0 C
București
duminică, 26 ianuarie 2025
AcasăSpecialReplica Tezaurului "Closca cu puii de aur", la Suceava

Replica Tezaurului „Closca cu puii de aur”, la Suceava

Ieri s-a inaugurat la Suceava expozitia Tezaurului „Closca cu puii de aur”. Este, de fapt, vorba de cea mai reusita replica a cunoscutului tezaur de la Pietroasa. Evenimentul a fost organizat de Complexul Muzeal Bucovina la ora 12.00, in incinta Muzeului de Istorie.

Muzeul Buzau a trimis o replica la scara 1/1 a tezaurului

Expozitia, care are ca element central tezaurul descoperit la Pietroasa in anul 1837 si cunoscut publicului larg sub numele de „Closca cu puii de aur”, va putea fi admirata pana la sfarsitul acestei luni. La vernisajul expozitiei au participat cateva zeci de suceveni, dintre oficialitati facandu-si simtita prezenta viceprimarul municipiului Suceava, Angela Zarojanu. Cele 12 piese expuse sunt o replica la scara 1/1 a cunoscutului tezaur. Aceasta a fost comandata de Regele Carol I si a fost realizata de Paul Telge in anul 1896, din bronz aurit. Regele a mai comandat si alte doua copii ale tezaurului, dar acestea nu mai sunt in tara – una din ele fiind luata de Regele Carol al II-lea dupa ce a parasit Romania. Replica tezaurului de la Pietroasa care a fost adusa la Suceava este pastrata la Muzeul Judetean de la Buzau.

Reticenta la Muzeul National de Istorie a Romaniei

Din cauza unor impedimente obiective, cum ar fi masurile de securitate speciale cerute de prezenta pieselor originale, publicul vizitator sucevean nu a putut admira originalul celebrului tezaur. Muzeul National de Istorie a Romaniei, care pastreaza ce a mai ramas din celebrul tezaur, nu a dorit sa-l imprumute muzeului sucevean, printre motivele invocate fiind si acela ca acest lucru nu s-a mai intamplat niciodata. „Bucurestiul nu intelege sau nu vrea sa inteleaga ca patrimoniul cultural national este, pur si simplu, patrimoniu cultural national, nu patrimoniul municipiului Bucuresti. Iata de ce aceasta este o expozitie la care nu am putea sa zambim prea mult de bucurie”, a comentat pe marginea acestui aspect directorul general al Complexului Muzeal Bucovina, Emil Ursu. O atitudine mai diplomatica a manifestat viceprimarul Angela Zarojanu, care a concluzionat ca expozitia respectiva este o reusita a Complexului Muzeal Bucovina.

Incursiune in istorie

Tezaurul de la Pietroasa a fost in momentul descoperirii sale cel mai mare din lume, cele 12 piese de aur pastrate totalizand peste 18 kg de aur. „Closca cu puii de aur” – dupa cum a fost denumita initial de Alexandru Odobescu – a fost descoperita de doi tarani in anul 1837 in apropierea comunei buzoiene Pietroasa (actualmente Pietroasele), situata la poalele muntelui Istrita din Carpatii de Curbura. Dintre cele 22 de piese descoperite initial, o parte au fost distruse astfel incat in anul 1842 la Muzeul National din Bucuresti au ajuns doar 19 piese de aur, cantarind circa 19 kg. Comoara a trecut prin multe peripetii, in anul 1875 a fost furata de un student care a vandut-o unui argintar din Bucuresti. A fost recuperata partial, iar in anii primului razboi mondial a fost evacuata la Moscova, o data cu tezaurul tarii, fiind recuperata mult mai tarziu, dupa ce Romania a fost inclusa in lagarul socialist.

Cele mai citite

Arhiepiscopia Bucureștilor a acordat sprijin filantropic în valoare de aproximativ 17,5 milioane lei în 2024

Sprijinul filantropic acordat de Arhiepiscopia Bucureștilor a fost anul trecut în cuantum de aproximativ 17,5 milioane lei, conform raportului prezentat sâmbătă de Părintele Patriarh...

Arhiepiscopia Bucureștilor a acordat sprijin filantropic în valoare de aproximativ 17,5 milioane lei în 2024

Sprijinul filantropic acordat de Arhiepiscopia Bucureștilor a fost anul trecut în cuantum de aproximativ 17,5 milioane lei, conform raportului prezentat sâmbătă de Părintele Patriarh...
Ultima oră
Pe aceeași temă