19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialReparatii pe toate bulevardele, finalizate in 2008

Reparatii pe toate bulevardele, finalizate in 2008

In mai-iunie 2008, toate cele 360 de bulevarde aflate in administrarea Primariei Capitalei vor fi refacute la nivelul de servicii pe care ni-l dorim cu totii, a anuntat ieri primarul general Adriean Videanu. Pana atunci insa ne asteapta doi ani in care circulatia va deveni un cosmar pe masura ce sute de artere principale vor intra in reparatii. Primarul general a explicat modul in care se va proceda pentru a astupa toate gropile de pe marile artere, inclusiv cele care nu sunt vizibile cu ochiul liber.
In Capitala deja au inceput si sunt in plina desfasurare lucrarile de intretinere multianuala pe bulevardele care au fost reabilitate in anii trecuti si au nevoie de mici reparatii. In urma cu un an a fost scoasa la licitatie intretinerea a 100 de bulevarde, iar firmele care au castigat si-au asumat obligatia sa se ocupe de orice fisura, groapa sau denivelare care se va produce in urmatorii ani. La o parte dintre aceste drumuri sunt necesare reparatii urgente deoarece stratul de asfalt turnat atunci nu a fost proiectat sa reziste cinci ani. „Constructorii trebuie sa intervina in timp util pentru a nu fi nevoie sa intervina la infrastructura”, a explicat Videanu.
Referitor la faptul ca multe dintre strazile intrate deja in reparatii de intretinere arata bine si nu au gropi, Videanu a afirmat ca in unele cazuri este vorba despre gropi care nu se vad cu ochiul liber. Consultantul angajat de primarie este cel care stabileste cand e cazul sa se intervina.

Lucrari in desfasurare

Tot in aceste zile se lucreaza pe strazile si la pasajele care au fost scoase la licitatie in cursul anului trecut: bulevardul Poligrafiei, 11 Iunie, Splaiul Independentei, Pasajul Marasesti, Podul Grant etc. Alte 70 de bulevarde au fost licitate si vor intra in lucru in aceasta primavara si vara. Pe 120 de bulevarde se vor reface trotuarele. Primaria Capitalei mai pregateste o licitatie pentru 39 de bulevarde, care vor fi reabilitate tot incepand din acest an. Este vorba despre strazi care nu au mai fost reabilitate in ultimii ani.
Videanu a anuntat ca poarta negocieri cu primarii sectoarelor 1 si 5 pentru a prelua in administrare mai multe strazi din zona Primariei Capitalei si cele adiacente bulevardului Lascar Catargiu si bulevardului Magheru. Aceste strazi urmeaza sa fie reparate de municipalitate. Pe alte 17 bulevarde se va interveni si la reteaua de tramvai, care va fi modernizata, concomitent cu refacerea carosabilului. Restul de 130 de bulevarde vor intra in reabilitare completa in 2007.
„Toate lucrarile se fac pe baza studiilor consultantului – search corporation”, a declarat Gheorghe Udriste, directorul Directiei Transporturi din Primaria Capitalei. Intretinerea multianuala a fost o conditie impusa de Banca Europeana de Investitii atunci cand primaria a primit creditul pentru repararea drumurilor. In ceea ce priveste rutele ocolitoare, acestea vor fi stabilite in urma unei analize intocmite de consultant, politie si comisia tehnica de circulatie a primariei.

Reparatii in zona centrala

Videanu a promis ca lucrarile de intretinere care au inceput pe bulevardul Magheru vor fi terminate in cel mult doua saptamani si jumatate-trei. In zona centrala se lucreaza foarte greu din cauza traficului intens si a faptului ca circulatia nu a fost oprita. Asa s-a intamplat si pe bulevardul Lascar Catargiu, unde reparatiile au durat 10 zile. Programul de lucrari al Primariei Capitalei a fost trimis si la sectoare pentru a se putea realiza o coordonare cat mai buna.

Sfat de taina la primarie

Videanu le-a prezentat vineri seara presedintelui Basescu si ministrului Vasile Blaga cele 251 de proiecte pe care doreste sa le puna in practica in capitala. „Pentru timpul relativ scurt pe care l-am avut, le-am prezentat cele 251 de proiecte pe care le avem, plecand de la reabilitarea infrastructurii rutiere, crearea unui cadru privind modernizarea spatiului urban, modernizarea parcurilor, proiecte de infrastructura in general. Sunt proiecte incepute pe mandatul domului presedinte si era, daca vreti, o obligatie morala din partea mea sa-i prezint stadiul in care ne aflam in momentul de fata. O parte din proiecte au nevoie de suportul Ministerul Administratiei si Internelor. Este o discutie intre institutiile statului, in beneficiul bucurestenilor”, a afirmat Videanu dupa intalnirea de aproape doua ore. Basescu s-a declarat multumit de proiectele prezentate de Videanu. „Am considerat ca am ramas cu o mare obligatie fata de bucuresteni. Am castigat al doilea mandat, dupa care i-am rugat sa-mi dea votul pentru presedintie. Din acest motiv ma preocupa ce se intampla in Bucuresti. M-a interesat foarte mult continuarea acelui proces de asigurare a finantarilor pentru proiectele capitalei din resurse comerciale, si nu din resurse bugetare, din taxe. A fost, daca vreti, o intoarcere intr-o administratie care mi-a fost draga si ma legasem de proiectele ei”, a declarat Traian Basescu.
Presedintele Romaniei s-a interesat de stadiul lucrarilor de asfaltare din toamna acestui an, perioada in care Bucurestiul va gazdui summit-ul francofoniei. „Nu va ascund ca ma preocupa in mod deosebit cum va arata Bucurestiul in septembrie, cand se va desfasura summit-ul francofoniei. 63 de sefi de stat cu delegatiile care-i insotesc vor fi in Bucuresti si ma interesa foarte mult cum va arata la mijlocul lunii septembrie programul de intretinere a suprafetei asfaltice”, a afirmat Basescu.
Primarul general i-a mai prezentat presedintelui bilantul dupa un an de la preluarea mandatului. Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a afirmat ca i-a aratat lui Videanu o initiativa legislativa pentru infiintarea politiei locale, in subordinea primarului general.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă