi in circumstante pentru care alarmele false au jucat rolul lor. O contributie cruciala in cea mai ampla operatiune de manipulare din istoria Romaniei a avut-o Televiziunea Romana. Din studiourile sale, anonimi veniti de pe strada sau VIP-uri ale fostului regim, care se converteau, in direct, in salvatorii Revolutiei romane, lansau cele mai elucubrante scenarii. In fiecare casa televizorul devenise complicele unui exercitiu de dresaj national fara precedent pana la acea ora. Astazi suntem in stare sa vedem ceea ce in decembrie 1989 ne era imposibil: primul semn de democratie romaneasca nu a fost libertatea, ci panica.

Ion Iliescu si "anarhia"
Dupa cum o demonstreaza imaginile pastrate inca, din timpul transmisiilor TVR, semnalul e dat de la cel mai inalt nivel. Dupa capturarea lui Nicolae Ceausescu, fostul tovaras de incredere al dictatorului, viitorul presedinte Ion Iliescu, inspaimanta populatia vehiculand pericolul unui mare haos, despre care "erau semnalari" ca s-ar fi instalat deja pe teritoriul tarii.
"Pericolul cel mare care ne paste acum este ca sa se declanseze anarhie. Deja sunt semnalari ca grupuri de cetateni dezordonati, dezorganizati devasteaza magazine, sparg vitrine. asta nu-i un semn bun pentru schimbarea, pentru transformarile care au loc in tara. (…) Cetatenii sa se autoorganizeze si sa asigure paza bunurilor publice."
 
"Orasul Pitesti poate sa dispara de pe harta"
Studioul ramane acelasi, doar scena si protagonistul se schimba. De aceasta data, la microfon vine Cazimir Ionescu. Acelasi pe care, nu de mult, disidentul Gabriel Andreescu l-a acuzat ca ar incerca sa conspire cu Securitatea, din pozitia sa de membru, propus de PSD, in Colegiul CNSAS. Fidel avertismentului lui Iliescu, fostul vicepresedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Nationala (CPUN) indeamna populatia sa se organizeze "in fiecare oras, in fiecare sat", in grupe de garzi patriotice care sa apere obiectivele industriale si magazinele de acte de furt si vandalism. Ironia face ca, de pe coala pe care-si schitase discursul, Cazimir Ionescu isi atentioneaza telespectatorii sa pastreze maxima vigilenta la actele de diversiune. Are deja vocea ragusita, cand o mana din afara cadrului ii intinde o alta hartie, iar din studio i se sufla ca mesajul trebuie transmis rapid: "Suntem intrerupti de un apel urgent! O coloana blindata motorizata se indreapta spre Pitesti pentru a ocupa punctul atomic, rafinaria, rezervoarele de cianura, barajul de la Curtea de Arges. O data cu ocuparea acestor puncte, orasul Pitesti poate sa dispara complet de pe harta tarii! Cerem Armatei sa intervina! Cerem poporului sa se deplaseze de urgenta, sa intampine… Aviatia sa intervina, toti cei care pot face ceva sa impiedice coloana de blindate care se indreapta spre Pitesti! Ne paste o mare primejdie!".

Jurnalismul 22 decembrie: "Se atrage atentia…"
Pe 22 decembrie, la TVR se perindase un grup consistent de oameni care au contribuit din plin la alarmarea fara temei a populatiei. Fara indoiala insa ca marele animator al starii de spirit care se propaga dinspre Studioul 4 al TVR spre cetatenii anesteziati de televizor a fost Teodor Brates, sef la Departamentul stiri. Om de radio si de televiziune inca din anii ‘50, Brates isi restrange, pe 22 decembrie, vocabularul la cateva cuvinte-cheie: teroristi, asasini, arabi, securisti, apa otravita. Interventiile sale anunta Apocalipsa deja pogorata. De la el poporul afla si de autostrazile subterane ale Capitalei, prin care ar putea misuna nestingheriti criminalii care trag in popor. Iata, asadar, o astfel de mostra: "Ni se semnaleaza ca in buncarul de la Casa Scanteii se ascunde un grup al Ministerului de Interne care refuza sa se predea detasamentului Armatei aflat la fata locului. Se solicita sprijin armat. (…) Se atrage atentia ca si la Palatul Cotroceni se afla un buncar care are legatura cu Sala Palatului, cu Casa Republicii, cu Academia «stefan Gheorghiu» si cu alte unitati. Deci atentie mare!".

Situatia este incinsa in sediul din Dorobanti al Televiziunii Romane. Comentatori obscuri interpreteaza in direct ceea ce vad din interior ca se intampla pe strazile din jur. Afara peisajul e cazon: blindate si soldati care patruleaza, o casa vecina Televiziunii e in flacari, din anumite directii se trage, aparent haotic. De dupa fereastra unui birou al Televiziunii, un operator filmeaza. Reporterul e alaturi de el si comenteaza imaginile mute. Cuvantul de ordine e "teroristii". Fara sa precizeze sursa din care si-ar fi cules informatiile, comentatorul ofera asemenea detalii despre "teroristi", incat ar starni invidia oricarui autor de romane politiste de mana a doua: "Acesti criminali, care actioneaza, se pare, in grupuri foarte mici, se posteaza, circula prin canale subterane numai de ei stiute, prin subterane, sau protejati de intunericul noptii, si apar acolo unde nici nu gandesti".

Sfarsit. 60.000 de morti
In ciuda sutelor de scenarii care alarmasera pana la psihoza o parte semnificativa a populatiei, Revolutia romana isi proclama victoria in Ajunul Craciunului. Zvonurile propagate oficial prin intermediul TVR nu fusesera confirmate si de realitate. In ciuda acestui fapt, Romania, cu drapelul ei gaurit la mijloc, virase pe un drum nou. Puterea politica privizorie, dirijata de noul ei lider, Ion Iliescu, mai avea insa de facut o constatare. Este 25 decembrie, ziua Craciunului si cea a executiei cuplului dictatorial. Imediat dupa ce Nicolae si Elena Ceausescu se prabusesc sub gloantele militarilor de la Targoviste, Consiliul Frontului Salvarii Nationale anunta numarul mortilor Revolutiei: 60.000, de peste 50 de ori mai multi decat au existat de fapt. z

APA OTRAVITA

» Cateva zvonuri care au invadat Sibiul

Pe perioada celor cateva zile din decembrie care au decis soarta Ceausestilor, zvonurile s-au plimbat libere de la sate la orase. Povestea apei otravite, spre exemplu, nu le-a dat multora pace. Din Studioul 4 al Televiziunii,
Teodor Brates anunta Sibiul, Timisoara, Craiova ca pericolul e iminent, iar catastrofa e aproape: "Vreau sa va spun, am mai primit informatii in legatura cu apa. Fiti atenti, elemente criminale au otravit in anumite zone apa. Sa nu se bea, fiti atenti la copii. Sa nu-i ucidem noi! Sibiu, Timisoara. Apa trebuie neaparat fiarta! Ascultati sfaturile medicilor! si Craiova, mai multe locuri. Asa".

La Sibiu, fostul ospatar Lucian Bucurenciu l-a crezut pe Teodor Brates. In consecinta, a baut o perioada doar apa minerala. Dupa 20 de ani, domnul Bucurenciu s-a impacat cu statutul de cobai al experimentului national de dezinformare. Barbatul mai da un exemplu din experienta proprie. "Erau vesti ca teroristii din Sibiu comunica intre ei cu ajutorul luminilor de avertizare de pe Hotelul Continental. Eram acolo, asta era o aberatie clara. Dar unii au crezut, ca era harababura mare".

DIVERSIUNE

» Rechizitoriu: "Marea masa a fost manipulata"

Insa alarmele false care impanzisera Sibiul lui Lucian Bucurenciu fusesera mult mai multe. Dupa cum o demonstreaza rechizitoriul intocmit de procurori privind modul in care s-au desfasurat evenimentele din decembrie 1989 de la Sibiu, inventarul zvonurilor e grandios: "Apa este otravita"; "armata din Sibiu nu mai are munitie"; "dinspre Marsa se indreapta spre Sibiu o coloana de TAB-uri care se presupune ca au fost capturate de teroristi"; "se anunta atac cu desant aerian deasupra Sibiului"; "in noaptea de Craciun teroristii au pregatit un atac asupra populatiei si unitatilor militare"; "din cavourile aflate in cimitir se scoate munitie. (…) Cimitirul este ocupat de teroristi"; "un terorist a patruns in cazarma printr-o gura de canal si s-a ascuns in grajd". Iar lista continua in aceeasi nota. Documentul consultat de R.l. arata ca manipularea populatiei prin astfel de zvonuri a jucat un rol capital in timpul Revolutiei de la Sibiu. Din 22 decembrie, ora 12.00, dupa decapitarea Securitatii si Militiei locale, "se declanseaza diversiunea propriu-zisa, caracterizata, printre altele, prin raspandirea de zvonuri. (…) Faptul a creat pentru omul de rand, neavizat si fara putinta de a verifica, panica, confuzie, incertitudine si, de aici, drumul lor pana la a deveni victime inocente ale diversiunii sus-amintite era foarte scurt si, astfel, marea masa a lor a fost manipulata".

Cele mai citite

Cum să votezi corect la primul tur al alegerilor prezidențiale: reguli și situații de invalidare a voturilor

Pe buletinul de vot sunt înscriși 14 candidați, iar ștampila „VOTAT” trebuie aplicată corect Alegătorii care se prezintă la urne în primul tur al alegerilor...

România votează: 18 milioane de cetățeni înscriși pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie

Actualizările sunt gestionate de primari sau de persoane desemnate prin dispoziție legală Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că numărul total al alegătorilor înscriși în...

Alegerile prezidențiale 2024: Peste 45.000 de angajați MAI, mobilizați pentru primul tur de scrutin

Cătălin Predoiu a cerut sancționarea fermă a oricărei încercări de cumpărare de voturi sau mită electorală Duminică, la primul tur al alegerilor prezidențiale, peste 45.000...
Ultima oră
Pe aceeași temă