25.3 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialRepetitie reusita inainte de JO

Repetitie reusita inainte de JO

Delegatia noastra a revenit ieri in tara de la Campionatele Europene de gimnastica feminina gazduite de localitatea franceza Clermont-Ferrand cu tolba plina de trofee. Gratie celor cinci medalii (doua de aur, dintre care una la echipe, doua de argint si una de bronz) cucerite de lotul de senioare, Romania a ocupat primul loc in clasamentul pe medalii al competitiei, devansand Rusia, pozitia secunda cu doua medalii de aur si una de argint, si Germania, care a castigat un titlu european prin Oksana susovitina la sarituri. O performanta excelenta a sportivelor si a colectivului tehnic coordonat de Nicoale Forminte in perspectiva Jocurilor Olimpice de la Beijing, unde principalul obiectiv este de a egala, daca nu de a depasi performanta de la editia trecuta a prestigioasei competitii – aur la echipe, sarituri, barna si sol, si bronz la barna.

Mircea Apolzan, secretarul general al FR Gimnastica, stie cum au ajuns fetele din Romania sa isi recastige pozitia in Europa.

» Ce inseamna locul intai ocupat de Romania la Europenele de la Clermont-Ferrand?
– Este un rezultat bun in primul rand pentru moralul sportivelor si antrenorilor. Trebuie sa recunoastem, totusi, ca cel mai mult ne-a bucurat medalia de aur cucerita in concursul pe echipe. Practic, titlul continental adjudecat de team-ul nostru demonstreaza forta gimnasticii romanesti in ansamblu, pentru ca inglobeaza mai multe lucruri care iti dau masura conceptiei metodologice. Este vorba atat de valoarea individuala si moralul sportivelor, ca rezultate ale unui sistem de pregatire bine pus la punct, cat si de tactica de concurs. Spre deosebire de celelalte participante, marele plus al gimnastelor noastre a fost ca aproape toate si-au efectuat exercitiile fara sa rateze. Practic, pe toata durata Europenelor, Romania a inregistrat numai o singura ratare, cea a Stelianei Nistor, in finala de la barna.

 

Ceea ce spune mult despre pregatirea si moralul sportivelor noastre.
»Cat a influentat accidentarea din calificari a Ceraselei Patrascu bunul mers al echipei?
– Este dificil sa facem acum speculatii. Important este ca schimbarea realizata din mers a functionat cu succes si Anamaria Tamirjan, o tanara care de-abia a calcat in arena marilor competitii ale senioarelor, s-a tinut foarte bine. Principala noastra preocupare in perspectiva Jocurilor Olimpice ramane totusi recuperarea Ceraselei Patrascu, care este omul trei al echipei. Din fericire, semnalele sunt optimiste, pentru ca piciorul accidentat nu s-a umflat, iar sportiva poate calca pe el, dar starea ei exacta de sanatate o vom sti dupa ce va face un RMN si va fi supusa unui consult de specialiate.

»Suntem mai optimisti in urma rezultatului de la intrecerile continentale in perspectiva Jocurilor Olimpice?
– Europenele nu dau masura globala a valorii pentru Jocurile Olimpice, in conditiile in care, pe plan mondial, Europa a inregistrat un regres in gimnastica in ultimii ani, in timp ce Statele Unite si China au crescut uluitor. Medaliile cucerite la Clermont-Ferrand le vor da insa gimnastelor noastre forta sa abordeze cu incredere competitia de la Beijing.

»Vor prezenta gimnastele noastre alte exercitii la Jocurile Olimpice, fata de cele pe care le-am vazut in Franta?
– Baza a fost prezentata la Europene si nu se mai pot adauga elemente noi. Se va mai lucra la finisaje, dar grosul a fost pregatit in iarna.

"Titlul nu inseamna nimic pentru mine"
Nicolae Forminte, antrenorul coordonator al lotului olimpic, a fost rezervat in declaratii dupa succesul elevelor sale la Europene: "A fost o treaba dusa la bun sfarsit. Important este ca toata lumea e bine mersi si constienta de cat mai avem de muncit pana la Jocurile Olimpice de la Beijing", ne-a declarat ieri, laconic, Forminte, de pe aeroportul din Paris. In ceea ce priveste titlul continental cucerit in premiera de echipa pe care o coordoneaza, Nicolae Forminte a spus ca pentru el nu reprezinta nimic. "Pentru mine, personal, nu inseamna nimic. Are aceeasi valoare ca toate celelalte obtinute pana acum. Nu stiu ce cred sau spun altii, dar nu este prima medalie cucerita de mine, este adevarat ca de pe alta functie". Tehnicianul a fost evaziv si referitor la exercitiile prezentate de gimnastele noastre la CE. "Nu stiu daca aceleasi exercitii vor fi prezentate si la Jocurile Olimpice. Mai bagam, mai scoatem, cert este ca se va mai lucra la ele", a spus Nicolae Forminte.

Cele mai citite

Accident mortal: un șofer a plonjat cu mașina în lacul Pantelimon

În urma verificărilor, polițiștii au constatat că șoferul nu avea permis de conducere Potrivit Brigăzii Rutiere a Capitalei, sâmbătă, în jurul orei 10,10, polițiştii au...

Accident mortal: un șofer a plonjat cu mașina în lacul Pantelimon

În urma verificărilor, polițiștii au constatat că șoferul nu avea permis de conducere Potrivit Brigăzii Rutiere a Capitalei, sâmbătă, în jurul orei 10,10, polițiştii au...

Kituri profesionale pentru extensii de gene: ce conțin și cum să le folosești?

Te specializezi în domeniul extensiilor de gene sau ești deja un lash artist cu experiență? Indiferent câte seturi de extensii ai aplicat până acum,...
Ultima oră
Pe aceeași temă