13.2 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialRenault a început construcţia uzinei din Algeria: Cum evită canibalizarea Logan-Symbol

Renault a început construcţia uzinei din Algeria: Cum evită canibalizarea Logan-Symbol

Renault a început construcţia la noua sa uzină din Algeria, piaţă care totalizează circa 400.000 unităţi noi anual şi în care Renault este lider. Uzina de la Oued-Tlelat este un proiect dezvoltat în parteneriat cu guvernul algerian, urmând ca aici să fie contruite în primă fază 25.000 Renault Symbol anual, potrivit site-ului oficial al companiei.

Uzina din Algeria va demara, în 2014, cu asamblarea noului Renault Symbol din kituri CKD (maşini dezmembrate), importate, iar capacitatea ar putea creşte până la 75.000 unităţi anual, urmând ca în viitor să fie produse aici şi alte modele ale grupului. Renault nu a menţionat încă despre ce modele este vorba, însă Dacia Logan este lider de piaţă, astfel că nu ar fi exclus ca acest model să reprezinte o opţiune privind extinderea producţiei.

Uzina devine o realitate după aproape un an de la semnarea acordului între Renault şi guvernul algerian, prin care cele două părţi ar urma să aibă cote aproximativ egale la noua unitate de producţie, iniţial vorbindu-se de 51% pentru Algeria. Dacă la început vor fi angajate 350 de persoane numărul lor ar urma să crească proporţional cu producţia.

Bernard Sonilhac, CEO al noului joint-venture Renault Algérie Production – RAP Spa, se declara mulţumit de cum au decurs lucrurile şi încrezător în viitorul noii companii. Renault mai spune într-un anunţ oficial că uzina se va baza foarte mult pe furnizorii locali, industria alegriană fiind dezvoltată mai ales cu ajutorul producătorilor de componente auto.

 

Vor evita canibalizarea Symbol – Logan?

Algeria nu este doar o piaţă importantă pentru Renault ci şi pentru sub-brandul companiei, Dacia. Logan era lider de piaţă după primele şapte luni ale acestui an, cu 17.178 unităţi vândute, potrivit Le Soir d’Algérie Numai la un singur transport cu vaporul, în luna aprilie a acestui an, au plecat din Constanţa, spre ALgeria, 6000 de modele Dacia, de departe cel mai mare export al uzinei de la Mioveni.

În aceste condiţii, apetitul ridicat al algerienilor pentru ofertele low-cost, la care Dacia stă foarte bine, a pus în gardă Renault. Francezii au lansat anul acesta, tot pe piaţa alegriană, noul Renault Symbol, o versiune construită pe baza lui Logan. Francezii se laudă că mărcile nu intră în conflict în Algeria, existând un plan clar definit.

În timp ce Loganul este disponibil cu un nivel de echipare de bază şi are un preţ foarte competitiv, Symbol este poziţionat pe piaţa algeriană ca o alternativă mai bine echipată, dar şi mai costisitoare, a Daciei Logan. 

Citeşte şi Renault vrea maşini hibride până în 2020. Va fi Duster primul hibrid accesibil?

Până acum tactica francezilor de a lupta cu două modele pe o nişă, precum cea a sedanurilor de buget, pe care au mai intrat şi şi rivalii de la Peugeot, se pare că a dat roade. Noul Symbol vine şi el din urmă, cu toate că a avut mai puţin timp la dispoziţie decât Logan, cu vânzări totale de 9.882 unităţi până în luna iulie a acestui an. Iar dacă adunăm cifrele celor două modele care luptă împotriva unui singur rival major, Peugeot 301, vânzările totale depăşesc 27.000 unităţi în primele şapte luni. Spre deosebire Peugeot 301 are 17.138 unităţi, ceva mai puţin decât Logan.

Matematica Renault a dus la rezultate bune acum, însă rămâne de văzut dacă rivalii, în primul rând conaţionalii de la PSA, nu vor reuşi să facă un salt uriaş din spate pe segmentul sedanurilor de buget.

Renault avut în ultimii ani o expansiune agresivă pe pieţele majore din nordul Africii, cum ar fi Maroc, Algeria, Egipt sau Tunisia, acolo unde vânzările totale sunt preconizate la 880.000 unităţi, în 2015. 

Cele mai citite

Piața apei publice crește: Din ce în ce mai mulți români conectați la sistemele de alimentare

Valul urbanizării aduce apă potabilă prin rețele publice pentru 77% dintre gospodăriile din România Institutul Național de Statistică anunță că populaţia conectată la sistemul public...

Capcane digitale: Falsificatori de pagini web care dau asistență juridică

Rețeaua înșelătoriilor online promite asistență juridică falsă pentru recuperarea fondurilor pierdute în investiții Poliția Română avertizează asupra unor noi modalități de înșelăciune în mediul online....

George Simion deschide ușa colaborării cu USR. Ce răspuns i-a dat Lasconi

Liderul AUR, George Simion, deschide ușa colaborării cu USR și PNL, însă doar cu anumiți liberali. Acesta a declarat, la emisiunea „În fața ta”...
Ultima oră
Pe aceeași temă